Nagy érdeklődés kísérte és világrekord is született az első Tudományok Hídján

Farkas Miklós, 2011. szeptember 19. 17:46

Hagyományteremtő szándékkal indult útnak Tudományok Hídja néven 2011. szeptember 17-én a Lánchídon és a Széchenyi téren idén első alkalommal megrendezett  nagyszabású tudománynépszerűsítő esemény. Elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából. A rendezvény az ifjúság tudomány iránti kíváncsiságának felkeltését is szolgálta, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

A hétvégén először megrendezésre került Tudományok Hídján közel húszezer érdeklődő bizonyította be, hogy van remény közelebb hozni a fiatalokat és gyerekeket a természettudományokhoz. Legórobotok, nanobusz- kiállítás, az első magyar műhold, szupravezető korongok, űrkutatás, csillagászati csodák és még rengeteg látnivaló várta a látogatókat a rendezvényen, amelyen a hazai kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok és a legnagyobb magyar innovációk mutatkoztak be. Az eseményen egy világrekordnak is szemtanúi lehetettek az érdeklődők, az Óbudai Egyetem képviselői ugyanis új csúcsot állítottak be tésztahídjukkal, amit 611,8kg terhelés alatt roppantottak össze.

A jó idő és a sok program számos érdeklődőt vonzott a Tudományok Hídjára, ahol kisgyerekekkel érkező családoknak, amatőr tudósoknak és szakmabelieknek egyaránt kínáltak érdekes látnivalókat a szervezők:

„A Tudományok Hídja első rendezvénye hagyományteremtő szándékkal indult. A hatalmas érdeklődés és az esemény nagy sikere is mutatja, hogy a tudomány kortól függetlenül, mindenki számára képes izgalmas felfedezést kínálni. Legnagyobb örömünk, hogy ilyen tömeget sikerült megmozgatnunk a tudományok hívószavával, így sikerült bebizonyítanunk, hogy a mai családokban is fontos értéket képvisel a híres magyar mérnökképzés és természettudományos ismeretek és megfelelő módon megszólítva a fiatalokat vissza tudjuk őket csalogatni az ország jövője szempontjából fontos pályákra.” – mondta Bartók Marcell, a Tudományok Hídja megálmodója és főszervezője, a The Hyperion Group ügyvezető igazgatója.

Az ELMŰ főtámogatásával megrendezett rendezvény egyik fénypontjaként az Óbudai Egyetem tésztahíd-terhelés világcsúcskísérletet is bejelentett. A tésztából épített hidak és tartószerkezetek versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben rendeznek. A világ eddigi legjobb eredményét Márkos Szilárd Attila, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának hallgatója érte el a „RECCS-2011” tésztahíd építő világbajnokságon, akkor a nem egészen 1 kg-os spagetti-szerkezet 578,2 kg terhelésnél tört csak össze. A Tudományok Hídján nagy érdeklődés mellett ugyanő kísérelte meg új rekord felállítását, amely sikerrel járt, így az új világcsúcs 611,8 kg.

Kiemelt hír

Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el. Az ESET kiberbiztonsági vállalat most a kiberbűnözők egy kevésbé ismert, de egyre gyakoribb támadási technikájára, a megszemélyesítésre hívja fel a figyelmet. 

2021. július 20. 14:45

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

InnoMax Klub: találkoztunk a felhők felett

Az Invitel soron következő üzleti klubjábnak témája a cloud computing, kiemelten annak a kis- és középvállalkozások napi üzletmenetében történő gyakorlati alkalmazása volt. Emellett a szemüveg nélküli 3D-s televíziózás magyar fejlesztésű, világújdonságnak számító innovációját is bemutatták.

2011. szeptember 25. 18:51

Ezüstérmes a magyar hackercsapat a cyber olimpián

Második helyezést ért el a magyar etikus hackerből álló csapat az EC-Council által szervezett CyberLympics világverseny európai döntőjén szombaton a Hacktivity-n (Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciáján). A világ első, az ENSZ cyber biztonsági szervezete (IMPACT) által támogatott nemzetközi  etikus hack bajnoksága kétfordulós, most régiós döntők zajlanak világszerte, s mindenhonnan az első két csapat jut tovább Amerikába a 2012-ben megrendezésre kerülő világdöntőre.

2011. szeptember 25. 18:43

Kovács Attila-díj 2011

Szeptember 30-ig várja a jelöléseket az Az év informatikai újságírója címre a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Informatika a Társadalomért Egyesület. A díj az idei évtől a közelmúltban elhunyt kiváló újságíró, Kovács Attila nevét viseli.

2011. szeptember 25. 18:33

Nagy érdeklődés kísérte és világrekord is született az első Tudományok Hídján

Hagyományteremtő szándékkal indult útnak Tudományok Hídja néven 2011. szeptember 17-én a Lánchídon és a Széchenyi téren idén első alkalommal megrendezett  nagyszabású tudománynépszerűsítő esemény. Elsődleges célja, hogy szimbolikusan áthidalja a tudományos szakemberek és tudományos képzettséggel nem rendelkezők közti szakadékot, valamint mindenki számára ízelítőt nyújtson a tudományos kultúrából. A rendezvény az ifjúság tudomány iránti kíváncsiságának felkeltését is szolgálta, akiknek a jövőben kulcsfontosságú szerepük lesz a sikeres és versenyképes Magyarország megteremtésében.

2011. szeptember 19. 17:46

Az IKT szektor lehetőségei a recesszióban

Bár a recesszió az IKT cégeket sem hagyta érintetlenül, az innovatív ötletekkel rendelkező cégek továbbfejlődésükhöz számíthatnak a kockázati tőkére – hangzott el a 2011. évi MENTA egyik fontos megállapítása. Többek között erről is hallgathattak hasznos előadásokat a résztvevők. Az IVSZ hagyományos menedzserkonferenciáján a piac, a technológia és a humánerőforrás menedzsment fontos kérdéseit tárgyalta meg a közel háromszáz résztvevő.  Bejelentették az első IVSZ Védjegy minősítést elnyert cégeket is.

2011. szeptember 18. 18:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

legfrissebb programok

Rufus 3.15

Készítsünk bootolható USB eszközöket könnyedén! A Rufusz egy olyan eszköz, amely segít megformázni, majd bootolhatóvá tenni az olyan USB-s eszközöket, mint pl. USB kulcsok/pendrive-ok, memóriakártyák stb.

2021. augusztus 5. 12:17

McAfee Stinger 12.2.0.295

A McAffe egy ingyenes program, amely segít eltávolítani a vírusokat, férgeket a rendszerből. A beérkezett fájlokat folyamatosan ellenőrzi, és gyakran új verzióval áll rendelkezésre, amely mindig tartalmazza a legújabb vírusok listáját.

2021. augusztus 5. 11:54

TVDownloader 1.19b

Az otthoni használatra ingyenes programmal Youtube, Vimeo, DailyMotion, Twitch, Veoh, BBC és további 900 webhely multimédiás tartalmait tölthetjük le nagyon egyszerűen. Az URL bemásolása után ki kell választani a kimeneti mappát és a felbontást.

2021. augusztus 4. 13:20