HotDog és HotSpot egyben

Nyilvános internet 200 helyen

forrás Prim Online, 2005. december 24. 13:30

Túlnőtt már az internet azon, hogy csak a munkahelyen, otthon, közkönyvtárakban, esetleg internetkávézókban használjuk. Lehet az ember akár elfoglalt világutazó menedzser, aki minden szabad percét ki akarja használni (például a repülőtéri váróban), vagy lehet unatkozó életművész, aki egy étteremben ülve szeretne világot látni, mindinkább kéznél van a megoldás. A T-Com nyilvános internetelérést biztosító HotSpot szolgáltatása 2005 végére országosan 200 helyszínen lesz elérhető. Köztük a december elején kötött megállapodásnak köszönhetően a Kentucky Fried Chicken és a Pizza Hut éttermeiben is.

A T-Com december elején megállapodást írt alá a Kentucky Fried Chicken és a Pizza Hut étteremlánccal a T-Com HotSpot szolgáltatás biztosításáról. Az étteremlánc üzleteiben, azaz a korábbiak mellett újabb 15 helyszínen biztosít majd vezeték nélküli internetszolgáltatást a távközlési vállalat. A tervek szerint december közepétől az érdeklődők valamennyi helyen rákapcsolódhatnak a világhálóra, és ráadásul év végéig ezt ingyenesen tehetik meg. A Kentucky két éttermében (Bp. Erzsébet krt. 53., illetve Thököly út 6.) 2-2 multimédiás terminált is felszerel a T-Com, hogy azok ugyancsak élvezhessék a lehetőséget, akiknek nincs saját hordozható számítógépük. 2006-tól pedig a Pizza Hut és a Kentucky részére – a már most is megvásárolható és természetesen ezekben az éttermekben is használható kártyatípusok mellett – 20 perc internetezést biztosító kártyákat is forgalomba hoznak, amelyekhez a tervek szerint 100 forintért lehet majd hozzájutni. Sőt, ahogyan bármely más T-Com HotSpotban, a szolgáltatást igénybe vehetik a T-Com T-DSL díjcsomagokkal, T-Online vagy T-Mobile előfizetéssel rendelkezők is, valamint bankkártyás fizetéssel online szintén megvásárolható a hozzáférés.

A HotSpot működésének rejtelmeit Veress Sándor, a T-Com vezető termékmenedzsere ismertette. A nyilvános helyről történő internetezés infrastrukturális hátterét rendszerint egy WLAN (Wireless Local Area Network), azaz egy vezeték nélküli helyi hálózat adja. Ez lehet a hagyományos vezetékes hálózat vezeték nélküli kiterjesztése, és lehet önálló rádiós hálózat is. A lényeg, hogy így vagy úgy, de a lefedett nyilvános helyszíneken (éttermekben, szállodákban, konferenciatermekben, bevásárlóközpontokban, repülőtereken) a felhasználók számára kényelmes, nagy sebességű és biztonságos adatkapcsolat létrehozását teszi lehetővé.

Ennél a technológiánál gyakran felbukkan – a hangtechnikában használatos Hi-Fi analógiájára – a Wi-Fi rövidítés is. Bár gyakran a WLAN szinonimájaként használják, nem teljesen alaptalanul, ez mégsem egy hálózati megoldás, és nem is egy szabvány neve, hanem a Wireless Fidelity rövidítése, ami valójában tanúsítása annak, hogy az ilyen címkével ellátott termék megfelel bizonyos követelményeknek. Az elvárások alapját az IEEE 802.11 ajánlás képezi, de a tényleges képességek esetenként eltérhetnek vagy akár túl is mutathatnak azon.

A megoldás lényege a rádiós lefedés, ebből következően nincs szükség helyi kábelezésre. A szabványok szerinti maximális kisugárzott teljesítmény szabadtéren, kedvező időjárási feltételek mellett, nyílt rálátást biztosító esetben néhány száz méterig teszi lehetővé az adatkapcsolatot. Belső térben, irodában vagy lakásban ez a távolság értelemszerűen kisebb. A WLAN egyidejűleg többtucatnyi felhasználó csatlakozását biztosíthatja. Az elméleti maximális adatsebesség az IEEE802.11b ajánlás szerinti eszköznél 11 Mbps, az IEEE 802.11g szerinti eszköznél 54 Mbps. A felhasználó által ténylegesen tapasztalható maximális adatsebesség azonban ennél kevesebb, 5-6, illetve 22-24 Mbps. A nyilvános HotSpotok általában 1,5 Mbps letöltési sebességű aszimmetrikus internetelérést biztosítanak.

A szolgáltatás a helyi PC-ről, hordozható vagy kéziszámítógépről az arra telepített WLAN-kártyával vehető igénybe. A T-Com HotSpot-kártyán lévő időtartam az érvényességi időn belül tetszőleges alkalommal felhasználható a T-Com HotSpot és T-Mobile HotSpot szolgáltatás által lefedett területeken. A kártyát nem kell a számítógépbe helyezni, csak a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges felhasználói név és jelszó megjelenítésére szolgál. Jelenleg a T-Com félórás, 1, 5 és 24 órás HotSpot-kártyákat kínál.

Veress Sándor arról is beszámolt, hogy a Magyar Telekom-csoporthoz tartozó társaságok együttműködéséből milyen előnyök fakadnak a felhasználók számára. A T-DSL csomagok tartalmaznak havi 1 óra ingyenes HotSpot internetezési lehetőséget, az ezen felüli használat díja pedig utólagosan a havi telefonszámlán jelenik meg.

A T-Online interneteléréssel rendelkező előfizetők hozzáférésükhöz tartozó e-mail címük és jelszavuk megadása után bármikor igénybe vehetik a T-Com HotSpot vezeték nélküli internetszolgáltatását az érvényes tarifákkal (bruttó 15 Ft/perc).

A T-Mobile érvényes HotSpot-hozzáférési azonosítóval rendelkező előfizetőinek lehetőségük van a T-Com HotSpot szolgáltatást is igénybe venni a T-Mobile által rendelkezésükre bocsátott felhasználói név és jelszó használatával.

Kiemelt hír

Idén Szemerédi Endrének ítélték a Neumann professzori címet

2021-ben Szemerédi Endre matematikus elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulását, illetve a matematika fejlődése kapcsán végzett munkásságát ismerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság  a Neumann János professzori címmel.

2021. május 31. 11:02

Technológia ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A hamburgi Digital S-Bahn elnyerte a Német Mobilitási Díjat

Idén a hamburgi Digital S-Bahn a Német Mobilitási Díj nyertese.  A Deutsche Bahn és a Siemens Mobility Németország első teljesen automatizált vasútját helyezi üzembe. Hamburg városával együttműködve négy hamburgi S-Bahn vonat digitális vezérléssel fog utasforgalomban üzemelni az októberi ITS Kongresszus alatt. A 2018 óta fejlesztés alatt álló új technológia előnye: Több vonat közlekedhet a meglévő vasútvonalakon nagyobb megbízhatósággal és alacsonyabb energiafogyasztással.

2021. június 14. 13:41

VDE minősítést kaptak a Samsung Neo QLED televíziói

A Samsung 2021-es Neo QLED televíziói* az elsők között kapták meg az elismert minősítő intézet, a Német Elektrotechnikusok Szövetségének (VDE) Optimalizált Térhangzás tanúsítványát. 

2021. június 14. 12:16

Alapjaiban változtatják meg a bankolást a digitális ügyfélélmény és új generációs elvárások

A pénzügyi szolgáltató szektor bizonyos szerkezeti sajátosságok miatt az új belépőkkel szemben a már piacon lévő vállalatoknak kedvez: a magas működési költségek, a viszonylag alacsony profitráták, a bonyolult törvényi szabályozás, és a bizalom nagy szerepe mind megnehezíti a kihívók helyzetét, mivel egyfajta természetes versenykorlátozó tényezőként hat. Azonban a digitális forradalom ezt a szektort is elérte, és komoly kihívások elé állítja az akár évszázados múlttal rendelkező, ügyfeleiket világszerte kiszolgáló bankokat. Ez a bankszertort saját működésében és ügyfélkommunikációban is érinti.

2021. június 14. 11:02

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

A magyar háztartások majdnem háromnegyedében használnak vezetékes internetet, viszont másfél millió ember sehogy sem internetezik. Az utóbbi csoportba kerülést leginkább az életkor és a vagyoni helyzet befolyásolja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív kutatása a háztartások és a 14 éves, illetve annál idősebb lakosság körében, 2020 augusztusában és szeptemberében készült. 

2021. június 14. 09:53

A túl optimista felsővezetők veszélyeztethetik a digitális átalakulást

A cégek felsővezetőinek több, mint 80%-a gondolja azt, hogy vállalatuk digitálisan felkészültnek számít, viszont a menedzsereknek már csak 58%-a ért egyet ezzel az állítással az ABBYY, egy vállalati digitális intelligenciára szakosodott cég legújabb kutatása szerint. A kutatás során 1200 informatikai döntéshozót kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Japánban olyan cégeknél, amelyek több mint 1000 alkalmazottal rendelkeznek. Az is kiderült, hogy a menedzserek viselik leginkább a digitális átalakulás (digitális transzformáció – DX) súlyát és kihívásait, elmondásuk szerint 2,5-szer több felelősség hárul rájuk, mint a C-szintű vezetőkre. Mindez a vállalkozásokon belüli aggasztó ellentétre mutat, ami a jövőben elpazarolt beruházások és elszalasztott lehetőségek sorát idézheti elő.

2021. június 13. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

legfrissebb programok

SecretFolder 7.1

A SecretFolder egy egyszerű felülettel rendelkező praktikus és megbízható alkalmazás mappák elrejtésére és titkosítására, így megakadályozhatjuk, hogy mások hozzáférjenek a személyes tartalmainkhoz.

2021. június 14. 13:17

System Information Viewer 5.59

A System Information Viewer egy általános, Windows által támogatott program, aminek a segítségével rendszerezni tudjuk az összes fontos információt a számítógépünkben, úgymint az operációs rendszer információit, a hardver, network, CPU, PCI, és USB információkat, valamint a hardver szenzorok és a hálózatba kötött komputerekét.

2021. június 14. 13:15

Registry Finder 2.50.1.0

Paneles elrendezésű, könnyen használható registry kereső és szerkesztő alkalmazás. A hatékony és gyors programmal a keresés mellett egyszerűen lehet létrehozni, törölni, átnevezni, módosítani értékeket.

2021. június 13. 17:22