Mobil BI, közösségi médiaelemzés - új területek az üzleti analitikában

Az üzleti analitikai alkalmazások piacán jelenleg a legnagyobb újdonságnak a közösségi médiában rejlő lehetőségek kiaknázásra irányuló, illetve az üzleti intelligencia (BI) lekérdezéseket mobil eszközökről is elérhetővé tévő megoldások számítanak, ugyanakkor hazánkban a fő fókuszterületek továbbra is a kockázatkezelés, a teljesítménymenedzsment, valamint a marketingmenedzsment - derült ki a napokban megrendezett SAS Fórum Magyarország 2011 című szakmai konferencián. 

Az esemény tanulsága volt továbbá, hogy a közszférában, például az egészségügyben is óriási lehetőségek rejlenek az adatokon alapuló, megbízható összefüggések feltárásában, a döntéshozatal hatékony támogatásában. A konferencián a „békeidő legnagyobb hadműveletéről”, a népszámlálásról is szó esett, amely során hatalmas mennyiségű adat feldolgozására kerül majd sor hamarosan hazánkban is.

 

„A jelenlegi gazdasági környezetben a döntéshozatal felgyorsul, ugyanakkor a költségcsökkentés során a fűnyíró elv helyett cizelláltságra van szükség, amelyet ugyancsak támogathat az elemző szemlélet.”- nyilatkozta Musza István, a SAS cégvezetője, aki az IDC adataira hivatkozva mutatott rá arra, hogy egyre nő az analitika szerepe Magyarországon. Fő területnek továbbra is a kockázatkezelés, a teljesítménymenedzsment, és a marketingmenedzsment számít, s ezt a tendenciát tükrözte a szakmai rendezvény tematikája is.

 

Az adatminőség kapcsán Shekhar Iyer, a SAS Center of Excellence Information Management & Analytics ügyvezető igazgatója elmondta, hogy manapság a strukturált adatok mennyisége csökken, a részben strukturáltaké növekszik, a strukturálatlanoké - mint amilyen például a közösségi médiában létrejövő hatalmas mennyiségű szöveg - pedig robbanásszerűen emelkedik. Az analitikai megoldásokkal azonban ez utóbbiak is feldolgozhatók, akár már magyar nyelven is. Ráadásul mindez ma már nem csak a legnagyobb vállalatok kiváltsága. Kárpáti Péter, a Quaestor Csoport Stratégiai és Üzleti Intelligencia Divíziójának vezetője az általa képviselt cég példáján keresztül mutatta be, hogy egy magyarországi középvállalat is szert tehet versenyelőnyre üzleti intelligencia alkalmazásával.

 

A témában rendezett kerekasztal beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a közösségi média ma már megkerülhetetlen tényező egy vállalat életében, és az is szóba került, hogy ezen a területen világszerte az informatikai cégek járnak az élen, melyeket a pénzügyi intézmények követnek. Az egyik legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy megszűnik az információs aszimmetria az ügyfél és a vállalat között, s komoly tényezővé válik a véleményvezérek befolyásoló szerepe, mely egyszerre jelenthet lehetőségeket és fenyegetettségeket.

 

A kerekasztal beszélgetés egyik kulcsgondolata volt, hogy a közösségi médiából nyerhető adatok marketing szempontból igazi kincsnek számítanak, ugyanis kiváló minőségűek, hiszen többnyire valósak, és önkéntesen publikáltak. Ezen szöveges adatok - ma már elérhető - elemzése jelenti a jövőt. Ugyanakkor kihívást jelent a gyors döntéshozatal és a rövid reakcióidő szükségszerűsége.

 

Az ugyancsak újdonságnak számító mobil BI alkalmazások legnagyobb előnye, hogy egy új felhasználói réteg is be tud kapcsolódni az analitika nyújtotta előnyök világába, ugyanis egyszerű lekérdezések formájában a legfontosabb döntéstámogató információk akár az irodán kívül is elérhetők a segítségükkel.

 

Az egészségügy anyagi helyzetét érintő aggodalmak, a számos más országban is zajló viták az öregedő társadalom ellátásának problémájáról, és a folyamatos egyeztetések az egészségügy megreformálásáról nyilvánvalóvá tették, hogy azok a rendszerek lehetnek sikeresek hosszútávon, amelyek a változó környezetre gyorsan és stratégiai módon tudnak reagálni. Ennek következtében az egészségügyben is soha nem látott igény mutatkozik az adatokon alapuló, megbízható összefüggések feltárására, a döntéshozatal hatékony támogatására, amelyhez elengedhetetlen a magas szintű analitika használata.

 

A SAS Fórum plenáris záróelőadását Dr. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese tartotta a „békeidő legnagyobb hadműveletéről”, a Magyarországon jelenleg is folyamatban lévő népszámlálásról. Dr. Németh Zsolt kiemelte, hogy a mostani népszámlálásban minden korábbinál nagyobb szerepet kapnak az informatikai rendszerek; a munkafolyamat valamennyi elemében megjelenik az IT. Az elnökhelyettes a projekt sajátos feltételei között megemlítette a hatalmas volumenű adatokat, hiszen mintegy 4,5 millió címről kb. 10 millió adatszolgáltatást várnak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció