Nagy lehetŇĎs√©gek elŇĎtt a t√©rinformatika alkalmaz√°sa

Idén tizenhatodik alkalommal, 2011. október 6-7-én rendezte meg éves felhasználói konferenciáját az Esri Magyarország Kft.

A konferencia – amelyre idén elsŇĎ alkalommal a nemzetközi GDi Felhasználói Konferenciával együtt a BOSCOLO Hotel Konferencia Központban került sor. A cég, mint az Esri termékek hazai kizárólagos disztribútora immáron több, mint húsz éve biztosítja annak lehetŇĎségét, hogy az Esri termékeket és szolgáltatásokat alkalmazó kormányzati és ágazati, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok vezetŇĎi és szakértŇĎi megismerhessék azokat az innovatív megoldásokat, melyek az elmúlt évek során sikeresen kerültek bevezetésre. A környezŇĎ 9 országból illetve Magyarországról több mint 400 résztvevŇĎt - köztük az államigazgatásban és az üzleti szférában tevékenykedŇĎ, elismert térinformatikai szakembereket - vonzó rendezvény az idén több mint 50 elŇĎadással és 16 szekcióval várta az érdeklŇĎdŇĎket.

A fotót Dr. Makula László készítette

Az idei évtŇĎl nemzetközi részvétellel rendezett szakmai konferencia elsŇĎdleges célja volt, hogy regionális keretek közt biztosítson tapasztalatcsere fórumot a térinformatikában meghatározó szereplŇĎk részére. A résztvevŇĎk egyebek mellett a telekommunikáció, a logisztika, a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy, a környezetvédelem, üzleti szolgáltatások, a közigazgatás, a honvédelem és katasztrófavédelem újdonságaival, fejlesztéseivel ismerkedhettek meg a közel két napos eseményen. A konferencia – az elmúlt évek tapasztalatára építve – továbbra is több szekcióra bontva segítette a szakmai érdeklŇĎdŇĎk széles körŇĪ tájékoztatását, de az idei évben kiemelt figyelmet szenteltek a távközlési- és az energiaipar, valamint a szolgáltatási szektor szereplŇĎinek.

Idén is több országos szervezet felsŇĎvezetŇĎje és szakértŇĎje tartott elŇĎadást többek között az egységes segélyhívó rendszerrŇĎl, a regionális és helyi önkormányzatok helyzetalapú webes információ szolgáltatásairól, a népesség nyilvántartás térinformatikai támogatásáról, az árvízi kockázatok kezelésérŇĎl, a dinamikus útvonaltervezésrŇĎl, transzmodell alapú megoldásokról, energetikai kutatások térinformatikai hátterérŇĎl; illetve a FÖMI, VKKI, MÁFI, VÁTI, Magyar Posta Zrt., Vas Megyei Önkormányzati Hivatal és az MGSZH fejlesztéseirŇĎl és terveirŇĎl.

Figyelemmel azonban a szakterületi igények szélesedésére, idén több nemzetközi szakember is a meghívott elŇĎadók között volt, a védelmi szekció keretében Bert Tiems, az NC3A ügynökség operatív feladatokat ellátó csoport vezetŇĎje is elŇĎadást tartott, aki ismertetette a NATO térinformatikai fejlesztési irányait. A Katasztrófavédelmi szekcióban elŇĎadást hallhattunk az Országos Katasztrófavédelmi FŇĎigazgatóság térinformatikai fejlesztéseirŇĎl Tanka László pv. alezredes informatikai fŇĎosztályvezetŇĎ elŇĎadásában továbbá, a Károly Róbert FŇĎiskola oktatójától Tomor Tamástól, a vörösiszap kiömlés kármentesítésének támogatásáról. A Környezetvédelmi szekcióban Claire E. Byrne, az Ír Környezetvédelmi Hivatal egyik vezetŇĎje tartott elŇĎadást a Környezeti kockázatfelmérés elemzésérŇĎl térinformatikai eszközökkel, címmel.

Az elsŇĎ nap egyik érdekessége a CityEngine 3D szoftverbemutató volt. Az alkalmazással - amelyet a Verdák 2 animációs film készítésénél is felhasználtak - háromdimenziós városmodellek készíthetŇĎk. A szoftver segítségével lehetŇĎség nyílik arra, hogy 3 dimenzióban szerkeszthessünk utcahálózatokat, épületeket. A CityEngine széleskörŇĪ felhasználási lehetŇĎséget teremt. A várostervezés mellett katonai célokra és szimulációk készítésére is alkalmas, illetve a szórakoztató iparban is használható minŇĎségi 3D tartalom elŇĎállítására. A szakemberek szerint a 3D-s megjelenítés és tervezés a jövŇĎben meghatározó lesz a térinformatikában.

A nap folyamán kerül sor a hazai és nemzetközi Esri díjak átadására is. Az Esri megoldásait világszerte több mint 300.000 szervezet használja - a díjra közülük kerül kiválasztásra közel 70 Egyesült Államok-beli és 50 külföldi szervezet. Az Esri SAG díjat (Esri Special Achievement in GIS Award) a több száz jelölt szervezet közül, azoknak a szervezeteknek ítélik oda, akik olyan rendszert építenek ki és üzemeltetnek, amely példaként szolgál a világ térinformatikai közössége számára. A díjat 2011-ben, Magyarországról a Vidékfejlesztési Minisztérium kapta, elsŇĎsorban a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), valamint a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság és a 12 területi Vízügyi Igazgatóság (VKKI és 12 vízügyi igazgatóság) által az elmúlt idŇĎszakban koordinált nagyszabású térinformatikai vonatkozású fejlesztéseiért.

Az idei évben az Év Térinformatikusa szakmai díjat, Oláh János a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetŇĎ informatikusa vehette át, az Esri Vándorserleg díját 2011-ben a Károly Róbert FŇĎiskola kapta.

A korábbi évek hagyományait követve a programban idén is helyet kapott a térkép/poszter kiállítás, amelyen a konferencia résztvevŇĎi bemutathatták saját projektjüket, munkájukat. Az egyik nyertes munka idén Magyar Tudományos Akadémia egyik posztere lett.

A rendezvény elsŇĎ napjának zárásaként gála vacsora várta a résztvevŇĎket, amelyen koncertet adott Zséda, aki ismert dalokat, világslágereket, jazzklasszikusokat, valamint legkedveltebb saját dalait énekelte egyedi hangszerelésben, zongora kísérettel. A második napot a záró plenáris szekció keretében tombola zárta, amelynek fŇĎdíja egy PDA készülék volt.

Képek hamarosan elérhetŇĎek a konferencia honlapján.

Illetve az ESRI Magyarország Facebook oldalán!

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció