InnoMax Klub: találkoztunk a felhők felett

Az Invitel soron következő üzleti klubjábnak témája a cloud computing, kiemelten annak a kis- és középvállalkozások napi üzletmenetében történő gyakorlati alkalmazása volt. Emellett a szemüveg nélküli 3D-s televíziózás magyar fejlesztésű, világújdonságnak számító innovációját is bemutatták.

Az Invitel szerint a legtöbb vállalkozás számára létezik olyan informatikai megoldás, amellyel sokkal hatékonyabb, olcsóbb és biztonságosabb lehet a cég IT rendszerének működtetése. A felhő-alapú megoldások segítségével átszervezhetők a folyamatok, amely végső soron azt eredményezheti, hogy megszűnnek a térbeli korlátok, bárhonnan elérhetővé válnak a céges adatok, kevesebbet kell költeni hardverekre – például szerverre – illetve szoftverekre. Az Invitel legutóbbi InnoMax Klub eseményén erről a témáról beszélgettek a résztvevőkkel a meghívott előadók. A szeptember 22-én megtartott szakmai délelőttön választ kerestek például arra, hogy a cloud computing valóban csak a nagy cégek kiváltsága, vagy valós alternatívát jelenthet a kis- és közepes méretű vállalatok számára is. A résztvevők többek között azt is megtudhatták, miért mondják a szakemberek, hogy a cloud computing az IT jövője, és ami talán a legfontosabb: mennyit és hogyan profitálhat mindebből egy magyar kis- és közepes méretű vállalat?

„Az Invitel, Magyarország kiemelt figyelmet fordít az innovációra. Vállalatunk pár évvel ezelőtt, az InnoMax Díj létrehozásával adott ennek először hangsúlyt, majd idén az InnoMax Klub elindításával szeretnénk ezt folytatni. Célunk, hogy ügyfeleinkkel olyan innovációs lehetőségeket és modern technológiákat ismertessünk meg, amellyel hatékonyabban működhetnek, versenyképesebbé válhatnak és végső soron több pénzt kereshetnek. Legutóbbi eseményünkön is arra törekedtünk, hogy képesek legyünk mindenkinek a saját szintjén elmondani azt, hogy mit és hogyan tud használni vagy kihasználni például a cloud computingban rejlő lehetőségekből” – fogalmazott Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese, a rendezvény házigazdája.

 

Cloud computing avagy Európa újra bízik az IT-ban

A „számítási felhőről” egyre több szó esik, sőt a maga szintjén szinte mindenki használja is azt. Hiszen legyen szó bármilyen népszerű ingyenes levelező rendszerről, banki szoftverről, a Facebookról vagy akár a Youtube-ról, máris felhő-felhasználóvá válunk. Az üzleti életben, elsősorban a kis- és középvállalatok szegmensében, az ilyen típusú szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban érezhető egyfajta bizalmatlanság, melynek legfőbb oka az információhiány lehet.

Erről beszélt Ábrahám Viktor is, a EuroCloud Magyarország Egyesület elnökségi tagja „Európa újra bízik az IT-ban” című előadásában. Mint elmondta, egyre több cég dolgozik a „felhőből” és világszerte ide koncentrálódnak a leginkább innovatív megoldások. Hozzátette, az informatika fejlődése – főleg az utóbbi években – olyan hatékony válaszokat és megoldásokat adott a gazdasági recesszió kihívásaira – többek között a cloud-ot is felhasználva – amellyel olcsóbbá, hatékonyabbá vált az informatikai rendszerek üzemeltetése hozzásegítve a cégeket a versenyképesebb működéshez.

A Microsoft Magyarország képviseletében Nagy Levente, a Microsoft Office üzletág vezetője a szoftveróriás aspektusából beszélt a cloud computing trendjeiről. Arról, hogy mit jelent és milyen üzleti folyamatokra adhat megoldást infrastruktúra, platform vagy szoftver szinten a kiszervezés. Mint elmondta akár az Office alkalmazásokról, levelező programokról vagy egy könyvelő szoftverről is van szó, ma már minden vállalat találhat a saját szintjén elérhető és hasznos cloud computing megoldást.

Ehhez az előadáshoz kapcsolódott Riba István független cloud computing szakértő, aki elsősorban a kkv-k szemszögéből mutatta be a témát. A szakember úgy látja, hogy ma még van egyfajta visszatartó ereje annak, hogy a szerver nem az irodában, a szoftver pedig nem a felhasználó gépén van. Noha az előnyök egyértelműek, az olcsóbb működés vonzó, kell még egy kis idő, amíg a cégvezetők valójában megértik miért és milyen vállalati folyamatokat érdemes kiszolgálni a felhőből. A bizalom egyelőre még sok helyen hiányzik, kialakulásához pedig mindenképpen szemléletváltásra van szükség. Ennek ellenére a helyzet hónapról-hónapra javul, amit tovább erősíthet a szolgáltatók egyre inkább előtérbe kerülő edukációs tevékenysége is.

Az elsősorban bérelhető üzleti szoftverekkel foglalkozó Libra Szoftver Zrt. vezérigazgató-helyettese, Csáji Csaba előadásában cégük kis- és középvállalatok számára fejlesztett felhő-alapú megoldásait mutatatta be. Az előadó konkrét példákon keresztül ismertette, hogyan vehet igénybe egy-egy cég cloud computing megoldásokat, úgy mint: havi díjas vagy felhasználó szám alapján bérelhető szoftverek, web alapú adatbázis kezelő rendszerek, e-learning programok vagy központilag elérhető vállalati irányítási szerverek.

 

Szemüveg nélküli 3D TV a nappaliban

Az InnoMax Klub arra is lehetőséget ad, hogy az InnoMax Díjon részt vett vállalatok egy-egy rövid felszólalás keretében elmondják mi történt velük az elmúlt időszakban, mit értek el, hová jutottak fejlesztéseikkel. A mostani rendezvényen a 2009-ben InnoMax Díjat és Innovációs TechShow nagydíját is elnyerő iPONT International Kft. részéről dr. Kozma Gergely, public affairs tanácsadó mutatta be a szemüveg nélküli 3D-s televíziózás magyar fejlesztésű, világújdonságnak számító innovációját. A hazai tulajdonú vállalat 2007 óta foglalkozik három dimenziós képalkotással, jelenleg 40 alkalmazottal fejleszti a világon egyedülálló 3D-platformját. A cég a 2011-es CES-en mutatta be 3DTV boxát, amely élőben képes a ma ismert szemüveges 3D-tartalmak szemüveg nélkülivé alakítására. A több szakkiállításon is nagy sikerrel bemutatott fejlesztés, nemcsak hazánkban, de a tengerentúlon is felkeltette már a high-tech iparág érdeklődését.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció