Hogyan l√°tja a vil√°ggazdas√°got a lakoss√°g a nemzeti teljes√≠tm√©nyek minŇĎs√≠t√©s√©nek t√ľkr√©ben

AlapvetŇĎen nem sokat változott az elmúlt év során a 24 ország polgárainak - a földrengés elŇĎtt is - megfogalmazott minŇĎsítése a három dimenzióban: a bizalmi index (41%), a helyi gazdaság pozitív megítélése (31%), a 6 hónapra vonatkozó pozitív várakozások(28%). Nagyjából tízbŇĎl négy válaszadó jó véleménnyel van nemzetgazdaságáról, s tízbŇĎl hárman optimisták a helyi paramétereket górcsŇĎ alá véve – úgy aktuálisan, mint a következŇĎ 6 hónap tekintetében.

Az Ipsos Global @dvisor kutatásának interjúi a pusztító japán földrengés elŇĎtt egy hónappal történtek, és az összefoglaló megírása közben is újabb és újabb hírek érkeznek a következményekrŇĎl, amelyek nagyban befolyásolják Japán, közvetlen környezete, s a világ minden országának gazdaságát.

Szintén szem elŇĎtt tartandó, hogy az USA és Kína után a világ harmadik legerŇĎsebb gazdaságaként Japán következetesen az országok rangsorának alsó harmadába sorolódik a nemzeti és helyi gazdaság lakossági megítélése alapján. Már a földrengést megelŇĎzŇĎen csak 8%-on állt a gazdasági bizalmi index (azok aránya, akik saját országuk állapotát jónak ítélik) éppen hogy megelŇĎzve Spanyolországot (6%) és Magyarországot (5%), s alig lemaradva Franciaország (10%) mögött.

Valamint az eredményeket szemlélve, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nemzetközi adatfelvétel 2011 nehézségekben gazdag elsŇĎ két hónapjában, az észak-afrikai felkelések, az üzemanyagárak drasztikus emelkedése, egyes országokban súlyos költségvetési problémák, illetve heves árfolyammozgások idején történt.

Regionálisan a BRIC országok – Brazília, Oroszország, India és Kína – szárnyalnak töretlenül mindhárom vizsgált dimenzióban, elnyerve ezzel a valódi feltörekvŇĎ piacok megtisztelŇĎ titulusát. A lista végen Európa szerepel, csak Svédország és Németország bizalmi indexe átlag feletti (de ŇĎk átlag is alatt teljesítenek a hat havi várakozások tekintetében).

A 24 ország összesített bizalmi indexe 1 százalékponttal 41%-ra emelkedett, tehát gyakorlatilag változatlan 2010. óta. A nemzetgazdaság megítélésében – egy-egy százalékpontnyi emelkedéssel, illetve eséssel - Szaúd-Arábia (81%) és Kína (73%) a két legstabilabb pozícióban lévŇĎ nemzet. A második hely – 2 százalékpontos eséssel, erejét és európai vezetŇĎ szerepét megŇĎrizve - Svédországé. A 24 ország rangsorának harmadik helyén India (77%) áll.

Magyarország (5%), Spanyolország (6%) és Japán (8%) bizalmi indexe 2 százalékpontot emelkedett ugyan, de továbbra is a leggyengébben teljesítŇĎ országok táborát erŇĎsítik. Japán 8%-a sem ad túl nagy mozgásteret az országnak arra, hogy megbirkózzon belsŇĎ nehézségeivel.

A vezetŇĎ nemzetgazdaságok a helyi (az egyes országokon belül a lakóhely szerinte meghatározott) gazdaság pozitív megítélésben is az élen járnak: Kína (57%), Svédország (57%), Szaúd-Arábia (55%), India (55%) és Ausztrália (54%). S hasonlatos módon a nemzeti rangsor sereghajtói helyi szinten sem szerepelnek túl fényesen: Japán (5%), Spanyolország (9%), Magyarország (10%).

Nemzetgazdaságának megítélése alapján változatlanul 20%-on áll USA, büszkeségre okot adóan azonban 5 százalékpontot emelkedett (24%) -a helyi gazdaság teljesítményének lakossági értékelése. A belga polgárok optimizmusáról tanúskodik, hogy 10 százalékpontot emelkedett (30%) náluk a helyi gazdaság megítélése.

Az adatfelvétel legizgalmasabb megállapításai az optimizmus és pesszimizmus nemzetközi összegzésébŇĎl erednek. Ugyan Brazília a 24 ország vonatkozásában a szerény 8. helyet (61%) foglalja el a nemzetgazdaság, s a hetediket (47%) a helyi gazdaság állapotának megítélése alapján, mégis messze lepipálja a többi nemzetet, ha az optimizmus tekintetében: 73%-nyian bíznak benne, hogy javul a jövŇĎben a helyi gazdaság állapota. Ez 45 százalékponttal jelent többet a nemzetközi átlagnál, s 12-vel elŇĎzi meg a rangsorban következŇĎ Indiát (61%).

Néhány országban ez pont fordítva van, erŇĎs a bizalom az aktuális állapotot illetŇĎen, de a jövŇĎt illetŇĎen szerény a várakozás. Ausztrália áll a rangsor tetején úgy a nemzeti (72%), mint a helyi gazdaság megítélésében (54%), de csupán a 13. (24%), ami az optimizmust illeti. Hasonlóan Kanada (29%) és Németország (28%) a nemzetközi élboly húzónemzetei az aktuális gazdaság megítélésében, de csupán a 8. illetve a 9. helyen állnak a hat havi elŇĎrejelzésben.

Magyarország érdekes eset, mindhárom dimenzióban sereghajtó: a hat havi   pozitív várakozások esetében (15%), s ennél is „jobban” az aktuális helyi (10%) és a nemzetgazdaság (5%) pozitív lakossági értékelésében.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció