Tíz magyar cég a Technology Fast 50 listán

A Deloitte 11. alkalommal meghirdetett Technology Fast 50 versenyére is rányomta bélyegét a világgazdasági válság. A régió tíz országa cégeinek versenyében elsősorban a szoftvervállalkozások jeleskedtek, közülük 29-en vették sikeresen az akadályt. Az őket követő 17 internetes vállalkozáson túl mindössze 2-2 telekommunikáció/hálózatépítés, illetve számítógépek/perifériák területen működő vállalkozások kerültek még a legjobb 50 közé. Az országok közötti versenyben a magyarokat csupán a lengyelek tudták, mindössze egy helyezettel lekörözni.

A régió legsikeresebb, azaz technológiailag leggyorsabban fejlődő cégeinek versenyébe benevezők, ahogy korábban, most is többek között az elmúlt 5 évben elért növekedési rátájuk alapján kerülhettek fel a legjobbak közé. Az idei versenyben a 2005-2009 közötti időszak eredményessége került mérlegre, amelyből kb. ötnegyed év a válság idejére esett. Ezért még mindig alacsonyabb volt az ötvenes ranglistán szereplő cégek átlagos növekedési üteme a válság előtti időszakban megszokottnál, de átlagos 967 százalékos növekedési ütemük már meghaladta a tavalyi év listásaira jellemző átlag 933 százalékot.

Díjazottak

A díjátadón Kovács Domonkos, a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadójának üzletág igazgatója felsorolásában a 15.005 százalékos növekedést elért lengyel internetes portált üzemeltető Netmediat említette. A lengyel vállalkozás egymás után másodszor került az összesített rangsor élére. A lengyelek további tíz helyén gyakorlatilag kizárólag szoftver és internet cégek osztoztak. Az elért eredmények alapján a régiós listán második helyezett Magyarországról az öt év alatt 1071 százalékos növekedést elért, internetes megoldásokat kínáló Viala Kft a 9. helyen végzett. Az első 20 között szerepel a 11. helyen álló, számítógépekkel, perifériákkal üzletelő RacioNet Zrt., a közvetlen mögötte felsorakozott, nagyvállalati tartalomkezelő rendszerekkel és webes informatikai rendszerekkel foglalkozó Active Vision és a tavalyi 9. helyről idén a 16. helyre került, mesterséges intelligenciát felhasználó megoldások mellett távközléssel, beszédfelismeréssel és internettel kapcsolatos kutatás-fejlesztésekkel piacon lévő AITIA International Kft. is. A listán lévő hazai internettel foglalkozók közül a NET Média a 22., az ingatlan.com-ot üzemeltető Arkon Zrt. a 31., a Fast 50 gyakorlatilag évek óta állandó szereplőjeként a Carnation a 36. helyen végzett. A szoftveriparból a mobil informatikai fejlesztései által ismert Infomatix a 33, a különleges hálózatbiztonsági elemekkel sikereket elért Balabit IT a 43.. míg a Codebase Kft. a 46. helyen szerepel a legjobb 50 között.

Az idei Fast 50-ben a már említett 11 lengyel és 10 magyar cég mellett 8 cseh, 7 román, 4 bulgár, 3-3 szlovák és szerb, 2 litván és 1-1 észt és horvát cég kapott helyet. A rangsorban szereplő cégek átlagosan 967 százalékos növekedést regisztráltak 2010-ben. Kovács Domonkos szerint ez a rohamos fejlődés azért is figyelemre méltó, mert a térségben a technológiai szektor különösen megszenvedte a válság hatásait az elmúlt években. Ennek kö vetkeztében – a Fast 50 ranglistához kapcsolódóan a cégvezetők körében tavaly lebonyolított felmérés alapján - az iparágon belül számos vállalkozás volt kénytelen visszafogni a költekezést, az új munkaerő felvételét és a beruházásokat.

A Deloitte szakértője épp ezért emelte ki az átlagos növekedési ütem tavalyhoz képesti javulását, ami remélhetőleg azt jelenti, hogy térségünk technológiai vállalatainak sikerült leküzdeniük a válság hatásait. Ugyanakkor hazánk számára nem túl kedvező hír, hogy idén egy magyar cég sem került a fiatal, de legalább öt éve működő  feltörekvő cégeket rangsoroló „Rising Stars” kategóriába.

Új feladatok előtt a vállalatvezetők

A díjátadón Kovács Domokos kiemelte, hogy a rangsorolt vállalatok vezetői körében lebonyolított felmérés idei eredményei arról tanúskodnak, hogy a technológiai iparban működő cégeknek és azok vezetőinek számos, az elmúlt években még nem jelentkezett kihívással kell szembenézniük. Általános vélekedés, hogy a jó munkaerős a növekedés legfőbb mozgatórugója. Ennek megfelelően e cégvezetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkalmazottak képességeinek fejlesztésére, ami válaszlépés lehet arra, hogy a piacon hiánycikknek számít a szakképzett munkaerő. A vezetők számára jelenleg a legnagyobb kihívást a vezetőképzés és a feladatok delegálása jelenti, ami egy újabb jele annak, hogy a technológiai ágazatban érdekelt cégvezetők minden erejükkel azon vannak, hogy hosszú távon biztosítsák cégük jövőjét.

A felmérés során az is kiderült, hogy a megkérdezettek 81 százaléka meg van győződve arról, vagy bízik az elkövetkezendő egy évben bekövetkező pozitív változásban, növekedésben és arra is fény derült, hogy a válaszadók többsége 11-50 százalék közötti növekedésre számít 2010 során.

További információ a Fast 50 hazai díjazottjai táblázatban

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció