√öj Corvina Digit√°lis Tud√°st√°r a k√∂nyvt√°rakban ‚Äď Az olvas√°s szabads√°g√°√©rt

A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer Digitális tartalomszolgáltatást támogató új modulja lehetŇĎséget biztosít a könyvtárak számára, hogy digitális kölcsönzés formájában szolgáltatni tudják könyvállományuk meghatározott részeit. A könyvtári szolgáltatások új generációs formája várhatóan nemcsak a felsŇĎoktatási intézmények könyvtáraiban, hanem a megyei és városi könyvtárakban is népszerŇĪvé válik.

Az új digitális kölcsönzési forma áttörést jelenthet a könyvtárak számára, hiszen az olvasók a világhálón földrajzi korlátok nélkül szabadon férhetnek hozzá állományukhoz.

„Az olvasók a könyvtár webes katalógusán keresztül kezdeményezhetik digitális kölcsönzésre vonatkozó igényüket, majd a kölcsönzési idŇĎ lejártáig innen érhetik el az elkészült elektronikus példányokat is. A digitalizált dokumentumok szerzŇĎi jogi védelmérŇĎl digitális jogkezelŇĎ rendszer gondoskodik. A könyvtár a szerzŇĎi jogokat figyelembe véve különbözŇĎ megkötéseket tehet az elektronikus dokumentumok hozzáférhetŇĎségét illetŇĎen. Meghatározhatja például, hogy az olvasó meddig érheti el az elektronikus példányt”, hányszor nyithatja meg, vagy készíthet-e róla mentést. A kölcsönzési idŇĎ lejárta után  a letöltási lehetŇĎség megszŇĪnik” – mondta el Czoboly Miklós az e-Corvina Kft. ügyvezetŇĎ igazgatója.

Az e-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft. az Új Magyarország Fejleszési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében fejlesztette ki az új Digitális Tudástár megoldást a Corvina Integrált Könyvtári Rendszer részeként. A 2008. június elsején indult projekt teljes megnevezése: KMOP-1.1.4-07/1-2008-0089 „Digitális Tudástár Kifejlesztése”, támogatásának összege 59.209.000 Ft.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció