Idén is vannak magyar győztesek a Cisco Hálózati Akadémia közép-európai versenyén

Hat ország 39 versenyzőjének részvételével folyt az idei nemzetközi hálózati informatikai verseny a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában.

A Cisco Networking Academy Games elnevezésű versenyt minden évben azzal a céllal rendezik meg Közép-Európában, hogy a térség tehetséges fiatal informatikusai nemzetközi mezőnyben is összemérjék tudásukat és megismerjék a hálózati iparág legújabb technológiáit, érdekességeit. A közép-, illetve felsőoktatási intézményekből érkezett versenyzőknek a nap folyamán egy csapat- és két egyéni versenyszámban kellett különböző feladatokat teljesíteniük, így többek között műszaki témájú online feleletválasztós teszteket, hálózati szimulációs gyakorlatokat és programozási, hálózatépítési feladatokat kellett megoldaniuk.

A megmérettetésen hat országból – Bulgária, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna –  39 magasan kvalifikált, az országos versenyeken első helyezéseket elérő versenyző vett részt, közülük hatan képviselték Magyarországot. Birincsik Gábor (Füzesabony), Pataki Tamás (Füzesabony) valamint Berna Dániel (Debrecen) a középiskolás diákok csapatversenyében első helyezést ért el, az egyetemi hallgatók kategóriájában Szabó Gábor (Debrecen) második, Csatári János (Hódmezővásárhely) nyolcadik helyen végzett. Az egyetemi tanársegédek szimulációs szoftveren végzett un. „Packet Tracer” versenyében Bessenyei Csilla (Budapest) harmadik helyezést ért el.

A verseny részvevőire nem véletlenül figyelnek a nagy cégek, a Cisco illetve a verseny szponzorai , az IT Services Kft, a Sanoma Budapest Zrt., a HTTP Alapítvány (Cisco Hálózati Akadémia Szolgáltató Központj, és a FastLane Nemzetközi Oktatóközpont, hiszen kiemelkedő felkészültségű fiatalok tűnnek fel az ilyen magas szintű szakmai rendezvényeken. 

Működésének második évtizedébe lépve a Cisco Hálózati Akadémia munkájának középpontjában már nem csupán a hallgatók sikeres munkaerő-piaci felkészítése áll, hanem egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetséggondozás, az angol nyelvű tananyagokhoz való hozzáférés és nem utolsó sorban a korszerű kommunikációs és együttműködést segítő technikák (pl. Webex együttműködési platform, a Telepresence virtuális tárgyaló) és a hálózati szimulációs oktatóprogramok (Packet Tracer) megismertetése. A gazdasági életben ezeknek az eszközöknek az ismerete és a használatukban való jártásság ma már alapvető versenyelőnyt jelent.

„A Cisco Networking Academy Games, azaz a ’Cisco Hálózati Akadémiai Játékok’ és az ehhez hasonló szakmai rendezvények (EuroSkills, WorldSkills, NetRiders, InfoMarathon versenyek) kiváló lehetőséget biztosítanak a hallgatók számára az angol nyelvismeret gyakorlására, a magas szintű szakismeretek megszerzésére és az önálló karrierutak kiépítésére.” – emelte ki Béni Gabriella, a Cisco Hálózati Akadémia magyarországi programvezetője. „A nemzetközi versenyek a Cisco Hálózati Akadémia életében a program alapítása óta kiemelt szerepet játszanak, mert mind az oktatók, mind a hallgatók számára visszajelzést adnak a program során elsajátított ismeretekről és fejlesztik angol nyelvismeretüket. Különösen örülök annak, hogy ebben a versenyben is megmutatkoztak a hazai tehetségek, és hagyományainknak megfelelően idén is lettek magyar győztesei ennek a rangos nemzetközi szakmai versenynek.” – tette hozzá.

Az informatikai-hálózati szaktudásbeli hiányosságokat vizsgáló korábbi elemzésekből, valamint a piac szereplőitől érkező visszajelzések alapján nyilvánvaló, hogy Európa-szerte komoly hiány mutatkozik a hálózati kommunikációs eszközöket felhasználói szinten ismerő munkavállalókból. A megoldás a folyamatos képzés és az új technológiák alkalmazásának ösztönzése, az angol nyelvű szakirodalomhoz és ismeretekhez való hozzáférés biztosítása.

Az online együttműködés a közép-európai oktatási közösségben is egyre megszokottabbá válik. A debreceni versenyre a résztvevők digitális tananyagok segítségével és kizárólag internet-alapú információ-megosztással készültek fel, így a verseny nélkülözött mindennemű papíralapú dokumentációt. A verseny honlapján a résztvevők bejelentkező profilját a diákok önállóan, saját maguknak alakították ki, és a verseny teljes időtartama alatt interneten tartották a kapcsolatot egymással és a szervezőkkel.

A diákokat évről évre a nemzetközi élmezőny színvonalának megfelelő ismeretekkel felkészítő tanárok, nevezetesen Garamhegyi Gábor (Reményik Zsigmond Gimnázium és Szakközépiskola - Füzesabony), Csontó Béla, Nagy Zsolt, Varga Sándor (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola - Debrecen), Sisák Zoltán (Gregus Máté Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium - Hódmezővásárhely) jelentősen hozzájárultak az elért eredményekhez. Béki Gabriella nekik és azoknak a szakembereknek, így Dávid Ákosnak (Pannon Egyetem, Veszprém) és Beleznay Péternek (FastLane Cisco Learning Partner) is köszönetet mondott, akik nagyon sok munkaórát fektettek abba, hogy az idei verseny a fiatalok számára méltó megmérettetést és kihívást jelentsen.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció