Egyre n√©pszerŇĪbbek az Android okostelefonok

A Gartner legfrissebb statisztikája szerint az Android operációs rendszernek az okostelefonos piac közel 10 százalékát sikerült megszereznie az idei elsŇĎ negyedévben, miközben tavaly ilyenkor még alig 1,6 százalékon állt.

A Google mobiltelefonos operációs rendszerének ezzel sikerült jócskán megelŇĎznie a Microsoft Windows Mobile-t, amely a tavaly március végi 10,2-ról 6,8 százalékra esett vissza. Az Apple iPhone szintén igen jól szerepelt és így a 2009 eleji 10,5 százalék helyett most már a piac 15,4 százalékát birtokolja. A szintén Linux-alapú, nyílt forráskódú és ingyenes Android egyértelmŇĪen versenyképes alternatívát jelent a „fapados” Linux mobil operációs rendszerekkel szemben, így nem véletlen, hogy utóbbiak az egy évvel korábbi 7 százalék helyett mára csupán 3,7 százalékon állnak.

A 44,3 százalékkal piacvezetŇĎ Symbian és a 19,4 százalékkal második RIM egyaránt veszített valamicskét a többiekkel szembeni elŇĎnyébŇĎl, ez azonban önmagában nem feltétlenül jelent visszaesést. Mindkét cégnek sikerült ugyanis több okostelefont értékesítenie, mint egy évvel ezelŇĎtt, csak éppen ez sem volt elegendŇĎ pozíciójuk megszilárdításához akkor, amikor a teljes ágazat összességében 48,7 százalékkal bŇĎvült egy év alatt. SzakértŇĎk szerint az Android látványos elŇĎretörésébŇĎl arra lehet következtetni, hogy egy éven belül akár utol is érhetik az ilyen készülékek az iPhone népszerŇĪségét. A Windows rendszer jövŇĎje pedig nagymértékben függ attól, hogy hogyan fogadja majd a piac az idén debütáló Windows Phone 7 platformot.
 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció