Több-százmilliós éves megtakarítás, hatékonyabb, elégedettebb munkavállalók - távmunkával

A Cisco saját munkatársai tapasztalatain alapuló Teleworker Survay felmérése szerint a távmunka a hatékonyabb munkavégzés mellett a munka a magánélet egyensúlyának megteremtésében is segít. S nem mellesleg, évente mintegy 277 millió dollár megtakarítást hoz a cégnek.

A vállalat mintegy 2000 alkalmazottjának részvételével készült kutatása számos távmunkával kapcsolatos témakört vizsgált, így például a munkába járási szokásokat, a technológia jelentette lehetőségeket illetve korlátokat, a munka minőségét és hatékonyságát, a környezetvédelmi hatásokat, a rugalmas életstílus előnyeit és hátrányait, valamint a munkavállalók általános elégedettségét. A tanulmány elkészítésében öt régió (az ázsiai csendes-óceáni térség, a feltörekvő piacok, Európa, Japán és az USA/Kanada) 1992 Cisco-alkalmazottja vett részt.

A Cisco felmérése a távmunka bevezetésén gondolkodó cégeknek segít átgondolni, hogy milyen előnyökkel járhat egy egészséges távmunka-stratégia a munkavállalók és a munkáltatók számára. Ugyanakkor nem hallgatható el, hogy mivel a távmunka lehetőség megteremtésére saját eszközeit használja, az elért eredményei népszerűsítésétől némi üzleti hasznot is remél. A Cisco Virtual Office, a közelmúltban bevezetett Cisco OfficeExtend rendszer, valamint olyan virtuális csoportmunka-eszközök, mint a Cisco WebEx alkalmazásával létrehozott távmunka hálózat kialkításával éves szinten mintegy 277 millió dollár megtakarítást ér a Cisco Internet Business Services Group nevű stratégiai tanácsadó csapata szerint

Beszédes számok

A fentiek alátámasztására nézzünk a kutatás számadatai közül néhányat. Az átlagos Cisco-munkatárs hetente 2 napot dolgozik távmunkában. Az alkalmazottak 40 százaléka nem dolgozik a főnökével egy városban, s munkaidejük mintegy 63 százalékában csoportmunkában, vagy más kommunikációs csatornákon működnek együtt egymással.

A munkatársak a távmunkával megtakarított idő 60 százalékát munkára, 40 százalékát pedig magáncélra hasznosítják. A megkérdezett alkalmazottak 69 százaléka távmunkában hatékonyabban képesek végezni munkáját, 75 százalékuk a határidőket is jobban tudta tartani. A megkérdezettek 67 százaléka szerint munkavégzésük minősége is javult, 80 százalékuk a távmunka eredményeként életminőségről is hasonlóan nyilatkozott.

A cég számára fontos megállapítás, miszerint a távmunka jobb munkaerő-megtartási arányokat eredményez, mivel a válaszadók több mint 91 százaléka szerint a távmunka valamennyire vagy nagyon fontos az általános munkahelyi elégedettségük szempontjából.

A környezet védelmében
Azoknak a cégeknek, amelyek nem csak szóban, de tevékenységük egészében fontosnak érzik a környezet védelmét, további ösztönzést jelenthetnek a távmunkára a felmérés alábbi megállapításai.

A Cisconál 2008-ban végzett távmunka révén körülbelül 47 ezer tonnával kevesebb üvegházhatású gáz került a szabadba. Az oda-vissza ingázás átlagos távolsága régiónként változik: míg az USA-ban vagy Kanadában átlagosan 50 kilométerről beszélünk, ez az ázsiai csendes-óceáni térségben 22, Japánban 42, a feltörekvő piacokon 26, Európában pedig napi több mint 70 kilométeres, a távmunka bevezetésével elkerülhető ingázást jelent. A távmunkának köszönhetően az alkalmazottak évente összesen mintegy 10 millió dollárt takarítanak meg az üzemanyagköltségekben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció

 
Rovatunk tmogatja a MOL