Hazai IT-álláspiaci körkép (4. rész)

Kereslet-kínálat - hol hibádzik?

1 / 6 oldal

Informatikai álláspiaci összeállításunk korábbi fejezeteibŇĎl kiderült, mit vár el a munkaadói oldal az IT-állásokra pályázóktól. A hiány- és dömpingszakmákról is esett szó, ám arról még nem, mit kínálnak a cégek elvárásaik ellenében.S vajon ezek közül melyekre harapnak rá leginkább a munkaadók számára fontos kompetenciákkal rendelkezŇĎ informatikai szakemberek? Milyen mértékben fedik egymást a munkát kínálók és a munkavállalók elvárásai?
(A tapasztalataikat megosztó állásközvetítŇĎk névsorát l. a cikk végén.)

Zsákbamacska?


Végigböngészve néhány informatikai álláshirdetést, a jelölttel szembeni elvárások részletes listája mellett kevés szó esik arról, mit kínálnak cserében a vállalatok. Versenyképes fizetés és/vagy juttatások, multinacionális és/vagy multikulturális, vonzó, stabil munkakörnyezet, változatos munka, dinamikus csapat a leggyakoribb hívószavak, a konkrétan megfogalmazott elvárások ellenében csupa általánosság. Ritkábban a változatos munka-, illetve kihívásokkal teli karrierlehetŇĎséget is elhúzzák mézesmadzagként a hirdetésre kattintók orra elŇĎtt, s fehér hollóként a fejlett technológiai háttér és/vagy a nemzetközi projektmunka is feltŇĪnik. Továbbtanulási lehetŇĎségekrŇĎl nincs szó, ezek inkább az interjúk során minden tekintetben megfelelŇĎ, de nehezen kötélnek álló jelölt meggyŇĎzésére kerülnek elŇĎ végsŇĎ érvként. Modori Adrienn mindezt nem tartja jó gyakorlatnak. Szerinte a csaknem minden hirdetésben ismétlŇĎdŇĎ általánosságok helyett célravezetŇĎbb az egyediség képviselete, a releváns információként szolgáló konkrétumok említése.

A fentiek alapján az sem lehet véletlen, hogy a kellŇĎ számú projektben szerzett tapasztalat mellett a magas szintŇĪ képzéseken megszerezhetŇĎ speciális tudást igénylŇĎ állások töltŇĎdnek be a legnehezebben. Úgy tŇĪnik, a hazai vállalatok sokkal szívesebben hasznosítják a mások által finanszírozott tudást, mint hogy maguk hozzanak a számukra profitot termelŇĎ szellemi értékek érdekében anyagi áldozatot.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció