Másra szálltak a magyarországi Vogel-lapok

A korábban a Vogel-Burda Communications Kft. informatikai magazinjai (azt követően, hogy a közelmúltban már maga a cég is átkerült a Vogel és a Burda közös tulajdonából a Burda kizárólagos tulajdonába) gazdát cseréltek: a Chipet, a Computer Panorámát, a PC Gurut és a Műszaki Magazint a Motor-Presse Budapest Lapkiadó Kft. vette meg; az IT-Business esetében pedig dolgozói kivásárlás történt.

A "minden könyvnek megvan a maga sorsa" mondás a fent említett lapokra, illetve azok kiadójára is igaz. A német Chip folyóirat honosításával már a nyolcvanas évek közepén kacérkodtak magyar kiadók (pl. az akkor még tabloid újságformátumban megjelenő Mikrovilág fejlécére is rákerült egy pixelekből összerakott kismadár a "csip" szócskával), de az első hivatalos, licencalapú megjelenésre 1989 nyaráig kellett várni, s ez Ivanov Péter nevéhez fűződik, akinek magánkiadója később - 1994 szeptemberében - vegyes vállalatot is létrehozott a Chip kiadására, megelégedve a kisebbségi tulajdonnal: az akkor létrejött Vogel Publishing Kft.-ben a német anyavállalat 80%-os tulajdonrésszel rendelkezett. Ez a kiadó a Chip gondozása mellett más műszaki lapok elindításába és gondozásába is belevágott, és az ezredfordulóra az ugyancsak multinacionális IDG legfőbb vetélytársává vált. Talán a 2000-ben, 2001-ben kezdődő és szinte a teljes informatikai lapkiadást érintő recesszió is hozzájárult ahhoz, hogy az ügyvezető-tulajdonos és a vegyes vállalat 80%-át birtokló német anyavállalat között megromlott a viszony, aminek következtében a lap gondozását végző alvállalkozás felmondta szerződését a Vogel Publishinggal, a Chipet elindító Ivanov Péter és a Chip jogainak birtokosai között perek kezdődtek, illetve mindemellett a Vogel-lapok előfizetői bázisán, ezen lapok mintájára pedig új magazinok indultak egy új kiadó kebelén belül, azt a látszatot keltve, hogy ezek a kiadványok a régi ismerősök egyenes folytatásai, pusztán névváltozás történt (l. Új (régi) lapok a PC-piacon, Prím Online, 2002. szeptember 4., 15:38).

A német Vogel Verlag nem engedte át harc nélkül magyarországi hídfőállását, új, immár százszázalékos tulajdonú céget alapított, Carsten Gerlach vezetésével új csapatot szervezett (A Chip nem szűnik meg, sőt..., Prím Online, 2002. szeptember 4., 15:54; A volt Chip & (PC Guru stb.) csapat tiltakozása, Prím Online, 2002. szeptember 5., 18:33), újraélesztette a kiadványokat, sőt - erejét mutatva - felvásárolta a Chip egyik konkurensének számító Computer Panorámát (A Chip kiadója megvásárolta a Computer Panorámát, Prím Online, 2003. augusztus 18., 22:01), illetve elindította az IT Business hetilapot is (IT-BUSINESS: b2b heti háttérmagazin indul, Prím Online, 2003. február 4., 17:09). Tette mindezt egy olyan piacon, amelyet nemzetközi szinten és itthon is inkább az IT-magazinok példányszámának visszaesése, sok esetben megszűnése jellemzett. Feltehetően ezek a piaci viszonyok vezettek el először ügyvezetőváltáshoz, majd a portfólió értékesítéséhez.

Az új kiadókhoz került lapok sorsában mindenképpen egy új fejezet kezdődik, sőt az is elképzelhető, hogy lesz olyan kiadvány, amelynek kalandos élettörténete éppenséggel itt zárul le: szakértői vélekedések szerint például nem valószínű, hogy a Motor-Presse a Chippel párhuzamosan továbbra is megjelenteti majd a többé-kevésbé ugyanannak az olvasóközönségnek hasonló információkat nyújtó Computer Panorámát. A történet legmerészebb momentuma az IT-Business dolgozói kivásárlása: a főszerkesztő és munkatársai abban bíznak, hogy egy öt éve bevezetett lap sikertörténete - ahogy eddig is általuk formálódott - a továbbiakban is csak rajtuk múlik.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció