Fokozottan veszélyeztetett a hazai KKV-k informatikai rendszere

A Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor felm√©r√©s√©nek √∂sszes√≠t√©se szerint a KKV-k Magyarorsz√°gon √°tlagosan 4,12-es eredm√©nyt √©rtek el a Noreg-f√©le biztons√°gi sk√°l√°n, ahol az 1-es szint a legkisebb s√©r√ľl√©kenys√©gi fokozat, az 5-√∂s a legnagyobb – az eredm√©nyek azt mutatj√°k, hogy a hazai KKV-k informatikai rendszere √ľzletbiztons√°gi szempontb√≥l fokozott vesz√©lyeztetetts√©gnek van kit√©ve.

A Noreg Kft., az inform√°ci√≥biztons√°gi technol√≥gi√°k √©s szolg√°ltat√°sok hazai szak√©rtŇĎje k√∂zz√©tette Magyarorsz√°g √úzletbiztons√°gi T√©rk√©p√©t, amely a Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor kit√∂ltŇĎinek adatai alapj√°n k√©sz√ľlt. A 2007. √°prilis 24-tŇĎl j√ļnius 13-ig tart√≥ idŇĎszakban t√∂rt√©nt felm√©r√©s eredm√©nyeit a Noreg Kft. a BellResearch piackutat√≥ c√©g k√∂zremŇĪk√∂d√©s√©vel minden megy√©re √©s az eg√©sz orsz√°gra vonatkoz√≥an √∂sszes√≠tette √©s reprezentat√≠vv√° tette a kis-√©s k√∂z√©pv√°llalatokra vonatkoz√≥an. Magyarorsz√°g √úzletbiztons√°gi T√©rk√©pe azt mutatja meg, hogy a KKV-k informatikai rendszere milyen fenyegetetts√©gnek van kit√©ve √©s milyen m√©rt√©kŇĪ IT-biztons√°gi rendszerek lenn√©nek sz√ľks√©gesek a biztons√°gos √ľzletmenethez. A felm√©r√©s szerint a KKV-k Magyarorsz√°gon √°tlagosan 4,12-es eredm√©nyt √©rtek el a Noreg-f√©le biztons√°gi sk√°l√°n, ahol az 1-es szint a legkisebb s√©r√ľl√©kenys√©gi fokozat, az 5-√∂s a legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy a v√°llalatok informatikai rendszere √ľzletbiztons√°gi szempontb√≥l fokozott vesz√©lyeztetetts√©gnek van kit√©ve, hiszen az inform√°ci√≥ √©s annak folyamatos, biztons√°gos rendelkez√©sre √°ll√°sa az √ľzletvitel r√©sz√©t k√©pezi.
B√°r ezen v√°llalatok eset√©ben aj√°nlott az informatikai rendszer √©s az elektronikusan t√°rolt inform√°ci√≥k v√©delm√©re magas szintŇĪ megold√°sokat alkalmazni – ezt ma m√©g csak kev√©s KKV teheti meg.

„A Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor eredm√©nyei is bizony√≠tj√°k, hogy b√°r a d√∂nt√©shoz√≥k t√∂bbnyire tiszt√°ban vannak vele, hogy informatikai rendszer√ľk kiemelkedŇĎen fontos √©s sokszor alapvetŇĎen sz√ľks√©ges ahhoz, hogy v√°llalkoz√°suk j√≥l mŇĪk√∂dj√∂n, kor√°ntsem √©lnek azon eszk√∂z√∂k √©s megold√°sok haszn√°lat√°val, amelyekkel √ľzleti adataik elveszt√©s√©nek kock√°zat√°t re√°lis r√°ford√≠t√°ssal a lehetŇĎ legkisebbre cs√∂kkenthetik. A kalkul√°tor nemcsak abban seg√≠t, hogy a c√©gvezetŇĎk felm√©rj√©k v√°llalatuk jelenlegi informatikai rendszer√©t, hanem IT biztons√°gi eszk√∂z√∂ket √©s megold√°sokat is aj√°nl a szervezetek biztons√°gos mŇĪk√∂d√©s√©hez” – mondta Dr. KŇĎr√∂s Zsolt, a Noreg Kft. √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja.

A felmérés további eredményei


A BellResearch √°ltal √©ves rendszeress√©ggel kiadott Magyar Infokommunik√°ci√≥s Jelent√©s 2007 elej√©n v√©gzett adatfelv√©tele alapj√°n elmondhat√≥, hogy a gazd√°lkod√≥ szervezetek IT biztons√°gi √©s √ľzletmenet-folytonoss√°gi felk√©sz√ľlts√©ge meglehetŇĎsen hi√°nyos. A d√∂nt√©shoz√≥kban m√©g nem tudatosult kellŇĎ m√©rt√©kben az sem, hogy a megfelelŇĎ szintŇĪ √ľzletbiztons√°gi megold√°soknak k√∂sz√∂nhetŇĎen egy-egy kritikus helyzetben mennyi idŇĎt, k√∂lts√©get √©s munk√°t takar√≠thatnak meg, illetve mekkora vesztes√©ggel j√°rhat a sz√ľks√©ges √≥vint√©zked√©sek figyelmen k√≠v√ľl hagy√°sa.

A Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor n√©h√°ny fŇĎbb meg√°llap√≠t√°sa felh√≠vja a figyelmet az √ľzletbiztons√°gi rendszerek fontoss√°g√°ra:

ňᬆ¬†¬† A v√°laszad√≥ c√©gek t√∂bb mint egyharmad√°n√°l az alaptev√©kenys√©g az informatikai rendszerre √©p√ľl, teh√°t a rendszer le√°ll√°sa vagy s√©r√ľl√©se igen erŇĎsen akad√°lyozza, nem ritk√°n teljesen lehetetlenn√© teszi a mŇĪk√∂d√©st.


Milyen m√©rt√©kben f√ľgg a c√©g tev√©kenys√©ge az informatikai rendszertŇĎl?
Bázis: összes vállalat az egyes ágazatokban

Az √°tlagn√°l gyakrabban tal√°lhat√≥k az IT rendszer√ľktŇĎl nagym√©rt√©kben f√ľggŇĎ c√©gek a p√©nz√ľgy, a biztos√≠t√°s (54%), a telekommunik√°ci√≥ (54%) √©s a szolg√°ltat√°s (42%) ter√ľlet√©n, m√≠g az iparban tev√©kenykedŇĎ v√°llalatok t√∂bbs√©g√©n√©l az informatikai rendszer t√∂bbnyire ink√°bb kieg√©sz√≠tŇĎ vagy t√°mogat√≥ szerepet t√∂lt be.

ňᬆ¬†¬† Minden m√°sodik v√°llalkoz√°sra jellemzŇĎ, hogy adatveszt√©s eset√©n egy√°ltal√°n nem, vagy csak nehezen p√≥tolhat√≥k az inform√°ci√≥k.


Az adatok megsemmis√ľl√©se, illetve az adatok illet√©ktelen kezekbe ker√ľl√©se milyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r az √ľzletmenetre n√©zve?
Bázis: összes válaszadó

M√≠g a megsemmis√ľl√©s elsŇĎsorban nehez√≠ti (41%), illetve gyakran r√©szben vagy eg√©szben megb√©n√≠tja (30%) a v√°llalat mindennapi mŇĪk√∂d√©s√©t, addig az adatok illet√©ktelen kezekbe ker√ľl√©se a mŇĪk√∂d√©s nehez√≠t√©se mellett igen magas ar√°nyban jelentŇĎs erk√∂lcsi √©s/vagy anyagi vesztes√©ggel is j√°r (32%).

ňᬆ¬†¬† Minden √∂t√∂dik c√©gre vonatkozik valamilyen IT biztons√°got √©rintŇĎ t√∂rv√©nyi elŇĎ√≠r√°s.

ElsŇĎsorban a p√©nz√ľgy/biztos√≠t√°s (45%) √°gazatban, illetve a telekommunik√°ci√≥ban (31%) tev√©kenykedŇĎ v√°llalatok eset√©ben √©rv√©nyes√ľl nagy ar√°nyban a szab√°lyoz√≥i tev√©kenys√©g, ugyanakkor az ipar √©s a szolg√°ltat√°s ter√ľlet√©n is viszonylag jelentŇĎs szerepe van ennek a szempontnak (17-18%).

A www.uzletbiztonsag.hu weboldalon jelenleg is el√©rhetŇĎ, 2007. √°prilis v√©g√©n elind√≠tott Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor egy mindenki sz√°m√°ra t√©r√≠t√©smentesen hozz√°f√©rhetŇĎ online eszk√∂z, amely kifejezetten a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalatok vezetŇĎinek, d√∂nt√©shoz√≥inak k√©sz√ľlt. A Noreg √úzletbiztons√°gi Kalkul√°tor k√©rd√©seire v√°laszolva a felhaszn√°l√≥ felm√©rheti, hogy v√°llalata informatikai rendszere a meg√°llap√≠tott optim√°lis Noreg √úzletbiztons√°gi Szinthez k√©pest milyen hardver-, szoftver-, √©s hum√°n erŇĎforr√°s- felszerelts√©ggel rendelkezik. √ćgy a felhaszn√°l√≥ megtudhatja, hogy az adott v√°llalat a biztons√°gos mŇĪk√∂d√©s√©hez √©s z√∂kkenŇĎmentes √ľzletmenet√©hez sz√ľks√©ges optim√°lis megold√°sokhoz k√©pest milyen m√©rt√©kben felel meg az elv√°r√°soknak, hol l√©pi t√ļl azokat, s melyik ponton mutatkoznak hi√°nyoss√°gok. A Noreg kezdem√©nyez√©s√©nek jelentŇĎs√©g√©t az adja, hogy egyr√©szt r√°mutat a sebezhetŇĎs√©get legink√°bb befoly√°sol√≥ t√©nyezŇĎkre, m√°sr√©szt javaslatot ad arra, hogy mik√©ppen lehet hat√©konyan cs√∂kkenteni, illetve megsz√ľntetni a kock√°zatokat.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció