Széndioxid-csökkentés a számítástechnikában

A Google √©s az Intel kezdem√©nyez√©st ind√≠tott az energiatakar√©kosabb √©s kevesebb k√°ros szennyezŇĎ g√°zt kibocs√°t√≥ sz√°m√≠t√°stechnikai term√©kek gy√°rt√°s√°ra. Elk√©pzel√©s√ľk szerint 2010-re fel√©re kellene cs√∂kkenteni a berendez√©sek √°ramfelhaszn√°l√°s√°t, m√°r az√©rt is, mert a sz√°m√≠t√°stechnikai berendez√©sek √°ltal ig√©nyelt energia mintegy fele megy manaps√°g veszendŇĎbe.

A takar√©koss√°ggal az √°gazat √ļgynevezett √∂kol√≥giai l√°bnyomata, azaz k√∂rnyezeti k√°ros√≠t√≥ hat√°sa is jelentŇĎsen m√©rs√©kelhetŇĎ. M√°rpedig sz√°m√≠t√°sok szerint 2010-re √©vi 5,5 milli√°rd doll√°rnak megfelelŇĎ √°ramk√∂lts√©get lehetne megtakar√≠tani a tervezett cs√∂kkent√©ssel.

A sz√ľks√©ges technol√≥giai √ļj√≠t√°sok v√°rhat√≥an kezdetben megdr√°g√≠tj√°k az informatikai berendez√©seket, egy-egy √°tlagos sz√°m√≠t√≥g√©p eset√©ben 20 doll√°r k√∂r√ľli √∂sszeggel.

A szennyezŇĎg√°z-kibocs√°t√°s az √ļj g√©peknek k√∂sz√∂nhetŇĎen 54 milli√≥ tonn√°val cs√∂kkenne √©vente - ez 11 milli√≥ aut√≥ √©s h√ļsz sz√©nt√ľzel√©sŇĪ erŇĎmŇĪ kibocs√°t√°s√°nak felel meg. A Hewlett-Packard, a Hitachi, a Lenovo, a Sun Microsystems, a Dell √©s a Microsoft m√°r csatlakozott a kamp√°nyhoz.

Szak√©rtŇĎi v√©lem√©nyek szerint a sz√°m√≠t√≥g√©pek √©s m√°s inform√°ci√≥technol√≥giai berendez√©sek olyan m√©rt√©kben j√°rulnak hozz√° a glob√°lis felmeleged√©shez, mint a rep√ľlŇĎg√©pipar.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció