Az energiaköltség növeli az informatikai kiadásokat

A v√°llalatok az informatikai kiad√°sain bel√ľl mind nagyobb r√©szt tesz ki az energia √©s hŇĪt√©s k√∂lts√©ge: az energiaell√°t√°sra √©s a hŇĪt√©sre ford√≠tott √∂sszegek 2010-ig nyolcszor gyorsabban fognak n√∂vekedni, mint az √ļj szerverek beszerz√©s√©re ford√≠tott kiad√°sok.

Az American Power Conversion (APC) k√∂zlem√©nye szerint 2010-ben a megl√©vŇĎ szerverek hŇĪt√©s√©re √©s energiaell√°t√°s√°ra 70 sz√°zal√©kkal t√∂bbet k√∂ltenek a c√©gek, mint az √ļj szerverek beszerz√©s√©re.

Az APC k√∂z√∂lte: a mostani, nagyobb teljes√≠tm√©nyŇĪ szerverek sokkal kisebb helyen k√©pesek sokkal t√∂bb hŇĎt leadni, mint a p√°r √©vvel ezelŇĎtti berendez√©sek. R√°ad√°sul a virtualiz√°ci√≥s technik√°k alkalmaz√°sa a szerverek √°tlagos kihaszn√°lts√°g√°t is 5-6-szoros√°ra n√∂veli. Ilyen k√∂rnyezetben az energiaell√°t√°s mellett a hŇĪt√©s jelenti a legnagyobb probl√©m√°t.

Napjainkban Magyarorsz√°gon mintegy 45 ezer szerver √ľzemel, amelyek a teljes √°ramfogyaszt√°s 1 sz√°zal√©k√°t haszn√°lj√°k fel, m√≠g lakoss√°gar√°nyosan t√∂bb mint a 4 sz√°zal√©k√°t. Magyarorsz√°gon √©vente √∂sszesen 37 ezer gigawatt√≥ra √°ram fogy, amibŇĎl 11 ezer a lakoss√°gi fogyaszt√°s.

Magyarorsz√°gon √©vente 12-14 ezer √ļj szervert vesznek, azaz √°tlagosan 15-20 sz√°zal√©kkal t√∂bbet, mint az elŇĎzŇĎ √©vben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció