LehetŇĎs√©g vagy k√©nyszer? - Interj√ļ SzŇĪcs Zolt√°nnal, az AAM vez√©rigazgat√≥j√°val

Az AAM VezetŇĎi Informatikai Tan√°csad√≥ Zrt. egyike azon kev√©s magyar v√°llalkoz√°soknak, melyek k√©pesek voltak arra, hogy multinacion√°liss√° v√°ljanak, √©s eladj√°k a hazai tud√°st √©s tapasztalatot a r√©gi√≥ban. SzŇĪcs Zolt√°n vez√©rigazgat√≥val az informatika √©s az IT vezetŇĎk megv√°ltozott szerep√©rŇĎl besz√©lgett√ľnk, √©s nem tudtuk elker√ľlni annak a k√©rd√©snek a felvet√©s√©t sem, hogy milyen lehetŇĎs√©gek vannak a hazai v√°llalkoz√°sok elŇĎtt.

Nemr√©g az egyik gazdas√°gi napilapnak adott nyilatkozat√°ban azt √°ll√≠totta, hogy a magyar gazdas√°g egy √ļjabb √©vet vesztegetett el azzal, hogy nem siker√ľlt megteremteni az uni√≥s forr√°sok leh√≠v√°s√°nak √©s hasznos√≠t√°s√°nak felt√©teleit. √Ėn szerint hogyan v√°ltozott az informatika t√°rsadalmi szerepe az elm√ļlt √©vekben?

SzŇĪcs Zolt√°n:
- Az uni√≥s csatlakoz√°s hat√°s√°ra kiny√≠lt a gazdas√°g, √©s az informatika minden√ľtt visszaford√≠thatatlanul megjelent. A hat√©konyan √©s biztons√°gosan mŇĪk√∂dtetett informatika lett a fejlŇĎd√©s egyik legfŇĎbb z√°loga. Az uni√≥s ir√°ny√≠t√°si rendszer, valamint a konkr√©t programokban, akci√≥kban, p√°ly√°zatokban megtestes√ľlŇĎ k√∂z√∂s uni√≥s c√©lok egyar√°nt azt sugallj√°k, hogy a sokat emlegetett inform√°ci√≥s t√°rsadalom megval√≥s√≠t√°s√°nak kor√°ba l√©pt√ľnk, s onnan nincs vissza√ļt.

Milyen √ļj kih√≠v√°sokkal kell szemben√©znie emiatt az informatikai vezetŇĎknek?


Sz. Z.:
- A v√°ltoz√≥ k√∂rnyezetben v√°ltozniuk kell e szakma mŇĪvelŇĎinek is. Ma a legalapvetŇĎbb elv√°r√°s a fŇĎinformatikusokkal szemben, hogy maguk√©v√° tegy√©k √©s szervezet√ľkben terjessz√©k a szolg√°ltat√≥i attitŇĪd√∂t. Nem csup√°n az IT c√©geknek, de minden informatikai szervezetnek van √ľgyfele, √≠gy a mŇĪk√∂d√©s alapja csakis a szolg√°ltat√≥i attitŇĪd lehet. M√©g az olyan int√©zm√©nyekben, v√°llalkoz√°sokban is √©rtelmezhetŇĎ az √ľgyf√©l fogalma, ahol az informatika nem k√©pezi az alaptev√©kenys√©g r√©sz√©t, hanem tiszt√°n t√°mogat√≥i szerepben van. Ilyen esetekben a munkat√°rsak, illetve a szervezet √°ltaluk k√©pviselt c√©ljainak felt√©tlen szolg√°lata a feladat.

Mi v√°r az informatikusokra a j√∂vŇĎben? Milyen utat kell m√©g bej√°rniuk?


Sz. Z.: - Ma m√°r nem a szem√©lyi sz√°m√≠t√≥g√©p, hanem az informatikai architekt√ļra, nem a sz√°m√≠t√≥g√©pes h√°l√≥zat, hanem a rendelkez√©sre √°ll√°s √©s biztons√°g, nem a h√°tt√©rt√°r vagy a mem√≥ria nagys√°ga, hanem a hat√©kony mŇĪk√∂d√©s foglalkoztatja a szakm√°t. A vezetŇĎ informatikusoknak √≠gy egyre t√∂bbet kell megtanulniuk a v√°llalat m√°s folyamatair√≥l is, √©s el kell saj√°t√≠taniuk az √ľzleti gondolkod√°st. Az AAM munkat√°rsainak j√≥ r√©sze informatikai/mŇĪszaki v√©gzetts√©ggel rendelkezik, koll√©g√°ink k√∂zel fele pedig k√∂zgazd√°sz diplom√°t szerzett. A k√©t csoport a projektek v√©grehajt√°sa k√∂zben is nagyon sokat tanul egym√°st√≥l, de a tud√°s √°tad√°s√°t term√©szetesen c√©lzott k√©pz√©sekkel is seg√≠tj√ľk.

Az AAM mintegy h√°rom √©vvel ezelŇĎtt nemzetk√∂zi terjeszked√©sbe fogott. Hogyan √©rz√©keli, a mobilit√°s is egyre ink√°bb k√∂vetelm√©nny√© v√°lik a munkaerŇĎpiacon?


Sz. Z.: - Felt√©tlen√ľl. Mi 2005 v√©g√©n nyitottuk meg rom√°niai irod√°nkat, terveink szerint pedig a k√∂vetkezŇĎ √©vekben tov√°bbi irod√°kat nyitunk a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokban. Ez egyr√©szt azt jelenti, hogy a hozz√°nk ker√ľlŇĎ fiatal szakemberek nemzetk√∂zi projektekben vehetnek r√©szt, de term√©szetesen az is igaz, hogy olyan munkat√°rsakra van sz√ľks√©g√ľnk, akiknek ez kih√≠v√°st, nem pedig gondot jelent.

Az IVSZ egy tavalyi felm√©r√©se alapj√°n a magyar v√°llalatok informatikai export √°rbev√©tele 2005-ben el√©rte a 602,1 milli√°rd forintot, melynek k√∂zel 90%-√°t a haz√°nkban gy√°rtott √©s export√°lt hardver term√©kek tett√©k ki. Ezzel szemben a hazai v√©gfelhaszn√°l√≥k a legt√∂bbet informatikai szolg√°ltat√°sokra k√∂lt√∂ttek. √ögy tŇĪnik teh√°t, hogy m√©g mindig az a jellemzŇĎ, hogy hardvert export√°lunk, tud√°st import√°lunk. Mikor fordulhat meg ez a trend?

Sz. Z.: - Vannak b√≠ztat√≥ eredm√©nyek, az a baj, hogy a hazai szakmai m√©dia – tisztelet a kiv√©telnek – errŇĎl ritk√°n szokott besz√°molni, hiszen n√°lunk m√©g mindig az a h√≠r, ha valamilyen baj, botr√°ny vagy kudarc t√∂rt√©nik. Az AAM munkat√°rsai p√©ld√°ul jelenleg is dolgoznak Bulg√°ri√°ban, Rom√°ni√°ban, Maced√≥ni√°ban, Szerbi√°ban, Bosznia-Hercegovin√°ban √©s Kazahszt√°nban is, m√©ghozz√° hatalmas projekteken. De nem csak minket lehetne eml√≠teni, mindig √∂r√∂mmel l√°tom, ha egy magyar informatikai c√©g multinacion√°liss√° v√°lik. Az eml√≠tett trend azonban sajnos m√©g nem v√°ltozott meg. M√©g mindig igaz, hogy a tud√°sunkat nem tudjuk kellŇĎk√©ppen √©rt√©kes√≠teni a k√∂rnyezŇĎ orsz√°gokban. √Āllami t√°mogat√°sra, korszerŇĪ projektszervezetekre lenne sz√ľks√©g, melyek megtan√≠tj√°k a piaci szereplŇĎknek, hogyan haszn√°lj√°k ki a lehetŇĎs√©geket. R√©g√≥ta hallgatjuk, hogy meg√©rkeznek majd az uni√≥s milli√°rdok, de ez m√©g mindig nem t√∂rt√©nt meg. 2007-ben jelentŇĎsen cs√∂kkentek az √°llami megrendel√©sek is. √Ėsszess√©g√©ben szenvednek a v√°llalkoz√°sok, mind az informatikai, mind pedig a t√∂bbi szegmensben. Mik√∂zben teh√°t √∂r√ľl√∂k annak, ha l√°tom, hogy egy v√°llalkoz√°s hozz√°nk hasonl√≥ k√ľlf√∂ldi sikereket √©r el, enn√©l sokkal gyakrabban szorul √∂ssze a sz√≠vem azok√©rt a magyar IT c√©gek√©rt, melyek nem tudnak meg√©lni ebben a t√°mogat√≥nak kor√°ntsem nevezhetŇĎ k√∂rnyezetben.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció