Üzleti eredmények kkv-knál - HP technológiákkal

A tegnap rendezett HP sajt√≥t√°j√©koztat√≥n h√°rom magyar kis √©s k√∂zepes v√°llalkoz√°s (Lufthansa Technik, B√°cs-Kiskun Megyei K√≥rh√°z, Borsod Vol√°n) mutatta be, milyen √ľzleti eredm√©nyeket √©rtek el k√ľl√∂nf√©le HP technol√≥gi√°k seg√≠ts√©g√©vel. BevezetŇĎj√©ben Moln√°r J√°nos, a HP Magyarorsz√°g √ľzlet√°g-igazgat√≥ja utalt r√°, hogy a v√°llalati teljes IT keret kis r√©sze (mind√∂ssze 10%) maga a fejleszt√©si beruh√°z√°s. Az IT k√∂rnyezet mŇĪk√∂dtet√©se, fenntart√°sa √©s fel√ľgyelete a k√∂lts√©gek 65%-√°t em√©szti fel (a migr√°ci√≥/bŇĎv√≠t√©sek 25%-ot jelentenek). A helyes √©s korszerŇĪ infrastrukt√ļra-kiv√°laszt√°ssal, (a tipiz√°lt alkalmaz√°sok megtal√°l√°s√°val, kevesebb egyedi fejleszt√©ssel, kihaszn√°latlan sziget rendszerek eltŇĪn√©s√©vel) nagyobb r√©szt lehetne kihas√≠tani a 65%-ot jelentŇĎ mŇĪk√∂dtet√©si k√∂lts√©gekbŇĎl a fejleszt√©sek sz√°m√°ra. A bemutatott sikeres Integrity szerver alkalmaz√°sok is ebbe az ir√°nyba hatnak.
A Lufthansa Technik Budapest Kft. 2000-ben alakult meg a Lufthansa Technik 85% √©s a Mal√©v 15%-os k√∂z√∂s v√°llalkoz√°sak√©nt. A Lufthansa Technik ma a vil√°g legnagyobb rep√ľlŇĎg√©p √ľzemeltet√©sre √©s karbantart√°sra szakosodott v√°llalkoz√°sa. Ennek tagjak√©nt hozt√°k l√©tre a budapesti t√°rsas√°got, melynek fŇĎ profilja az Airbus 320 √©s a Boeing 737-es rep√ľlŇĎg√©pcsal√°d nagyjav√≠t√°sa. A c√©g 330 fŇĎs alkalmazotti l√©tsz√°m√°val √©s 7 milli√°rd Ft-os √©ves √°rbev√©tel√©vel eur√≥pai l√©pt√©kkel m√©rve a kis √©s k√∂zepes v√°llalkoz√°sok kateg√≥ri√°j√°ba tartozik. Mint Kendel√©nyi J√°nos, a Lufthansa Technik Budapest Kft. informatikai igazgat√≥ja elmondta, az √ľzleti folyamatok specialit√°s√°t a rep√ľlŇĎg√©piparra jellemzŇĎ szigor√ļ minŇĎs√©gi elŇĎ√≠r√°sok adj√°k, melyek betart√°s√°t a l√©g√ľgyi hat√≥s√°gok folyamatosan ellenŇĎrzik. Az √°ttekinthetŇĎs√©g √©s dokument√°l√°s elsŇĎ sz√°m√ļ k√∂vetelm√©ny. A folyamatoknak olyanoknak kell lenni√ľk, melyek k√©pesek folyamatosan egy√ľtt v√°ltozni a piac ig√©nyeivel is. H√°rom l√°bon √°ll√≥ informatikai strukt√ļra t√°mogatja az √ľzleti folyamatokat. Az elsŇĎ a homog√©n hardverk√∂rnyezet, a m√°sodik a homog√©n mŇĪk√∂d√©si k√∂rnyezet, m√≠g a harmadik a homog√©n alkalmaz√°si k√∂rnyezet. Az elsŇĎ l√°bat alkot√≥ hardverk√∂rnyezetet a HP szerverei biztos√≠tj√°k, a m√°sodikat a Microsoft alkalmaz√°sai, a harmadikat pedig az SAP R/3 v√°llalatir√°ny√≠t√°si rendszer. Az √ľzleti folyamatok informatikai t√°mogat√°s√°nak t√ļlnyom√≥ r√©sz√©t ma lok√°lisan telep√≠tett informatikai rendszer biztos√≠tja, melynek fel√ľgyelete √©s √ľzemeltet√©se r√©szben helyileg t√∂rt√©nik, r√©szben kiszervezt√©k. A k√∂lts√©gek √©s elv√°r√°sok elemz√©se √©s a k√∂vetelm√©nyek megfogalmaz√°sa ut√°n a Delta Elektronik Kft-t k√©rt√©k fel a r√©szletes technol√≥giai v√°ltozatok √©s a p√©nz√ľgyi konstrukci√≥ kidolgoz√°s√°ra. A Delta Elektronik Kft. a Lufthansa Technik Budapest Kft. megl√©vŇĎ szerverparkj√°nak kor√°bbi besz√°ll√≠t√≥ja √©s rendszerm√©rn√∂ki t√°mogat√≥ja is egyben. A SAP rendszer ma 64-bites HP Integrity szervereken fut, Microsoft alap√ļ oper√°ci√≥s rendszer √©s adatb√°zis-kezelŇĎ haszn√°lat√°val. A SAN strukt√ļr√°ba szervezett EVA adatt√°rol√≥ a megl√©vŇĎ szerverpark adatt√°rol√°si kapacit√°s√°t is rugalmasan bŇĎv√≠thetŇĎv√© tette.

A B√°cs-Kiskun Megyei k√≥rh√°z a megye legnagyobb eg√©szs√©g√ľgyi int√©zm√©nye, s orsz√°gos szinten is az elsŇĎ t√≠zbe tartozik. A kommunik√°ci√≥s rendszer meg√ļj√≠t√°s√°ban nagy szerepet kapott a HP SAN EVA t√°rol√≥. A ki√©p√≠t√©sben a redundancia n√∂vel√©s√©vel t√∂rekedtek a lehetŇĎ legnagyobb rendelkez√©sre √°ll√°sra, √≠gy a SAN minden elem√©t megkettŇĎzt√©k. A digit√°lis k√©palkot√≥ rendszerekhez kapcsol√≥d√≥ PACS alkalmaz√°sok h√°tt√©rt√°r ig√©ny√©t ugyancsak a HP EVA fedezi. Terveik szerint az int√©zm√©nyben az eddig haszn√°lt hagyom√°nyos RTG leletez√©si technik√°kat felv√°ltja egy √ļj sz√°m√≠t√≥g√©ppel t√°mogatott leletez√©si rendszer. A gyors adatel√©r√©s mellett gondoskodni kellett olyan technol√≥gi√°r√≥l is, amely k√∂lts√©ghat√©konyan biztos√≠tja az adatok t√°rol√°s√°t √©s vissza√°ll√≠t√°s√°t - ak√°r 30 √©vre is. Ezt a probl√©m√°t a virtualiz√°ci√≥s technol√≥gi√°t kieg√©sz√≠tve a HP FSE megold√°s√°val kezelik: a diszkpolcok t√°rkapacit√°s√°t kiterjesztik a szalagos egys√©gekre, melyekben WORM kazett√°kat helyeznek el.

Sikeres szerverkonszolid√°ci√≥r√≥l √©s migr√°ci√≥r√≥l sz√°molt be a Borsod Vol√°n Zrt. k√©pviselŇĎje. A t√°rsas√°g j√°ratai 356 telep√ľl√©st k√∂tnek √∂ssze. A v√°llalat 511 aut√≥busza 2006-ban √©vente 65490000 utast sz√°ll√≠t. Ekkora forgalom mellett elengedhetetlen az √ľzleti folyamatok t√°mogat√°sa korszerŇĪ, gyors √©s megb√≠zhat√≥ informatikai rendszerekkel. A c√©g 2000 √≥ta haszn√°lja az akkor m√©g Vol√°n Elektronika – jelenleg m√°r LIBRA Szoftver Zrt. - Oracle alap√ļ LIBRA6i rendszer√©t. Az akkori hardvert, majd az azt k√∂vetŇĎ bŇĎv√≠t√©seket is a HP √ľzleti partnere, a Profitexpert Kft. sz√°ll√≠totta. A 7.3 verzi√≥j√ļ Oracle alap√ļ v√°llalatir√°ny√≠t√°si rendszer kezdetben 6 db √ľgyviteli (p√©nz√ľgyi-, sz√°mviteli tev√©kenys√©get t√°mogat√≥) modullal indult, majd a szakma-specifikus szak√©rtŇĎi rendszereivel fokozatosan a k√∂zleked√©si c√©g majdnem minden √ľzleti ter√ľlet√©t lefedte. A feladatok bŇĎv√ľl√©s√©vel p√°rhuzamosan nŇĎtt a felhaszn√°l√≥sz√°m jelenleg m√°r 120), illetve ezzel p√°rhuzamosan az informatikai rendszerrel kapcsolatos mŇĪk√∂d√©si stabilit√°s √©s megb√≠zhat√≥s√°gi elv√°r√°s is. Ezeknek az ig√©nyeknek megfelelŇĎen 2005 v√©g√©re a v√°llalatir√°ny√≠t√°si rendszer m√°r 14 modulb√≥l √°llt. A k√©t, k√∂zel azonos ki√©p√≠t√©sŇĪ HP szerver √©s a teljesen azonos t√°rol√≥ rendszerek egyr√©szt lehetŇĎv√© tett√©k a feladatok (tranzakci√≥s szerver – lek√©rdezŇĎ szerver) megoszt√°s√°t, m√°sr√©szt egym√°s tartal√©kak√©nt is funkcion√°ltak. Migr√°ci√≥s projekt sor√°n, 2006 ŇĎsz√©n a HP AlphaServerek hely√©re 64 bites, Itanium alap√ļ HP Integrity szerverek ker√ľltek, ezek vett√©k √°t az adatb√°zis szerver √©s tartal√©k szerver szerepet.

HP Integrity szerverek az ELTE-n. Az ELTE Szerves K√©miai Tansz√©k munkat√°rsa az ott folytatott olyan kutat√°sokr√≥l sz√°molt be, amelyek rendk√≠v√ľl sok sz√°m√≠t√°s elv√©gz√©s√©t teszik sz√ľks√©gess√©. Az sz√°m√≠t√≥g√©pes eszk√∂z√∂k beszerz√©se elŇĎtt a lehets√©ges jel√∂ltek k√∂z√ľl a legt√∂bbsz√∂r haszn√°lt alkalmaz√°ssal, a Gaussian-nel v√©gzett tesztel√©s eredm√©nyeinek figyelembev√©tel√©vel szoktak v√°lasztani. A Gaussian ugyanis j√≥l kihaszn√°lja a t√∂bbprocesszoros g√©pekben rejlŇĎ teljes√≠tm√©nyt. Teszteredm√©nyeik alapj√°n az ut√≥bbi √©vekben HP Integrity szerverekkel bŇĎv√≠tett√©k sz√°m√≠t√≥g√©pparkjukat. M√©r√©seik azt is igazolt√°k, hogy az Intel √ļj (Montecito) Itanium 2-es processzora jelentŇĎsen jav√≠totta a szerverek terhelhetŇĎs√©g√©t.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció