Amerikai vizsg√°lat a Magyar Telekom ellen

Megveszteget√©s gyan√ļj√°val folyik vizsg√°lat a Magyar Telekom ellen az Egyes√ľlt √Āllamokban, √≠rta a cs√ľt√∂rt√∂ki Financial Times. A c√©g vezetŇĎi szerint ez a meg√°llap√≠t√°s t√ļlz√≥, √©s eml√©keztetnek arra is, hogy a Magyar Telekom maga k√©rte az amerikai fel√ľgyelet vizsg√°lat√°t.
A londoni √ľzleti napilap szerint a New York-i √©rt√©ktŇĎzsd√©n is jegyzett magyar telefonc√©get az amerikai √©rt√©kpap√≠r- √©s tŇĎzsdefel√ľgyelet (SEC) vizsg√°lja, kider√≠tendŇĎ, hogy a v√°llalat megs√©rtette-e a k√ľlf√∂ldiek korrupt elj√°r√°saira vonatkoz√≥ amerikai t√∂rv√©nyt. A jogszab√°ly k√∂nyvel√©si √°tl√°that√≥s√°gi elŇĎ√≠r√°sokat fogalmaz meg annak megakad√°lyoz√°s√°ra, hogy Amerik√°ban forgalmazott v√°llalatok k√ľlf√∂ld√∂n kenŇĎp√©nzeket fizessenek, √≠rja a Financial Times.

A lap szerint a magyar p√©nz√ľgyi fel√ľgyelet (PSZ√ĀF) megerŇĎs√≠tette a SEC-vizsg√°lat t√©ny√©t, √©s inform√°ci√≥val seg√≠ti az amerikai fel√ľgyeletet. Binder Istv√°n, a PSZ√ĀF sz√≥vivŇĎje ezt MTI-nek cs√ľt√∂rt√∂k√∂n nyilatkozva is megerŇĎs√≠tette ezt. Elmondta: a magyar fel√ľgyeletet val√≥ban megkereste a SEC, hogy a PSZ√ĀF jutassa el az amerikai √©rt√©kpap√≠r √©s tŇĎzsde fel√ľgyeletnek azokat a dokumentumokat, amelyek a birtok√°ban voltak √©s √∂sszef√ľgg√©sben lehetnek az amerikai fel√ľgyelet vizsg√°l√≥d√°s√°val.

Arra a k√©rd√©sre, hogy pontosan milyen adatokat √©s t√©nyeket k√©r az amerikai t√°rsszervezet, a sz√≥vivŇĎ nem k√≠v√°nt v√°laszolni, de eml√©keztetett arra, hogy a PSZ√ĀF k√©t √≠zben is megb√≠rs√°golta a Magyar Telekomot, amely a montenegr√≥i tranzakci√≥kkal kapcsolatos vizsg√°l√≥d√°sok miatt nem tudta hat√°ridŇĎre elk√©sz√≠teni √©ves, illetve konszolid√°lt jelent√©seit. A magyar fel√ľgyelet ugyanakkor jelenleg nem folytat vizsg√°latot a Magyar Telekommal szemben ezen √ľgy kapcs√°n - tette hozz√° Binder Istv√°n.

A Financial Times felid√©zi, hogy a Magyar Telekom m√°r tavaly febru√°rban megb√≠zta az amerikai White & Case jogi irod√°t k√©t, √∂sszesen 8 milli√≥ eur√≥ √©rt√©kŇĪ tan√°csad√°si szerzŇĎd√©s kivizsg√°l√°s√°val; ezeket a t√°vk√∂zl√©si c√©g k√©t montenegr√≥i √©rdekelts√©ge k√∂t√∂tte.

Ennek elŇĎzm√©nyek√©nt a PricewaterhouseCoopers k√∂nyvvizsg√°l√≥i nem √≠rt√°k al√° a Magyar Telekom 2005-√∂s p√©nz√ľgyi besz√°mol√≥j√°t, "a gyan√ļs montenegr√≥i tranzakci√≥k miatt". A belsŇĎ vizsg√°latot a c√©g maced√≥niai √©rdekelts√©geinek hasonl√≥ √ľgyleteire is kiterjesztett√©k, √°ll a londoni napilapban.

A Magyar Telekom k√∂z√∂lte: √©rtes√≠tette a SEC-et √©s az amerikai igazs√°g√ľgyi miniszt√©riumot vizsg√°lat√°r√≥l, de azt nem fedte fel, hogy ez m√©g a SEC-vizsg√°lat kezdete elŇĎtt t√∂rt√©nt-e, √≠rta a Financial Times.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vez√©rigazgat√≥ja √≠r√°sos k√∂zlem√©nyben tudatta a lappal, hogy a c√©g tov√°bbra is vizsg√°l "bizonyos szerzŇĎd√©seket", kider√≠tendŇĎ, hogy azokat nem a v√°llalati elŇĎ√≠r√°sok, vagy a vonatkoz√≥ t√∂rv√©nyek vagy szab√°lyoz√≥k megs√©rt√©s√©vel k√∂t√∂tt√©k-e. Mattheisen megfogalmaz√°sa szerint a f√ľggetlen vizsg√°l√≥k nem tudt√°k egy√©rtelmŇĪen meg√°llap√≠tani a szerzŇĎd√©sek c√©lj√°t, √©s "lehets√©ges, hogy e c√©l helytelen volt".

Christopher Mattheisen az MTI-nek cs√ľt√∂rt√∂k√∂n a cikkrŇĎl nyilatkozva kijelentette, hogy abban "nincs √ļjdons√°g". Elmondta, hogy a le√°nyv√°llalatok tan√°csad√≥i szerzŇĎd√©sei kapcs√°n m√°r t√∂bb mint egy √©ve zajlik a vizsg√°lat, az √ľgyben nincsen fejlem√©ny. Hozz√°tette, hogy a vizsg√°lat kimenetel√©rŇĎl nincsenek inform√°ci√≥i.

Christopher Mattheisen erŇĎsnek √©s pontatlannak tartja a Financial Times felvet√©s√©t, miszerint megveszteget√©s gyan√ļja √°llna fenn. Tov√°bb√° szerinte rendk√≠v√ľl f√©lrevezetŇĎ m√°r a cikk c√≠me is, mert azt sugallja, hogy most kezdett vizsg√°latba a c√©g.

Thilo Kusch, az MT gazdas√°gi vez√©rigazgat√≥-helyettese hozz√°fŇĪzte: a Magyar Telekom m√©g tavaly febru√°rban saj√°t maga kezdem√©nyezte az amerikai p√©nz√ľgyi √©s fel√ľgyeletn√©l, hogy ind√≠tson vizsg√°latot. Az eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ nem k√≠v√°nta komment√°lni azt az √ļjs√°g√≠r√≥i felvet√©st, miszerint az √ľgy miatt elk√©pzelhetŇĎnek tartja-e az MT kivezet√©s√©t a new york-i tŇĎzsd√©rŇĎl. Thilo Kusch k√∂z√∂lte, hogy a belsŇĎ vizsg√°lat tavaly a Magyar Telekomnak 4,1 milli√°rd forintj√°ba ker√ľlt.

A vez√©rigazgat√≥-helyettes sz√≥lt arr√≥l is, hogy a montenegr√≥i √©s maced√≥n le√°nyc√©gekkel rendszeres kapcsolatban √°llnak. Egy√ľttmŇĪk√∂dnek abban, hogy a belsŇĎ szab√°lyoknak a menedzsmentek teljes k√∂rŇĪen megfeleljenek. A Financial Times megfogalmaz√°sa szerint nem ismert, hogy milyen szerzŇĎd√©sek sz√ľlethettek a gyan√≠tott megveszteget√©sek r√©v√©n, √©s ezeket kivel k√∂t√∂tt√©k.

Az √ľggyel kapcsolatban a Magyar Telekom n√©h√°ny alkalmazottat felf√ľggesztett, akik az√≥ta lemondtak tiszts√©g√ľkrŇĎl. A c√©g emellett olyan int√©zked√©seket is foganatos√≠tott, amelyek Mattheisen szerint jav√≠tj√°k a belsŇĎ ellenŇĎrz√©st, valamint a jogk√∂vetŇĎ √©s vezet√©si rendszert, √°ll a Financial Times cikk√©ben.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció