Alternatívok lobbiznak a hatékonyabb szabályozásért

Eur√≥pa legnagyobb alternat√≠v t√°vk√∂zl√©si szolg√°ltat√≥inak vezetŇĎi ma Viviane Redinggel, az Eur√≥pai Bizotts√°g inform√°ci√≥s t√°rsadalom√©rt √©s t√°vk√∂zl√©s√©rt felelŇĎs biztos√°val tal√°lkoztak annak √©rdek√©ben, hogy el√©rj√©k, a bizotts√°g gondolja √ļjra a szektorspecifikus versenyszab√°lyok elt√∂rl√©s√©rŇĎl k√©sz√ľlŇĎ javaslat√°t a t√°vk√∂zl√©si piac kulcsfontoss√°g√ļ ter√ľletein.
Az alternat√≠vok eur√≥pai √©rdekv√©delmi szervezete, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szervez√©s√©ben l√©trej√∂tt tal√°lkoz√≥n az √©rintett c√©gek k√©pviselŇĎi elmondt√°k, a versenykorl√°toz√≥ t√©nyezŇĎk felsz√°mol√°s√°ban tov√°bbra is sz√°m√≠tanak az Eur√≥pai Bizotts√°g t√°mogat√°s√°ra. A kontinens sz√°mos orsz√°g√°nak piac√°t m√©g mindig az inkumbens szolg√°ltat√≥k uralj√°k, ez√©rt a szab√°lyoz√°s esetleges enyh√≠t√©se m√©g t√ļls√°gosan korai lenne. Az ECTA √°ll√°spontja szerint szigor√ļ szab√°lyoz√≥i fell√©p√©s hi√°ny√°ban az egyes orsz√°gok t√°vk√∂zl√©si piacain ism√©t monopolhelyzet alakulhatna ki, amely korl√°tozn√° a felhaszn√°l√≥k v√°laszt√°si szabads√°g√°t, √©s az Eur√≥pai Uni√≥ alapelveivel is ellent√©tes lenne.

A tal√°lkoz√≥ idŇĎszerŇĪs√©g√©t az adja, hogy Viviane Reding biztos asszony a k√∂zelj√∂vŇĎben teszi a v√©gsŇĎ sim√≠t√°sokat a Szab√°lyoz√°si Keretrendszer fel√ľlvizsg√°lat√°n, amelyet v√°rhat√≥an ny√°r v√©g√©n hoznak majd nyilv√°noss√°gra.

A tal√°lkoz√≥n a magyar, cseh, szlov√°k, rom√°n √©s lengyel alternat√≠v szolg√°ltat√≥k √©rdekeit Polg√°r Tam√°s, a GTS Central Europe √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja k√©pviselte annak √©rdek√©ben, hogy a versenyhelyzet javuljon ezekben az orsz√°gokban elsŇĎsorban a hurok√°tenged√©s ter√ľlet√©n. Polg√°r Tam√°s t√∂bbek k√∂z√∂tt a szolg√°ltat√≥v√°lt√°s hossz√ļ √°tfut√°si idej√©re, az indokolatlanul bonyolult adminisztr√°ci√≥ra √©s az inkumbens szolg√°ltat√≥k √°ltal alkalmazott automatikusan meghosszabbod√≥ hŇĪs√©gszerzŇĎd√©sekre h√≠vta fel Viviane Reding figyelm√©t. „Magyarorsz√°gon a t√°vk√∂zl√©si liberaliz√°ci√≥ kapcs√°n sz√©p eredm√©nyek vannak m√°r a h√°tunk m√∂g√∂tt, de maradt m√©g √©pp el√©g tennival√≥nk” – mondta el Polg√°r Tam√°s. Hozz√°tette: „MeggyŇĎzŇĎd√©s√ľnk, hogy a piaci verseny tov√°bbi erŇĎs√≠t√©se √©rdek√©ben tett szab√°lyoz√≥i erŇĎfesz√≠t√©sek hat√©konyabbak lehetnek az Eur√≥pai Bizotts√°g hathat√≥s t√°mogat√°s√°val, mint az egyes orsz√°gok nemzeti hat√≥s√°gainak egym√°st√≥l elszigetelt t√∂rekv√©sei.”.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció