A cégek felét egy nap alatt tönkretenné egy IT-leállás

A glob√°lis v√°llalati szektor c√©geinek csaknem fele egy napig sem viseln√© el inform√°ci√≥-technol√≥giai rendszer√©nek le√°ll√°s√°t a v√°llalat puszta fennmarad√°s√°t vesz√©lyeztetŇĎ k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl, √°ll a londoni Economist Intelligence Unit √ļj felm√©r√©s√©ben.

A vil√°g legnagyobb, nem befektet√©si banki jellegŇĪ gazdas√°gi jellemzŇĎ √©s elŇĎrejelzŇĎ int√©zet√©nek vizsg√°lat√°ba 181 v√°llalatvezetŇĎt vontak be a vil√°g minden r√©sz√©rŇĎl; a felm√©r√©s az egyes c√©geknek a legnagyobb kock√°zatokkal szembeni ellen√°ll√≥ k√©pess√©g√©t volt hivatva felt√°rni. Arra a k√©rd√©sre, hogy mennyi ideig tartana, am√≠g egy IT-le√°ll√°s a v√°llalat eg√©sz√©nek l√©t√©t fenyegetŇĎ t√©nyezŇĎv√© v√°lna, a v√°laszad√≥k 13 sz√°zal√©ka azt mondta, hogy "kevesebb mint n√©gy √≥r√°t"; a 4-12 √≥ra k√∂z√∂tti idŇĎt√°vot 20 sz√°zal√©k, a 12-24 √≥ra k√∂z√∂ttit 14 sz√°zal√©k jel√∂lte be. Eszerint a vizsg√°latba bevont c√©gvezetŇĎk √∂sszesen 47 sz√°zal√©ka att√≥l tart, hogy v√°llalata legfeljebb egy napig, vagy m√©g addig sem viseln√© el az inform√°ci√≥-technol√≥giai h√°l√≥zat kies√©s√©t a t√∂nkremen√©s vesz√©lye n√©lk√ľl.

A kock√°zatkezel√©s√©rt felelŇĎs v√°llalati vezetŇĎk 32 sz√°zal√©ka szerint c√©ge egy nap √©s egy h√©t, 12 sz√°zal√©kuk szerint egy h√©t √©s egy h√≥nap k√∂z√∂tti idŇĎszakot tudna √°tv√©szelni a v√°llalat j√∂vŇĎj√©t fenyegetŇĎ k√∂vetkezm√©nyek n√©lk√ľl IT-rendszer le√°ll√°s eset√©n.

Az EIU szerint ezeket a f√©lelmeket al√°t√°masztja egy nemr√©g elv√©gzett amerikai felm√©r√©s is, amely kimutatta: azoknak a c√©geknek a negyede, amelyekn√©l 2-6 napig tart√≥ inform√°ci√≥-technol√≥giai rendszerle√°ll√°s volt, azonnal csŇĎdbe ment, √©s az adatt√°rol√≥ k√∂zpontjaik t√≠znapi vagy hosszabb kies√©s√©tŇĎl s√ļjtott v√°llalatok 93 sz√°zal√©ka egy √©ven bel√ľl csŇĎdelj√°r√°st jelentett be.

Arra a k√©rd√©sre, hogy a mŇĪk√∂d√©si kock√°zatkezel√©si tervez√©s sor√°n melyik kock√°zatt√≠pus a legfontosabb, a v√°laszad√≥k legnagyobb egyedi csoportja - 36 sz√°zal√©ka - az adatveszt√©st jel√∂lte meg. Az emberi hib√°t 35 sz√°zal√©kuk tette elsŇĎ helyre, a terrorizmust ugyanakkor csak 16 sz√°zal√©k tartja a legnagyobb kock√°zati t√©nyezŇĎnek.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció