√Ėtvenezredik...

Ha minden igaz, √©s nem k√∂vettek el hib√°t a webszerkesztŇĎk, akkor ez a cikk a Pr√≠m Online-on a hirek.prim.hu/cikk/50000 URL-c√≠men tal√°lhat√≥ meg, √©s az a kerek sz√°m a v√©g√©n azt jelenti, hogy az infokommunik√°ci√≥s cikkek legnagyobb magyar inform√°ci√≥b√°zis√°ban imm√°r 50 ezer cikk tal√°lhat√≥.

Annak idej√©n, amikor 1996-ban m√©g a Monitor c√≠mŇĪ hetilap cikkeinek felrak√°s√°val elind√≠tottuk az online IT-h√≠rszolg√°ltat√°st, m√©g nem adatb√°zisban gondolkodtunk, de elsŇĎ tartalommenedzsment-rendszer√ľnk elk√©sz√ľltekor, 1998-ban m√°r igen, m√©gpedig az√©rt, hogy a m√ļlt folyamatosan √©s automatikusan √©p√ľlhessen be a jelenbe, illetve a j√∂vŇĎbe. Vagyis ez az 50 ezer cikk a Pr√≠m Online-on nem azt jelenti, hogy van 20-30 friss h√≠r√ľnk, esetleg 200 az adott h√©trŇĎl, 49 800 pedig ott b√ļjk√°l valamilyen arch√≠vumban, hanem azt, hogy b√°rmelyik friss h√≠r√ľnkh√∂z tetszŇĎlegesen r√©gi is kapcsol√≥dhat, ha azt a kulcsszavak alapj√°n az adatb√°zis-kezelŇĎ automatikusan hozz√°kapcsolja az adott cikkhez, h√≠rhez. Mondok egy p√©ld√°t. Ha holnap Commodore n√©ven √ļjra megjelenne egy sz√°m√≠t√≥g√©p, √©s errŇĎl h√≠rt adna a Pr√≠m Online, akkor a kapcsol√≥d√≥ cikkek k√∂z√∂tt az elsŇĎ feltehetŇĎen a hirek.prim.hu/cikk/43575 lenne, amely arr√≥l sz√≥l, hogy tavaly decemberben a Tulip (a m√°rkan√©v akkori tulajdonosa) eladta a Commodore m√°rkanevet a kaliforniai Yearinimo Media Venturesnek. √Čs m√©g a folytat√°s sem az Amiga vagy a C64 lenne, hanem a Sic transit gloria mundi c√≠mŇĪ √≠r√°s 2002 tavasz√°r√≥l, amikor is a CeBIT-en telefonokon, sŇĎt egy egyszerŇĪ √°rameloszt√≥n pillantottuk meg az egykor szebb napokat meg√©lt m√°rkajelet...

De term√©szetesen nem a Commodore-on van itt a hangs√ļly, hanem azon, hogy a Pr√≠m Online-on val√≥ban egy√ľtt van a m√ļlt a jelennel, vagyis a h√≠rek kapcsol√≥d√°sainak l√°ncolat√°n elindulva kereszt√ľl-kasul bej√°rhatjuk ezt a f√©lsz√°zezres cikkadatb√°zist. Amikor az online vil√°g magyarorsz√°gi t√©rh√≥d√≠t√°s√°nak hajnal√°n e megold√°s mellett d√∂nt√∂tt√ľk, igaz√°b√≥l √°t sem gondoltuk, hogy mennyire hasznos, puszt√°n valami k√°rp√≥tl√°st akartunk adni az online h√≠rolvas√≥knak, hogy ha m√°r nem hallhatj√°k a pap√≠rzizeg√©st, nem √©rezhetik a nyomdaillatot, nincs m√≥djuk a villamoson, √ļtk√∂zben vagy esetleg √©pp a lak√°s legkisebb helyis√©g√©ben h√≠reket olvasni, adjunk olyasmit, amit viszont a pap√≠r√ļjs√°g nem tud: egyszerŇĪen meg lehessen tal√°lni, hogy a t√©m√°r√≥l mit √≠rtunk tegnap, a m√ļlt h√©ten vagy k√©t √©ve. Arra sem gondoltunk, hogy ennek m√©g nagyobb elŇĎnye van akkor, amikor az idŇĎl√©tr√°n ford√≠tva mozgunk, vagyis amikor az olvas√≥ egy keresŇĎg√©prŇĎl √©rkezve kik√∂t valamelyik r√©g elavult h√≠r√ľnkn√©l, √©s nem marad t√©vhitben, a kapcsol√≥d√≥ cikkeken kereszt√ľl megtudhatja, hogy foglalkoztunk-e az√≥ta a t√©m√°val, √©s ezzel kapcsolatban mi a tegnapi vagy √©pp a mai h√≠r.

A Pr√≠m Online teh√°t nem az√©rt az egyik vezetŇĎ informatikai h√≠r√ļjs√°g, mert a legr√©gibb, mert t√∂bbnyire a leggyorsabb, √©s mert ma is a leggazdagabb friss h√≠rekben, hanem az√©rt (is), mert ezzel a f√©lsz√°zezer cikkel egy szinte utol√©rhetetlen tud√°sb√°zist k√≠n√°l. (Az utol√©rhetetlens√©get persze mindig nagy mer√©szs√©g √°ll√≠tani, de t√©ny, hogy a Pr√≠mnek 15 ezer cikkrŇĎl 50 ezerre duzzadnia √©pp 5 √©vbe tellett, √©s mivel ma is a Pr√≠m Online publik√°lja mindennap a legt√∂bb ICT-h√≠rt, √©s mert a vet√©lyt√°rsak nagy r√©sze ma sem adatb√°zisba gyŇĪjti a cikkeket, a k√ľl√∂nbs√©g egyelŇĎre nem cs√∂kken, hanem nŇĎ...)

Hogy mindez mi√©rt j√≥ az olvas√≥nak? Ha valaki kutakodni akar, hogy melyek a PC fejlŇĎd√©s√©nek m√©rf√∂ldk√∂vei, milyen √≠t√©leteket hoztak √©s milyen lobbiz√°sok folytak az √ļgynevezett Microsoft-per(ek)ben, hogy mik√©nt v√°ltozott a nagy infokommunik√°ci√≥s ki√°ll√≠t√°sok (CeBIT, Comdex, Systems, Ifabo, Compfair) k√≠n√°lata, vagy hogy mik√©pp alkonyult be ezek n√©melyik√©nek, akkor az megtehetŇĎ a Pr√≠m Online cikkeit b√∂ng√©szve, a kulcsszavas adatb√°zis lehetŇĎs√©geit kihaszn√°lva.

Ezt jelenti az olvas√≥nak az 50 ezres cikkindex. Nek√ľnk meg egy percnyi meg√°ll√°st, hogy azut√°n m√°ris k√∂vetkezzen a hirek.prim.hu/cikk/50001...

VJAnos
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció