Az Intel a v√°llalatok fejlŇĎd√©s√©√©rt

A c√©gek j√∂vŇĎje elsŇĎsorban az innovat√≠v sz√°m√≠t√°stechnikai √©s kommunik√°ci√≥s platformokban rejlik

"A v√°llalatok j√∂vŇĎje elsŇĎsorban az innovat√≠v sz√°m√≠t√°stechnikai √©s kommunik√°ci√≥s platformokban, valamint a kulcsfontoss√°g√ļ szil√≠ciumos √©s szoftvertechnol√≥gi√°kban rejlik" - mondta Pat Gelsinger, az Intel aleln√∂ke √©s nemr√©giben megalak√≠tott Digital Enterprise Groupj√°nak vezetŇĎje az IDF m√°rcius 1-jei San Francisc√≥-i rendezv√©ny√©n. E megk√∂zel√≠t√©s szerint az √ľzleti felhaszn√°l√≥k a sz√°m√≠t√°stechnikai platformokat √ļj, hat√©konyabb m√≥dokon haszn√°lhatj√°k, cs√∂kkentve a k√∂lts√©geket, kik√ľsz√∂b√∂lve a kock√°zatokat, illetve elŇĎseg√≠tve a n√∂veked√©st.

"Az √ľzleti v√°llalkoz√°sok jelenleg az egyik legnagyobb kih√≠v√°ssal n√©znek szembe, hiszen vil√°gszerte terjed a mobil dolgoz√≥k koncepci√≥ja, egyre gyakoribbak a szoftvert√°mad√°sok, nŇĎ a komplex inform√°ci√≥k t√∂mege, s a kommunik√°ci√≥s √©s sz√°m√≠t√°stechnikai eszk√∂z√∂k h√°l√≥zatai egyre bŇĎv√ľlnek" - mondta Gelsinger. "Az √ļj platformok, illetve technol√≥gi√°k lehetŇĎv√© teszik a val√≥s idejŇĪ √ľzleti tranzakci√≥kat b√°rhol √©s b√°rmikor. Emellett javulhat a v√°llalati infrastrukt√ļra kezel√©se, k√∂nnyebb√© v√°lhatnak a d√∂nt√©sek, illetve az egy√ľttmŇĪk√∂d√©s m√°s rendszerekkel."

Az Intel tov√°bbra is egy√ľttmŇĪk√∂dik a legfontosabb ipar√°gi v√°llalatokkal az√©rt, hogy a v√©gfelhaszn√°l√≥k √©lvezhess√©k az √ļj technol√≥gi√°k √©s platformok √°ltal ny√ļjtott elŇĎny√∂ket.

Jim Allchin,
a Microsoft Platforms Group csoportvezetŇĎ aleln√∂ke Gelsingerhez csatlakozva elmondta, hogy a k√©t v√°llalat mik√©nt mŇĪk√∂dhet egy√ľtt az √ļj tulajdons√°gok bemutat√°s√°ban. "A Microsoft √©s az Intel m√°r kik√∂vezte az utat a 64 bites sz√°m√≠t√°stechnika sz√°m√°ra a sz√©les k√∂rŇĪ IT-piacokra. A Windows Server 2003-at, illetve az SQL Server 2000-t futtat√≥ Intel Itanium alap√ļ rendszerekkel a Microsoft √©s az Intel olyan vezetŇĎ platformot biztos√≠t, amely helyettes√≠theti a dr√°ga √©s szabadalmaztatott RISC-rendszereket, melyek sz√°m√≠t√°stechnika-intenz√≠v adatb√°zist √©s egy sor √ľzleti alkalmaz√°st futtatnak. Amint n√©h√°ny h√≥napon bel√ľl bemutatjuk a Windows x64 v√°ltozatot, a felhaszn√°l√≥k, illetve a partnerek m√©g jobb teljes√≠tm√©nyhez juthatnak a 64 bites platformokon, an√©lk√ľl, hogy fel kellene √°ldozniuk m√°r megl√©vŇĎ 32 bites beruh√°z√°saikat."

Az Intel elsŇĎ sz√°m√ļ technol√≥gi√°i lehetŇĎv√© teszik az √ļj sz√°m√≠t√°stechnikai elŇĎny√∂ket az √ľzleti felhaszn√°l√≥k, illetve az informatikai vezetŇĎk sz√°m√°ra - √©s ezek t√∂bbet jelentenek, mint egyszerŇĪ processzorsebess√©get. Gelsinger bemutatta az Intel I/O Acceleration technol√≥gi√°t, amely felgyors√≠tja az adatfolyamot a szerveres alkalmaz√°sok √©s a h√°l√≥zat k√∂z√∂tt, valamint tov√°bbi r√©szleteket is ismertetett az Intel Active Management technol√≥gi√°val kapcsolatban. Ez ut√≥bbi √°ltal az informatikai menedzserek √ļgy haszn√°lhatj√°k a kezel√©si, illetve biztons√°gi alkalmaz√°sokat, hogy k√∂zben a t√°volb√≥l ismerhetik fel, illetve jav√≠thatj√°k a legt√∂bb felmer√ľlŇĎ probl√©m√°t.

Pat Gelsinger emellett besz√©lt az Intel virtualiz√°ci√≥s technol√≥gi√°j√°nak (kor√°bbi k√≥dnev√©n: Vanderpool) egyre n√∂vekvŇĎ ipar√°gi t√°mogat√°s√°r√≥l. A fŇĎbb t√°mogat√≥k k√∂z√∂tt megtal√°lhat√≥ a Hitachi, a Novell, a Red Hat, a WMware √©s a XenSource. Az Intel virtualiz√°ci√≥s technol√≥gi√°ja lehetŇĎv√© teszi a t√∂bbsz√∂r√∂s oper√°ci√≥s rendszerek, illetve alkalmaz√°sok futtat√°s√°t k√ľl√∂n√°ll√≥ part√≠ci√≥kban. A megold√°s 2005-ben beleker√ľl az Intel alap√ļ asztali g√©pekbe, illetve az Intel Itanium alap√ļ szerverekbe (k√≥dnev√©n: Montecito). Ez ut√≥bbi olyan erŇĎteljes term√©k, amely processzoronk√©nt k√©t magot tartalmaz, illetve t√∂bb sz√°lat haszn√°l majd, √≠gy a teljes√≠tm√©ny ak√°r n√©gy sz√°lon is futhat egy idŇĎben. Az Intel virtualiz√°ci√≥s technol√≥gi√°j√°nak v√°rhat√≥ bemutat√°sa az Intel Xeon processzorokban, az Intel Xeon MP processzorokban, illetve az Intel alap√ļ mobilplatformokban v√°rhat√≥, a 2006-os √©v folyam√°n.

Többszörös többmagos vállalati projektek
A j√∂vŇĎ Intel-architekt√ļr√°ra √©p√ľlŇĎ PC-i √©s szerverei k√©t-, illetve t√∂bbmagos processzorokat tartalmaznak, valamint tov√°bbi t√°mogat√°st adnak az olyan innovat√≠v technol√≥gi√°k sz√°m√°ra, mint p√©ld√°ul a gyorsabb I/O, a virtualiz√°ci√≥, a biztons√°g vagy a tov√°bbfejlesztett mem√≥riatechnol√≥gi√°k. A Richford k√≥dnevŇĪ platform k√©t Intel Itanium processzort (Tukwila) tartalmaz majd, √©s v√°rhat√≥an 2007-ben ker√ľl bemutat√°sra. Ezt k√∂vetŇĎen a Poulson k√≥dnevŇĪ "j√∂vŇĎ gener√°ci√≥s" Intel Itanium processzor v√°rhat√≥.

Az elsŇĎ k√©tmagos Intel Xeon MP processzor (k√≥dnev√©n: Paxville) elŇĎrel√°that√≥lag a 2006-os √©v elsŇĎ negyed√©v√©ben jelenik meg, sz√©les k√∂rŇĪ lehetŇĎs√©gekkel az √ľzleti felhaszn√°l√≥k, illetve a szoftverfejlesztŇĎk sz√°m√°ra. A Reidland k√≥dnevŇĪ platform mag√°ban foglalja majd az Intel Xeon MP proceszort (amelyben kettŇĎn√©l t√∂bb mag tal√°lhat√≥), k√≥dneve Whitefield lesz, √©s 2007-ben esed√©kes a bemutat√°sa. Az Intel Xeon MP processzorokat olyan szerverekben haszn√°lj√°k majd, amelyek n√©gy vagy t√∂bb processzort tartalmaznak.

A nagy teljes√≠tm√©nyŇĪ, k√©tprocesszoros szerverek (Bensley k√≥dnevŇĪ platform) v√°rhat√≥an 2006 elsŇĎ negyed√©v√©ben jelennek meg, √©s a k√©tmagos Intel Xeon (Dempsey) processzorra √©p√ľlnek. A Dempseyt a Glidewell k√≥dnevŇĪ munka√°llom√°sokban haszn√°lj√°k majd.

A digit√°lis iroda sz√°m√°ra a Lyndon k√≥dnevŇĪ platform deb√ľt√°l a 2005-√∂s √©v v√©g√©n. Az Intel 945/955 lapkak√©szletre, az Intel Pentium 4 5xx/6xx processzorra, valamint a k√©tmagos Intel Pentium D processzorra (Smithfield) √©p√ľl majd. A Lyndon platform t√°mogatja az Intel Active Management, illetve az Intel virtualiz√°ci√≥s technol√≥gi√°j√°t is.

A telekommunik√°ci√≥ kiemelkedŇĎ fontoss√°g√ļ
"A kliensek, illetve szerverek innov√°ci√≥ja r√©sze a t√∂rt√©netnek" - mondta Gelsinger. "A telekommunik√°ci√≥s ipar√°g elmozdul a dr√°ga √©s szabadalmaztatott rendszerektŇĎl. L√°thatjuk, hogy a h√°l√≥zatok egy k√∂lts√©ghat√©kony, szabv√°nyos √©p√≠tŇĎkock√°kb√≥l, protokollokb√≥l √©s alkalmaz√°si keretekbŇĎl √°ll√≥ h√°l√≥zati architekt√ļr√°v√° fejlŇĎdik."

2004-ben a legt√∂bb v√°llalat t√°mogatta a szabv√°nyokon alapul√≥, modul√°ris kommunik√°ci√≥s platformok fel√© val√≥ elmozdul√°st. A vezetŇĎ h√°l√≥zatifelszerel√©s-gy√°rt√≥k, illetve -szolg√°ltat√≥k t√°mogatj√°k az AdvancedTCA specifik√°ci√≥kat - ezek k√∂z√© tartozik az Alcatel, az Alcatel SHanghai Bell, a Fujitsu, a Fujitsu Siemens Corporation, a Korea Telecomm, a HP, a Huawei Technologies, az NEC, a Nortel, a Siemens √©s az √öT Starcom.

Az Intel vezetŇĎ technol√≥gi√°i, illetve t√∂bbmagos processzorai ide√°lisak a kommunik√°ci√≥s infrastrukt√ļr√°khoz is. A modul√°ris platformokat gyakran egy peng√©nk√©nt meghat√°rozott energiaszinthez √°ll√≠tott√°k be. A t√∂bbmagos processzorok lehetŇĎv√© teszik a jelentŇĎs teljes√≠tm√©nyemel√©st rendszerszinten, an√©lk√ľl, hogy n√∂vekedne az energiafelhaszn√°l√°s.

 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció