SMS alap√ļ k√∂zigazgat√°si szolg√°ltat√°s Magyarorsz√°gon


Szeptember 16-√°n sajt√≥t√°j√©koztat√≥n √≠rt√°k al√° azt a szerzŇĎd√©st, amelynek
r√©v√©n a Budapesti K√∂zgazdas√°g-tudom√°nyi √©s √Āllamigazgat√°si Egyetem
(BK√ĀE) a Pannon GSM 6,4 milli√≥ forintos t√°mogat√°s√°val egy √©ven
kereszt√ľl kutat√≥munk√°t folytathat mobiltelefonos elektronikus
k√∂zigazgat√°si modell kidolgoz√°s√°ra. Meglepet√©sk√©nt a hajd√ļszoboszl√≥i
√∂nkorm√°nyzat – meg√©rtve az idŇĎk szav√°t – szeptember 8-√°n, az orsz√°gban
elsŇĎk√©nt, el is ind√≠totta SMS alap√ļ k√∂zigazgat√°si szolg√°ltat√°s√°t.
Mobiltelefonos önkormányzati megoldások

Az SMS alap√ļ √∂nkorm√°nyzati megold√°sok ak√°r m√°r j√∂vŇĎre sz√©les k√∂rben megval√≥sulhatnak Magyarorsz√°gon – hangs√ļlyozta a BK√ĀE r√©sz√©rŇĎl al√°√≠r√≥ Chik√°n Attila rektor, hozz√°t√©ve: az al√°√≠rt egy√ľttmŇĪk√∂d√©si szerzŇĎd√©s a t√°rsadalmi fejlŇĎd√©s legprogressz√≠vebb ter√ľlet√©re vonatkozik. Az √∂sszegbŇĎl az egyetem k√©t kutat√°si st√°tust hoz l√©tre, a k√≠s√©rletek elŇĎk√©sz√≠t√©s√©re √©s v√©grehajt√°s√°ra, mobil alkalmaz√°si programcsomagok megval√≥s√≠t√°s√°ra. A K√∂zg√°z v√°llalta, hogy ez idŇĎ alatt kidolgozza t√≠z √ľgymenetmodell (szavaz√°s, ad√≥fizet√©s, k√∂zter√ľlet-foglal√°si enged√©ly k√©r√©se stb.) mobiltelefonos √ľgyint√©z√©si m√≥dj√°t.

Az elsŇĎ fecske: Hajd√ļszoboszl√≥

Az elektronikus k√∂zigazgat√°s megteremt√©s√©nek korm√°nyzati t√∂rekv√©sei, valamint az Eur√≥pai Uni√≥ e-Europe programja √∂szt√∂n√∂zte a hajd√ļszoboszl√≥i √∂nkorm√°nyzatot, hogy az orsz√°gban elsŇĎk√©nt SMS alap√ļ k√∂zigazgat√°si szolg√°ltat√°st ind√≠tson.

„Magyarorsz√°gon a mobilell√°totts√°g 70% feletti, szemben a 15-20%-os internetpenetr√°ci√≥val. Legink√°bb ez az adat gyŇĎz√∂tt meg minket arr√≥l, hogy ha a lakoss√°got mind hat√©konyabban, sz√°mukra mind egyszerŇĪbb, k√©nyelmesebb m√≥don szeretn√©nk kiszolg√°lni, a mobiltelefon √°ltal k√≠n√°lt lehetŇĎs√©geket √©rdemes kiakn√°zni. A szolg√°ltat√°st Hajd√ļszoboszl√≥, Ebes, Nagyhegyes √©s Hajd√ļszov√°t lakoss√°ga, mintegy 35 ezer fŇĎ veheti ig√©nybe" – nyilatkozta dr. Vincze Ferenc jegyzŇĎ.

A projekt fŇĎ c√©lja, hogy az √ľgyint√©z√©si folyamatokat, valamint a kommunik√°ci√≥s megold√°sokat az eddigiekn√©l gyorsabb√°, egyszerŇĪbb√©, hat√©konyabb√° tegy√©k. ElsŇĎ l√©p√©sk√©nt egy SMS-k√∂zv√©lem√©nykutat√°s seg√≠ts√©g√©vel felm√©rik, hogy a lakoss√°gnak milyen a hozz√°√°ll√°sa az SMS alap√ļ √ľgyint√©z√©shez. Az √∂nkorm√°nyzat hirdetm√©nyekben, az interneten, a helyi √ļjs√°gokban, r√°di√≥ad√≥kon √©s t√©v√©csatorn√°kon folyamatosan k√∂zz√©teszi az SMS alap√ļ √ľgyint√©z√©sre vonatkoz√≥ k√©rd√©s√©t, amelyre a lakoss√°g igen/nem v√°lasz√°t v√°rja, term√©szetesen SMS-ben. A be√©rkezett „szavazatokat" feldolgozza, √©s aszerint alak√≠tja ki j√∂vŇĎbeni SMS-szolg√°ltat√°sait. A sz√∂veges √ľzenet emelt d√≠jas (64 Ft + √°fa); az ebbŇĎl sz√°rmaz√≥ bev√©telt az √∂nkorm√°nyzat a rendszer mŇĪk√∂dtet√©s√©re √©s tov√°bbi szolg√°ltat√°sok elind√≠t√°s√°ra ford√≠tja.

A jegyzŇĎ hozz√°tette: „A rendszert partnerc√©g√ľnk, a Digitania Rt. munkat√°rsaival hoztuk l√©tre, ŇĎk biztos√≠tj√°k az infrastruktur√°lis h√°tteret, az SMS-alkalmaz√°sok kialak√≠t√°s√°t, a rendszerfel√ľgyeletet, a 7x24 √≥r√°s √©lŇĎhangos √ľgyf√©lszolg√°latot, a szavaz√°si eredm√©nyek √∂sszes√≠t√©s√©t, valamint √ľzenetek t√∂meges kik√ľld√©s√©t a lakoss√°ghoz. Az √∂nkorm√°nyzat r√©sz√©rŇĎl eddig mintegy egymilli√≥ forint beruh√°z√°st ig√©nyelt a projekt, ami mag√°ban foglalja a k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°st √©s egy SMS alap√ļ √ľgyf√©l-t√°j√©koztat√≥ rendszer fejleszt√©si, illetve kezdeti mŇĪk√∂dtet√©si k√∂lts√©geit."

Az elsŇĎ SMS-szolg√°ltat√°sokat – √ľgyf√©l-t√°j√©koztat√°s, √ľgyint√©z√©si idŇĎpont-egyeztet√©s, nyomtatv√°nyig√©nyl√©s, szavaz√°s a lakoss√°got √©rintŇĎ k√©rd√©sekben, k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°s, nyilv√°ntart√°sba v√©tel, figyelmeztetŇĎ √©s n√©pszerŇĪs√≠tŇĎ √ľzenetek – a j√∂vŇĎben bŇĎv√≠teni k√≠v√°nj√°k. A k√©sŇĎbbiekben hangos SMS, IVR alap√ļ megold√°sok (pl. automata hangmen√ľbox) √©s √∂nkorm√°nyzati inform√°ci√≥s vonal bevezet√©s√©t tervezik, term√©szetesen az anyagi lehetŇĎs√©geket is figyelembe v√©ve. A halad√°st nem utols√≥sorban a lakoss√°g e szolg√°ltat√°st t√°mogat√≥ hozz√°√°ll√°sa seg√≠theti elŇĎ.
 
 
 

Belépés

 

 

Regisztráció