Ezek a diákok képviselik Magyarországot az idei informatikai diákolimpiákon

Pénteken véget ért a világ legrangosabb informatikai diákolimpiáinak kétnapos válogatóversenye az ELTE Informatikai Kar száznál több számítógépet rejtő számítógép laborjában. A válogatón legjobb eredményt elérő nyolc versenyző vesz részt az augusztus 28-ától Szegeden zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI 2023). Négy diák a nyáron Magdeburgban zajló Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI 2023), négy társuk pedig a Romanian Masters of Informatics (RMI) nemzetközi versenyen vehet részt.

Április 27-28-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának nagylaboratóriumában száznál is több számítógép előtt zajlott le az idei év kiemelt informatikai diákolimpiái, az IOI 2023 világverseny, illetve a közép-európai régió országaiban élő diákok számára szervezett CEOI 2023 válogatóversenye.

 

A kihíváson részt vevő középiskolás diákoknak ugyanolyan összetett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokat kellett minél nagyobb sikerrel megoldaniuk három fordulóban, amelyek majd a világversenyen és a közép-európai diákolimpián várják majd őket.

 

A válogatóverseny a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, dr. Horváth Gyula vezetésével, a társaság és az ELTE IK munkatársainak intenzív közreműködésével, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósulhatott meg. 

 

 

Ezek a középiskolás diákok képviselik majd Magyarországot az idén augusztus 28. és szeptember 4. között Szegeden zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián:

● Molnár István Ádám,  Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)

● Németh Márton Tamás, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja (Budapest)

● Czanik Pál, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

● Máté Lőrinc, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

● Fülöp Máté, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

● Tarján Bernát, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

● Németh Marcell, ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely

● Vámosi Bendegúz Péter, Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen

 

A németországi Magdeburgban augusztus 13-19. között zajló Közép-európai Informatikai Diákolimpián részt vevő magyar diákcsapat tagjai:

● Molnár István Ádám,  Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc)

● Czanik Pál, Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

● Fülöp Máté, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

● Tarján Bernát, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

 

Az RMI –  Romanian Masters of Informatics nemzetközi versenyen induló csapat tagjai:

● Németh Marcell, ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,Szombathely

● Szilágyi Balázs, Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)

● Vámosi Bendegúz Péter, Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen

● Bata Zsombor, Friedrich Schiller Gimnázium, Pilisvörösvár

 

“A most lezárult válogatóversenyre csak sok éves felkészülés eredményeként juthattak el a legjobban teljesítő diákok. A Neumann Társaság az ELTE IK-val együttműködve évtizedek óta egy egymásra épülő rendszerben válogatja ki és készíti fel a legkiemelkedőbb tehetségeket, akik hazánkat képviselik a nemzetközi versenymezőnyben. Hálával tartozunk azoknak a tanár kollégáknak, szülőknek és segítőknek, akik évtizedek óta segítik a gyerekeknek megtalálni az utat a versenyprogramozás világába, s folyamatosan inspirálják és motiválják őket arra, hogy fejlődjenek” – mondta el Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

A 2023-as Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció