A Rolls-Royce √ļj technol√≥gi√°val form√°lja a hibrid-elektromos rep√ľl√©st

A Rolls-Royce magyar csapata is részt vesz a vállalat turbógenerátor technológia fejlesztésében, ami egy új generációs, kisméretŇĪ gázturbinából, villamos generátorból és energiaátalakító egységbŇĎl áll elsŇĎsorban repülŇĎgépek hibrid-elektromos hajtásrendszerei számára. A turbógenerátor egy fedélzeti energiaellátórendszer, amelynek teljesítménye skálázható. A technológia kiegészíti a Rolls-Royce elektromos hajtásrendszer portfólióját, lehetŇĎvé téve a nagyobb hatótávolság elérését fenntartható üzemanyagokkal, késŇĎbb akár hidrogén használatával.

A teljesen elektromos hajtásrendszerek jelenlegi akkumulátor technológiája a függŇĎlegesen fel- és leszálló, valamint ingázó repülŇĎgépek számára tesz lehetŇĎvé rövid távú városi, régiók-, illetve olyan szigetek közötti ingázó repülést, mint a norvég vagy a skót szigetvilág. A széles, 500kW és 1200kW közötti teljesítménytartományt lefedŇĎ turbógenerátor fejlesztésével új, nagyobb távolságú útvonalak nyílhatnak meg, az akkumulátoros, elektromos repülŇĎgépekhez képest.

 

A Rolls-Royce magyar, német és norvég szakemberei fejlesztik a turbógenerátort, dolgoznak az egyes rendszerek összekapcsolásán és a repülés közbeni intelligens energiaelosztás biztosításán. A turbógenerátor a felszállást követŇĎen feltölti az akkumulátorokat, vagy közvetlenül hajtja a légcsavarokat, lehetŇĎvé téve a repülŇĎgép számára, hogy repülés közben váltson az energiaforrások között. A technológia kutatását és fejlesztését részben Németország Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériuma finanszírozza.

 

 

Rob Watson, a Rolls-Royce Electrical elnöke elmondta: „A Rolls-Royce lesz a vezetŇĎ beszállítója a fejlett légiközlekedés piacán a teljesen elektromos és hibrid-elektromos energiaellátó- és hajtásrendszereknek, ezek a technológiák idŇĎvel nagyobb teljesítményŇĪ platformok számára is elérhetŇĎek lesznek. Stratégiánk részeként arra törekszünk, hogy teljesen fenntartható megoldást kínáljunk ügyfeleinknek. Ez azt jelenti, hogy az új turbógenerátoros technológiánk segítségével új, hosszabb útvonalakat nyissunk meg a fenntartható repülésben. Ez egy újabb szintre emeli a hibrid-elektromos légi közlekedést, hiszen több utas utazhat egy alacsony vagy akár nulla károsanyag-kibocsátású repülŇĎgépen.”

 

„A Rolls-Royce a már meglévŇĎ hálózatunkra építve karbantartási szolgáltatásokat is kínál az elektromos rendszerekhez. Továbbá a Rolls-Royce Power Systems üzletága megoldásokat kínál az elektromos repülŇĎgépek gyorstöltéséhez, valamint megbízható, költséghatékony és környezetbarát, fenntartható áramellátást tud biztosítani repülŇĎtereken" – tette hozzá Rob.

 

 

Tavaly jelentette be a Rolls-Royce, hogy olyan elektromos és hibrid-elektromos technológiai megoldásokat fejleszt a jövŇĎben, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vállalat a saját mŇĪködését 2030-ig, a teljes légiipart pedig 2050-ig karbonsemlegessé tegye. Ennek az elkötelezŇĎdésnek volt jelentŇĎs mérföldköve a magyar Rolls-Royce mérnökök által fejlesztett párhuzamos hibrid-elektromos hajtásrendszer létrehozása, a H3PS projekt. A technológiai mérföldkŇĎrŇĎl ezen a linken érhetŇĎ el további információ.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció