A kvantumszámítógépekről tart meetupot a Neumann Társaság

Eltűnnek a Neumann János által lefektetett elvek alapján működő számítógépek? Nem egyszerű a válasz: a részletekbe a Neumann Társaság a QHungary-csoporttal, a Wigner Fizikai Kutatóközponttal, és a BME TTK Fizikai Intézetével közösen szervezett május 12-i online meetupján rangos hazai szakemberek avatják be az érdeklődőket. 

Bár gyakorlati megvalósításuk még kísérleti fázisban tart, napjainkban a kvantumszámítógépek egyre gyakrabban szerepelnek a hírekben, így már sokan tudják róluk, hogy nem a napjainkban széles körben elterjedt, “hagyományos” számítógépekkel azonos módon működnek. Ez vajon a Neumann-elvek végét eredményezi majd? A biteket tároló fizikai egységek kvantumosan szuperponált, ill. összefonódott állapotait kihasználva a kvantumszámítógépek képesek olyan számítási feladatokat is belátható időn belül megoldani, amik a hagyományos komputerekkel gyakorlatilag kezelhetetlenek. 

 

A kvantumszámítás alapjai, a jövő számítógépének speciális programozása még egy hozzáértő informatikus számára sem feltétlenül triviális, ezért a Neumann Társaság A kvantum hangja címmel 2022. május 12-én 16 órától online meetupot szervez a téma köré, amelyen a téma két ismert szakértője tart előadást.

 

 

A meetupon Asbóth János, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a kvantumszámítógépek felépítéséről tart előadást. 

 

Zimborás Zoltán, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kvantumszámítás és informatika kutatócsoportjának vezetőjének előadásából az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen számítási feladatok azok, amik megoldását érdemes lesz majd a középtávon várható hibajavított kvantumszámítógépekkel keresni, ill. hogyan gyorsíthatják a közeljövőben megjelenő (NISQ) kvantumszámítógép-prototípusok a gépi tanulást és más alkalmazásokat. Mindkét szakember a QHungary-csoport társalapítója, amely egyebek közt a kvantumszámítás népszerűsítését, oktatását tűzte ki célul.

 

A 2022. május 12-i A kvantum hangja című online meetup a Zoom platformon zajlik majd, a részvétel mindenki számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az oldalon lehet megtenni.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció