Okosszem√ľveget dobott piacra a Facebook √©s a Ray-Ban

Fotót készít, videózni képes, podcastot hallgathatunk vele, és még mobilhívásainkat is fogadhatjuk. Itt az elsŇĎ, hétköznapi kinézetŇĪ okosszemüveg.

299 dollárért jelent meg az amerikai üzletekben a Facebook és a Ray-Ban közös fejlesztésŇĪ okosszemüvege 2021 szeptemberében. Igaz, már régebb óta kaphatók különféle, okosnak mondott szemüvegek, de azok inkább az AR (augmented reality) és a VR (virtual reality) jelzŇĎkkel illethetŇĎk. Az elŇĎbbi a valódi környezethez ad információkat, színeket, effekteket, alakokat. (Lásd: Pokémon GO évekkel ezelŇĎtt, vagy a 2021 tavaszán megjelent negyedik generációs Spectacles, a Snap cég fejlesztŇĎitŇĎl, mely a Snapchat eszközparkjával színesíti a való világ képét.) A VR-szemüvegekkel pedig egy virtuális valóságba léphetünk be, ahol három dimenzióban tárul elénk egy játék helyszíne, vagy épp egy pilótafülke szimulációs képe.)

 

 

A most bemutatkozott, Ray-Ban Stories névre hallgató kütyü annyiban tér el minden eddigi okosszemüvegtŇĎl, hogy alkotói mindennapos használatra szánták, és megfizethetŇĎ áron kí-nálják, a mobilok által is nyújtott hasznos funkciókkal. Úgy is néz ki, mint egy hagyományos szemüveg, így alig felismerhetŇĎ, hogy valaki különleges tudású ókulárét visel. 

 

Kerete két elŇĎlapi kamerával rendelkezik, melyekkel fényképeket és videókat lehet rögzíteni. A kamerák egyben összeköttetésben állnak a Facebook View alkalmazással, mellyel a felvétel-ek szerkeszthetŇĎk, sŇĎt megoszthatók a telefonra töltött más alkalmazásokkal is. A felvételek indításához egy gomb található a szemüveg jobb oldalán felül, de elég kiadni hangosan a „Hey Facebook, take a video!” („Hé Facebook, készíts egy videót!") rövid parancsmondatot is, hogy megkezdŇĎdjön a felvétel. Az 5 megapixeles kamerák 2592×1944 pixeles nagy felbontású képeket rögzítenek, és 1184×1184 pixelnyi mozgóképet, 30 képkocka/másodperces sebes-séggel. A készülék belseje egy Qualcomm Snapdragon processzort rejt magában. Legalább három tucat, egyenként 30 másodperces videót vagy körülbelül ötszáz fotót lehet elraktározni a készülék memóriájába.

 

 

A keret két szárában helyezték el a hangszórókat, s mivel az okosszemüveg a viselŇĎje mo-biljával bluetooth-os kapcsolatban áll, anélkül lehet telefonálni vagy podcastot hallgatni, hogy a telefont a zsebbŇĎl elŇĎ kellene húzni. A szemüveg egyik szárában található a touchpad, melly-el a hangerŇĎt lehet szabályozni, illetve lejátszást indítani, leállítani. 

 

A gyártók szerint a kütyü akkumulátorának feltöltéséhez körülbelül hatvan percre van szükség. Tölteni a tokban lehet, USB Type-C kábellel. Egy teljes feltöltéssel, idŇĎszakos használat mellett a készülék körülbelül hat órát mŇĪködik. A szemüveg belsejében lévŇĎ lámpa zöld színnel jelzi a teljesen feltöltött akkumulátort, a narancssárga az alacsony töltöttségi szint, a piros a lemerült akkumulátor vagy a túlmelegedés jele. 

 

 

A jobb oldali kamera mellett fehér fény világít, amikor a szemüveg álló- vagy mozgóképet rögzít. Ez a fény azonban meglehetŇĎsen halovány, napfényes idŇĎben szinte észre sem lehet venni, ha valakirŇĎl felvétel készül. SŇĎt, valójában az okosszemüveget megkülönböztetni is nehéz a hagyományostól, a kamerák szinte láthatatlanok. Mindez akár adatvédelmi aggályokat is felvethet – fogalmazták meg személyiségi jogokkal kapcsolatos aggályaikat a B&L Online Hír- és Cikkügynökség által megkérdezett jogászok. Ugyanakkor a szemüveget tesztelŇĎ amerikai technológiai blog, a The Verge munkatársa megkapta a Facebooktól azoknak az érdekvédelmi szervezeteknek a listáját, amelyekkel a szemüveg fejlesztése során a világcég konzultált a magánélethez fŇĪzŇĎdŇĎ jogok kérdéskörében. A gyártó állítja, hogy e meg-beszélések, tanácsok alapján, azokat megfogadva kezdte árusítani új készülékét. 

 

A Ray-Ban Stories az elsŇĎ termék, mely megszületett a Facebook, és az európai szemüveg-gyártó nagyvállalkozás, az EssilorLuxottica, a Ray-Ban anyavállalata között már több éve meglévŇĎ partneri kapcsolatból. Mindkét fél úgy tekint új kütyüjére, mint az eddigi leginkább szemüvegre hasonlító okoskészülékre, melyben még további jelentŇĎs fejlesztési lehetŇĎségek rejlenek.

 

Forrás: B&L Online Hír- és Cikkügynökség

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció