Újra meghirdették a HTE Fekete László-díjat

Elindult a HTE Fekete László-díj pályázat, amelyre egyéni vagy céges keretek között megvalósított infokommunikációs termékkel vagy szolgáltatással lehet jelentkezni, 2021. október 1-jéig. A díjra azon magánszemélyek pályázhatnak (vagy jelölhetik ŇĎket), akik az adott innovatív fejlesztés koncepciójának kialakításában, illetve létrehozásában vettek részt feltalálóként és/vagy vezetŇĎként. A nyertes az impozáns szakmai elismerés mellett 1.000.000 Ft jutalomban is részesül. 

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) az ICT szakma jeles képviselŇĎivel karöltve 2020-ban hozta létre ezt a díjat, a hazai távközlési és informatikai szegmens meghatározó személyisége, Fekete László emlékére. A túl korán távozó szakember évtizedeken át ismert és fontos szereplŇĎje volt a magyar infokommunikációs közösségnek, folyamatosan kutatta az innovációs megoldásokat, és számos ma már elismert szakembert mentorált. Nevéhez kötŇĎdik többek között a WAP és ezzel gyakorlatilag a mobilinternet megvalósítása Magyarországon, az IPTV bevezetése kábeltévé hálózaton vagy a mobiltévé. Nemcsak értette a szakmát, hanem valahogy elŇĎre látta, mely technológiákkal és milyen irányba érdemes haladni. A HTE a tiszteletére alapított díjjal a friss generációk innovátorait igyekszik ösztönözni.

 

Fekete László

 

– Rendkívül megtisztelŇĎ, hogy édesapám pályatársai egy ilyen díjjal emlékeznek rá. Ňź már fiatal éveiben tudta, hogy az infokommunikációban lesz a jövŇĎ. Fontosnak tartotta, hogy az egyetemre bekerüljön a programozás, a telekommunikáció, szívesen osztotta meg a fiatalokkal az ötleteit, szeretett velük közösen gondolkodni, és bátorságra, innovatív szemléletre ösztönözte ŇĎket. Örömmel tölt el, hogy a nevét viselŇĎ díj az Ňź gondolkodásmódját hivatott tovább éltetni – nyilatkozta Fekete Fanni az édesapja emlékére létrehozott pályázatról.

 

A 2020-as HTE Fekete László-díjat Nagy GergŇĎ tudhatta magáénak, aki egy mély neurális hálózat-alapú mozdulat és esés felismerésére épülŇĎ White Label okostelefon-alkalmazást hozott létre személybiztonsági és egészséggondozási szolgáltatásokhoz. Az ŇĎ nevéhez kötŇĎdik a 112-es SMS alkalmazás fejlesztése is. Innovációja a pályázaton többek között olyan ötletekkel versenyzett, mint egy digitális újságszolgáltatás látássérültek számára, a közlekedés digitalizációjának IT biztonsági kutatásai, vagy az új hívásminŇĎség vizsgálati technológia, amely felülírja az eredeti, GDPR-problémákat felvetŇĎ hangadat-vizsgálati módszereket.

 

A 2021-es díjra október 1. éjfélig lehet jelentkezni olyan innovatív termékkel vagy szolgáltatással, amely elérte már a piaci hasznosítás fázisát és a pályázat beadása napján is használatban van. Az ICT szakma jeles hazai szakembereibŇĎl álló zsŇĪri a legértékesebb innovációval nevezŇĎ pályázót a szakmai elismerésen túl 1.000.000 Ft-os díjazásban is részesíti.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció