A világ leggyorsabb, MI-kutatásokhoz használható hardvere segíti a SZTAKI kutatásait

Magyarországon elsŇĎként szerezte be az ELKH SZTAKI a világ – jelenleg – leggyorsabb és legfejlettebb GPU kommunikációra képes szerverét, a Supermicro 4124GO-NART-t. A neuronhálók tanítására alkalmas célhardver infrastruktúrát a legújabb NVIDIA HGX A100 8 – GPU NVLink megoldással szerelték fel, amelyet mesterséges intelligencia kutatásokra és adatelemzésekre fejlesztettek, segítségével pedig világszínvonalú gépi érzékelési kutatásokat végezhetünk a SZTAKI-ban.

A SZTAKI-ban kiemelt cél a gépi érzékelés fejlesztése, és az elért kutatási eredmények alkalmazása. Ilyen alkalmazási terület a különféle képalkotó rendszerek (kamera, LIDAR, radar, stb.) és egyéb érzékelŇĎk adatainak fúziója, az ismeretlen környezet feltérképezése, a mért értékek elŇĎfeldolgozása, pontosságuk javítása, valamint a hibás mérési adatok, torzítások észlelése és kompenzálása.

 

Két kritikus területen, az orvosi képdiagnosztikával és az önvezetŇĎ jármŇĪvek kameraképeinek elemzésével kiemelten kívánunk hatni az emberi egészség megŇĎrzésére, a gyártási és agrárterületeken pedig jelentŇĎs költségcsökkentés a célunk.

 

Az új szerver 8 darab NVIDIA A100 Tensor Core GPU-t tartalmaz, amelyek a korábbi hardverekhez képest körülbelül ötvenszeres sebességnövekedésre képesek, így gépi érzékelési kutatásainkat a világszínvonalú kísérletekkel támogathatjuk.

 

Az 4124GO-NART kicsomagolása. Balra: Both Zsolt, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának szoftverfejlesztŇĎje; jobbra:  Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetŇĎje

 

Az 4124GO-NART behelyezése

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció