Szupergyors internetnek √∂r√ľlhetnek Ajk√°n √©s k√∂rny√©k√©n is

A 2017-ben indult Szupergyors Internet Program (SZIP) a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Digitális Infrastruktúra pillérének fontos eleme. A SZIP célja volt, hogy az Európai Unió Digitális Menetrendjével összhangban (2020 végéig) az unióban minden háztartás, illetve üzleti és kormányzati végpont számára elérhetŇĎvé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességŇĪ, megbízható internetszolgáltatás. 

A SZIP „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” (GINOP-3.4.1-15) néven megjelent támogatási konstrukció célja a korszerŇĪ szélessávú (ún. NGA) internethálózattal korábban el nem ért lakossági területek lefedése volt.  A támogatási projekt keretén belül a helyi hálózat, illetve annak kapacitása az Ajkai járás adott településein is alkalmassá vált a növekvŇĎ használati igények és nagy sávszélesség iránti elvárások kielégítésére, ezáltal lehetŇĎvé téve a digitális szolgáltatások akadálytalan terjedését.

 

A fejlesztés Ajka, Csehbánya, FarkasgyepŇĪ, Halimba, Nyirád, Öcs, SzŇĎc, Úrkút, VároslŇĎd településeken valósult meg, ahol összesen 1777 igényhely lefedésére került sor. Az Invitel által FTTH vagy VDSL technológiával megépített hálózat hosszú távon a legkorszerŇĪbb technológiai megoldást nyújtja az Ajkai járásban élŇĎk, valamint az ott mŇĪködŇĎ kisvállalatok és közintézmények számára.

 

A részben uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetŇĎen a járás minden településén elérhetŇĎvé vált a legalább 30, de többségében 100 Mbit/s-ot is meghaladó, vagy akár 1000 Mbit/sec sávszélességŇĪ internet. Ezen felül, az újgenerációs szélessávú infrastruktúra létrejöttével az ügyfelek immáron élvezhetik a minŇĎségi digitális televízió szolgáltatást, valamint a költséghatékony vezetékes telefonálás elŇĎnyeit is. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció