M√°r 350 v√°llalkoz√°s r√©szes√ľlt tŇĎkebevon√°sban a Hiventures portfoli√≥j√°ban

Európa egyik legaktívabb befektetŇĎjeként az MFB csoporthoz tartozó Hiventures 2020-ban közel 14 milliárd forint tŇĎkekihelyezést valósított meg, ezzel fennállásának négy éve alatt összesen 38 milliárd forintott folyósított. portfoliójában mára 350 cég található. A tŇĎkebevonásban részesült társaságok a tavalyi évben a krízishelyzet ellenére is jól teljesítettek, mintegy 30 milliárd forint árbevételt termeltek és közel 2000 fŇĎnek biztosítanak munkahelyet.

A Hiventures 2017 februárja óta fektet be Magyarországon kezdeti és érettebb fázisú startupokba, bŇĎ egy évvel ezelŇĎtt pedig elindította a kkv-kat, majd tavaly a nagyvállalatokat célzó finanszírozási programjait is. MŇĪködésének négy éve alatt 350 vállalkozásban és közel 38 milliárd forint értékben emelt tŇĎkét, ezzel termékfejlesztéshez, növekedéshez vagy hazai és nemzetközi piacra lépéshez nyújtott finanszírozást. Inkubációs befektetési programjában eddig 194 induló vállalkozás részesült tŇĎkebevonásban, a magvetŇĎ, növekedési és KKVPRO programokon keresztül pedig 156 érettebb vállalkozás finanszírozása valósult meg. A teljes portfolió felét ma kezdeti fázisban lévŇĎ innovatív vállalkozások alkotják, további 25 százalékuk érettebb, úgynevezett magvetŇĎ, míg 21 százalékuk nemzetközi terjeszkedés elŇĎtt álló növekedési szakaszban mŇĪködik. Az eltelt négy évben összesen 1051 startup alapító fiatal kapott lehetŇĎséget sikeres vállalkozás felépítésére, alkalmazásukban ma összesen közel 2000 fŇĎ áll. A Hiventures KKV-k finanszírozására fókuszáló programjai közel egy éve indultak, de máris 4 százalékát alkotják a tŇĎkebevonásban részesült cégek számának és egyötödét teszik ki a tavalyi évi folyósítási volumennek. 

 

A Hiventures célja, hogy a piacon egyedüliként valamennyi vállalkozói életszakaszban, ötletfázistól egészen a nemzetközi terjeszkedésig biztosítson tŇĎkefinanszírozási programokat a hazai cégek számára, amelyhez szakmai támogatást a Magyar Fejlesztési Bank nyújt. A többlépcsŇĎs finanszírozási keretrendszerben már 29 vállalkozásnak sikerült fentebb lépnie. A 15-65 millió forint finanszírozást biztosító inkubációs fázisból 17 cég lépett elŇĎre, míg a következŇĎ, akár 500 millió forint tŇĎkebefektetést biztosító magvetŇĎ szakaszból 12 társaság jutott el oda, hogy az akár 1 milliárd forintig terjedŇĎ növekedési programba kerüljön. 

 

 

A pandémia és az ezzel járó keresletcsökkenés, valamint a szállítási láncok akadozása mellett is növelték 2020-ban árbevételeiket a Hiventures befektetésben részesült cégek. A növekedést fele arányban ráadásul külpiacokon sikerült elérniük. Míg a nemzetgazdasági növekedésrŇĎl szóló elŇĎrejelzések azt mutatják, hogy a járvány miatt tavaly az export 9 százalékkal esett vissza, a Hiventures portfoliójába tartozó cégek export árbevételüket csak a startup üzletágat tekintve is 55 százalékkal, 3,4 milliárd forintra növelték. A Hiventures által finanszírozott életszakaszban a startupok többsége még fejlesztésekre fordítja erŇĎforrásai jelentŇĎs részét, ezért az árbevétel szintjük helyett inkább az abban megfigyelhetŇĎ dinamika a meghatározó. A startupok árbevételében tapasztalható növekedési ütem a tavalyi krízisekkel teli évben kimondottan jónak mondható, emellett bizonyítja, hogy a hazai innovatív ötletek a világpiacon és válságban is megállják helyüket. 

 

A startupok legnagyobb árbevétellel bíró elitklubjában olyan vállalkozások szerepelnek 2020-ban, mint a JayStack Services Zrt, a Webshippy Magyarország Kft., a Post For Rent, az Adalékmentesen Kft. vagy éppen a StyleHub Ecommerce Kft. Többségük technológiai irányultságú cég, még akkor is, ha más-más szektorokban, például a big data, logisztika, e-kereskedelem, social media vagy a hagyományosabbnak számító élelmiszeripar területén tevékenykednek. A kis- és középvállalkozások árbevétele esetében a legjelentŇĎsebb növekedést 2020-ban az EKO Konzervipari Kft., az ipari kések, egyedi gépek, alkatrészek gyártásában jeleskedŇĎ Vág-Tech Kft. és az egészséges élelmiszerek kereskedelmével foglalkozó Szafi Products Kft. mutatta.

 

A Hiventures portfoliójában tŇĎkebevonásban részesült vállalkozások eddig 20 milliárd forint értékben jutottak további forráshoz, banki hitel vagy társbefektetŇĎk által nyújtott tŇĎkefinanszírozás formájában. Egy-egy projekt esetében a Hiventures akár 30-40-50%-os arányú tŇĎkefinanszírozással is a vállalatok mellett tud állni, ami új lehetŇĎségeket teremt számukra, hiszen nagyobb valószínŇĪséggel nyílik lehetŇĎség például banki hitel igénybevételére is.

 

A kockázati tŇĎkealap-kezelŇĎ jelenleg 3200 beérkezett jelentkezést tárgyal, amelyek közül 400-nál is több ügylet van már túl az elsŇĎ körös pozitív döntésen. Közöttük a standard finanszírozási termékek mellett dedikált mentŇĎprogramok találhatóak, amelyekkel a Hiventures a koronavírus által sújtott hazai vállalkozások rendelkezésére áll.

 

Az egyedi, mentŇĎ jellegŇĪ finanszírozási segítségre történŇĎ jelentkezéssel kapcsolatban bŇĎvebb információ a Hiventures www.valsagcsomagok.hiventures.hu weboldalán érhetŇĎ el.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció