Az Eur√≥pai Bizotts√°g √©s az NGI √°ltal aj√°nlott √ľzenetk√ľldŇĎ szolg√°ltat√°sok

A Covid19-világjárvány kitörése óta mindannyian felismertük mennyire fontos az, hogy a megfelelŇĎ kommunikációs eszközökkel rendelkezzünk és így kapcsolatban maradhassunk egymással. Ahogy azonban egyre inkább tisztában vagyunk a magánéletünkre vonatkozó jogokkal és egyre inkább ragaszkodunk hozzájuk, egyúttal fokozottabban figyelünk a kommunikációs eszközeink használatával kapcsolatos feltételekre is. 

Másként szólva tehát nem csupán az a fontos, hogy az eszközök mŇĪködjenek, hanem azt is tudni szeretnénk, hogy miként mŇĪködnek. A felhasználóknak meg kell bízniuk a saját társadalmi köreikben használt kommunikációs csatornákban, különösképpen az egyének és csoportok közötti magánüzenetekben.

 

Az Újgenerációs Internet (Next Generation Internet – NGI) az Európai Bizottság kezdeményezése, amelynek célja az, hogy úgy formálja az internet fejlŇĎdését és alakulását, hogy abból az Emberek Internete váljék. Egy olyan internet, amely válaszol az emberek alapvetŇĎ igényeire – beleértve a bizalmat, a biztonságot és a befogadást – úgy, hogy közben tükrözi azokat az értékeket és normákat, amelyeket az összes polgár élvez Európában. Az NGI kutatási projektjei különösképpen azoknak az azonnali üzenetküldési megoldásoknak a kifejlesztését célozzák, amelyek teljeskörŇĪen megvédik a felhasználók magánszféráját.

 

 

Az NGI támogatásával kifejlesztett azonnali üzenetküldési szolgáltatások

Az XMPP vagy Jabber az azonnali üzenetküldésre kijelölt internetes szabvány, amely alapvetŇĎen ugyanolyan szövetségi módon mŇĪködik, mint az e-mail. Az NGI az XMPP-vel kapcsolatban több olyan kezdeményezést is finanszíroz, amelyek célja a legfrissebb biztonsági jellemzŇĎk szerepeltetése, hogy a felhasználóknak lehetŇĎségük legyen arra, hogy választhassanak az ügyfelek közül és megtalálhassák azt, ami a leginkább megfelel nekik: Kaidan és Conversations (mobil kliens Androidhoz), Dino (desktop), Movim (web kliens), Libervia (valamennyi eszköz). Ezek mindegyike ingyenes és nyílt forráskódú alkalmazás, hogy ezeket még inkább személyre lehessen szabni.

 

A Deltachat egy olyan szilárd és felhasználóbarát alkalmazás, amelyet a felhasználók azonnal használatba vehetnek meglévŇĎ infrastruktúrájukkal. Ez olyannak látszik, mint egy normál chat-kliens, beleértve a titkosított magánüzeneteket, hozzászólásláncokat (threads) és a csoportos chateket – de ahelyett, hogy egy ismeretlen külföldi szerverre kellene feliratkozni, a felhasználók egy olyan szervert használhatnak, amelyben már megbíznak: saját levelezŇĎ-szerverüket.

 

Egy másik érdekes protokoll a Matrix. Az NGI finanszírozza a Fractal-t, egy csoportos üzenetküldŇĎ alkalmazást is, amely asztali és Linux-alapú mobil operációs rendszerekhez készült. A közösség még sok egyéb alkalmazást is készített, beleértve az Element-et is, amely mobiltelefonokon, asztali gépeken és a weben használható.

 

A Sylk Suite eredetileg egy nyílt forráskódú konferencia-szerver volt, amelyet azonban egy sor jellemzŇĎt felvonultató videohívó alkalmazássá fejlesztettek. A Sylk hamarosan a SIP Simple szabványon alapuló – az internetes telefonszolgáltatók többségével kompatibilis – csoportos üzenetküldést fog kínálni, ez pedig azt jelenti, hogy ezzel, a magánéletet tiszteletben tartó alternatívával teljes mértékben felválthatja az egyéb népszerŇĪ üzenetküldŇĎ szolgáltatásokat.

 

Egy nyitottabb közösséggel való kapcsolattartáshoz a felhasználók fontolóra vehetik egy „örökzöld” alkalmazás használatát: ez az IRC. Az NGI támogatja a KiwiIRC-t, amely egy modern web-kliens az IRC-hez, és megkönnyíti a résztvevŇĎk szélesebb körével való csetelést. A felhasználók választhatnak a számos díjmentes IRC szolgáltató közül, vagy akár a sajátjukat is hosztolhatják. 

 

Ha teljes anonimitásra van szükség, akkor a Ricochet Refresh használható. Ez egy olyan nyílt forráskódú projekt, amely lehetŇĎvé teszi a privát és anonim azonnali üzenetküldést. A Ricochet Refresh egy bejelentŇĎket támogató nemzetközi szervezet munkája.

 

Vannak olyan megoldások, amelyek kapcsolat nélkül is futtathatók:

A Manyverse egy közösségi hálózatépítŇĎ mobilalkalmazás, amelyet egy egyenrangú hálózaton („Secure Scuttlebutt”), nem pedig egy tipikus felhŇĎszolgáltatáson keresztül valósítottak meg. A mobilalkalmazás helyben hosztolja a felhasználók adatbázisát, lehetŇĎvé téve számukra személyes adataik birtoklását, illetve egyúttal az alkalmazás használatát is kapcsolat nélküli üzemmód esetén.

 

A Briar egy olyan biztonságos üzenetküldŇĎ alkalmazás, amelyet aktivisták, újságírók és civil társadalmi csoportok számára terveztek. Egy központi szerver használata helyett a titkosított üzeneteket közvetlenül a felhasználók eszközei között szinkronizálják, megvédve ezzel a felhasználókat és kapcsolataikat a felügyelettel szemben.

 

Áttérés egy új megoldásra

Fontos tisztában lenni vele és megérteni azt, hogy létezik az úgynevezett „közösségi bezártság” egyik formája. Ha sok embernél van telepítve egy népszerŇĪ kereskedelmi azonnali üzenetküldŇĎ alkalmazás és ha az ingyenesen érhetŇĎ el, akkor valójában némi erŇĎfeszítésre van szükség ahhoz, hogy egy csoport áttérjen egy alternatív megoldásra. Ha azonban mindannyian elégedetlenek vagyunk a dolgok jelenlegi állásával, akkor csak mi lehetünk azok, akik közös erŇĎvel döntünk arról, hogy kimaradjunk!

 

A számunkra szükséges funkciókhoz nem kell semmi ördöngösség, amint azt az alternatív megoldások fenti listája is bizonyítja, és ezekbŇĎl ráadásul még jóval több is rendelkezésre áll. Ha egészséges internetet szeretnénk, akkor egyszerŇĪen nem engedhetjük meg azt, hogy a „gyŇĎztes mindent visz” forgatókönyv valósuljon meg. Kezdjünk el támogatni méltányos, szilárd és megbízható technológiákat, amelyek átláthatóan mŇĪködnek és úgy viselkednek, ahogy a társadalom várja el az internettŇĎl, hogy mŇĪködjék.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció