Növénytermesztési eljárást automatizálnak a SZTAKI kutatói

Az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevŇĪ projektben, melynek célja hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált, robotos növénytermesztési eljárás kidolgozása.  A hidroponia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztést jelent, ahol talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak. Ezzel helyet is lehet spórolni, sokkal több és többféle növényt lehet termeszteni egy viszonylag kis területen, mint ahogy azt a klasszikus eljárások lehetŇĎvé teszik.

A hidropóniás rendszerek terjedését lassítja, hogy a növények sokfélesége miatt a minŇĎség-ellenŇĎrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerŇĎt követel, elsŇĎsorban az egymástól gyakran eltérŇĎ kiskereskedelmi standardok miatt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen rendszert, ember-robot együttmŇĪködésre van szükség.

 

A konzorciumot a robotkarokkal is foglalkozó Hepenix Kft. koordinálja, de tagja a hidropóniával foglalkozó Green Drops Farm Kft. is. A projektet a SZTAKI-n belül a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos munkatársa, Paniti Imre vezeti.

 

A pályázat szerint: „A projekt célja egy olyan új alkalmazás és (elŇĎre meghatározott forgatókönyvekkel) validált biztonsági protokoll létrehozása függŇĎlegesen kialakított hidropónikus rendszerhez, ami egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védŇĎeszközök integrálásával történik”.

 

Azaz a HydroCobotics eredményei javíthatják a hidropóniás rendszerek automatizálásának lehetŇĎségeit, segítve ezzel egy környezetbarát és kiemelten hatékony növénytermesztési eljárás további népszerŇĪsítését. A H2020 kaszkád pályázaton 150 ezer eurót elnyert, kilenc hónapos projekt 2021. januárban indult.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció