Itt a vakcina az adatok védelmére

RobbanásszerŇĪen nŇĎ az adatok mennyisége, és ezek védelmére egyre szigorúbb elŇĎírások vonatkoznak. Az adatok védelméért felelŇĎs szakemberek ezért évek óta komoly kihívásokkal küzdenek, és 2020 az ŇĎ dolgukat sem könnyítette meg. Tavaly ugyanis hirtelen rengetegen álltak át otthoni munkavégzésre, így távolról kell hozzáférniük a napi teendŇĎkhöz szükséges fájlokhoz, ami növeli az adatbiztonsági kockázatokat. A Micro Focus szakértŇĎi szerint az intelligens tartalomkezelési megoldások nyújtják a megfelelŇĎ választ az érzékeny információk automatikus felderítésére és biztonságba helyezésére.

Január 28. az Adatvédelem Napja, amikor a National Cyber Security Alliance (NCSA) és a hozzájuk csatlakozó, felelŇĎs szervezetek minden évben igyekeznek felhívni a figyelmet a bizalmas, személyes információk biztonságának fenntartására. Ennek alkalmából a Micro Focus szakértŇĎi sorra vették azokat a legfontosabb kihívásokat, amelyek manapság ezen a területen jelentkeznek.

 

Általánossá vált az otthoni iroda

Tavaly a home office térnyerése volt a legerŇĎsebb hatással erre a területre. A távolról folytatott csapatmunka lett „az új normális”: a vállalatok megengedik, sŇĎt, támogatják az otthoni munkavégzést, ahol csak tehetik. Ez nem csupán társadalmi érdek, de a cégeknek is fontos, hogy munkavállalóik ne egy zárt térben legyenek, ahol potenciálisan megfertŇĎzhetik egymást, és ezzel csoportosan, hetekre kieshetnek a munkából. 

 

Ez azonban azt jelenti, hogy a cégeknek, a rendszergazdáknak és a felhasználóknak, illetve az együtt dolgozó csapattársaknak is újra kell gondolniuk, milyen infrastruktúrára van szükségük az együttmŇĪködéshez. Ennek során a céges fájlok és adatok védelmére is nagyobb hangsúlyt kell helyezni, mivel a távoli elérés során a biztonsági kockázatok is nŇĎnek. Azért is érdemes foglalkozniuk a cégeknek ezzel, mert a távmunka várhatóan a jövŇĎben is velünk marad. A PwC friss felmérése szerint az USA-ban például a vállalati döntéshozóknak mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy amint lehet, teljes mértékben visszaállnak az irodai munkavégzésre. 13 százalék teljesen elengedi a központi irodát, a kettŇĎ között pedig olyan szervezetek találhatók, amelyek kisebb vagy nagyobb arányban, de engedélyezik az otthoni munkát. 

 

 

Sok az adat, még több az elŇĎírás

A home office terjedése mellett az adatok mennyiségének óriási mértékŇĪ növekedése is megfigyelhetŇĎ, ami már évekkel ezelŇĎtt elindult. Az IDC friss adatai szerint évente 61 százalékkal nŇĎ a globális adathalmaz, és 2025-re 175 zettabájtnál tartunk majd világszerte. A cégek számára pedig egyre nagyobb kihívást okoz, hogy megfelelŇĎen kezeljék azt. 

 

Ráadásul a biztonságra is muszáj nagy hangsúlyt fektetni, mivel az elmúlt években a mennyiség növekedésével együtt a törvényhozók figyelme is egyre erŇĎsebben irányul erre a területre. Világszerte szigorodnak a cégek által kezelt személyes adatok védelmére vonatkozó elŇĎírások, és Európában is egyre gyakrabban ellenŇĎrizik a GDPR-ban foglaltak betartását.

 

Automatikus felderítés és védelem

Ezeknek a szerteágazó elvárásoknak rendkívül nehéz megfelelni, sok folyamat megkönnyíthetŇĎ azonban olyan professzionális eszközökkel, mint például a ControlPoint fájlelemzŇĎ szoftver. Egy ilyen megoldás ugyanis segít átlátni és rendszerezni a szervezet teljes adatállományát. A Micro Focus szoftvere automatikusan átvizsgálja a vállalat minden informatikai rendszerét és adatbázisát, és azonosítja azokat a bizalmas információkat, amelyek nagyobb biztonságot igényelnek érzékenységük és a rájuk vonatkozó elŇĎírások miatt. A szoftver mindenféle típusú fájlban tud keresni a strukturált adatokat tartalmazó adatbázisoktól kezdve a szöveges dokumentumokon és táblázatokon át egészen a beszkennelt anyagokig, képekig és videókig, mivel szöveg- és arcfelismerŇĎ technológiát is alkalmaz. Ezt követŇĎen rendszerezi és kategorizálja az összes fájlt és információt, és azt is összegzi, ezek közül melyik tartalmaz érzékeny információt. Az így rendszerezett fájlok ezután házirendek alapján, automatizáltan kezelhetŇĎk, és azok védelmérŇĎl is gondoskodhatnak a cégek. Például azokat a dokumentumokat, amelyek bizalmas információkat tartalmaznak, biztonságosabb helyre mozgathatják vagy titkosíthatják attól függŇĎen, hogy az adott információk milyen szintŇĪ biztonságot igényelnek a szabályozás alapján. 

 

A titkosításhoz a cégek alkalmazhatnak formátummegŇĎrzŇĎ titkosítást is például a Micro Focus Voltage SecureData Enterprise segítségével, amely a számokat más, véletlenszerŇĪ számokkal és a betŇĪket is más, véletlenszerŇĪ betŇĪkarakterekkel helyettesíti. Így megmarad az adatok formátuma, ami azért fontos, mert ezzel a módszerrel az adatok továbbra is egyszerŇĪen használhatók különféle elemzési és statisztikai célokra, miközben a biztonságuk nem sérül.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció