ABB robotpincérek szolgálnak fel a LEGO kockák otthonában

Az ABB tavaly májusban indította el „KŇĎbe zárt zene” (Frozen Music) címŇĪ gondolatébresztŇĎ építészeti videósorozatát, mely innovatív épületeket és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különbözŇĎ tájairól.  A sorozat következŇĎ része a dániai Billundban felépített LEGO House-t mutatja be. (A video magyar felirattal látható).

A sorozat címe arra a gondolatra utal, melyet írók és költŇĎk, köztük Wolfgang von Goethe is népszerŇĪsítettek, miszerint az „építészet kŇĎbe zárt zene”.  A pár perces filmalkotások bemutatják az épület tervezését az elhelyezkedés, környezeti hatás, funkció és az új technológiák alkalmazása szempontjából.   

 

 

A dániai Billund központjában, az egykori városháza helyére felhúzott LEGO House terveit a dán sztárépítész, Bjarke Ingels és csapata készítette. Az épület már kívülrŇĎl sem szokványos, olyan illúziót kelt, mintha az egész házat méretes LEGO elemekbŇĎl emelték volna. A hagyományos támaszok, például az oszlopok, teljesen hiányoznak, mintha a téglák egymástól függetlenül lebegnének, de mint bármely LEGO alkotás, ezek is szorosan összekapcsolódnak. Minden részletben visszaköszönnek az ikonikus 2–4 tégla dimenziói, a lépcsŇĎktŇĎl a homlokzati csempékig és a tetŇĎablakokig. Az egész épületet méretarányossá lehetne tenni LEGO-ból, ha létezne belŇĎle elegendŇĎ darab. 

 

A ház élményközpontként különbözŇĎ tevékenységeknek ad teret, legyen az kiállítótér, oktatási központ, kávézó vagy mozi. Számtalan elképesztŇĎ és szórakoztató kreációja között egyik interaktív helyszíne a MINI CHEF étterem, ahol mókás kinézetŇĪ robotok szolgálják fel az ételeket, a fogásokat pedig miniatŇĪr LEGO szakácsok készítik a konyhában. Itt a vendég nem egy szokványos menübŇĎl rendel, hanem egy zsák LEGO-t használhat fel étele elkészítéséhez. Egy gép felméri mit rakott össze, és ebbŇĎl már tudja is, mit szeretne fogyasztani. Az elkészült fogásokat két barátságos robotpincér szolgálja fel. A kétkarú, kollaboratív robotpincéreket az ABB YuMi robottechnológia felhasználásával építették és programozták be feladatukra. Az ABB robottechnológia segítségével az emberek és a robotok tökéletes biztonságban tevékenykedhetnek együtt. Az ABB robotjai az építészetben is számos feladat ellátására képesek, például modellezés, 3D nyomtatás, építés és összeszerelés. Segítségükkel az építészek alacsonyabb költségekkel és jóval rövidebb idŇĎ alatt tudnak tervezni és kivitelezni, és kreatív inspirációt is adnak az alkotóknak.

 

A „KŇĎbe zárt zene” sorozat további részei ezen a linken tekinthetŇĎk meg.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció