Windows 10: átfogó védelmi rendszer a Microsofttól

A Microsoft átfogó védelmi rendszert épített be a Windows 10-be a kibertámadások, vírusok, férgek, zsarolóprogramok és trójai programok fenyegetései ellen.

Az átfogó frissítés nemcsak javításokat, hanem fejlesztéseket, vadonatúj funkciókat is tartalmaz. A kibertámadási tevékenységek ugyanis egyre kifinomultabbá és gyakoribbá válnak: naponta több mint 80 000 támadás éri a számítógépeket, és ez a szám folyamatosan növekszik. Az általános óvatosság és a gyanús webhelyekre, linkekre vagy mellékletekre történŇĎ kattintás elkerülése fontos és szükségszerŇĪ, de ma már nem elég. 

 

Windows Hello – a biometrikus jövŇĎ

A Windows Hello mellett többé nincs szükség arra, hogy beírjuk a jelszót a rendszer vagy alkalmazások indításánál. A funkció nagymértékben leegyszerŇĪsíti a felhasználói fiókokba való bejelentkezést, mivel biometrikus azonosítást használ. Ez lehetŇĎvé teszi, hogy gyorsan és biztonságosan jelentkezzünk be egy ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel. Az egész folyamat csak néhány másodpercet vesz igénybe, és nem kell aggódni a jelszavak újraírása miatt, vagy arra figyelni, hogy a caps lock ki vagy be van-e kapcsolva.

 

A beépített víruskeresŇĎ kordában tartja a vírusokat

A Windows 10 operációs rendszer szerves része többek között egy praktikus víruskeresŇĎ. A Microsoft az elmúlt években jelentŇĎsen továbbfejlesztette víruskeresŇĎjét, így jelenleg egy kitŇĪnŇĎ alternatívát jelent a drága kereskedelmi megoldások helyett. Alapértelmezés szerint ez a víruskeresŇĎ a Windows 10 operációs rendszer telepítésekor már aktív, azonban csak egy másik víruskeresŇĎ megoldás telepítéséig érvényes, amelyet telepítés után elŇĎnyben részesít a rendszer. 

 

A Windows Security szolgáltatásban a fent említett vírusvédelem és a valós idejŇĪ fenyegetésészlelés mellett például tŇĪzfal és hálózati védelem is beállítható, beleértve a fent említett Windows Hello-t is. Összesen hét különbözŇĎ eszközcsoport áll rendelkezésre az eszköz védelmére, amelyek közül a legalapvetŇĎbb és legfontosabb alapértelmezés szerint aktív a Windows 10-ben, a többit manuálisan kell beállítani. A Windows biztonság eléréséhez válasszuk ki a Beállítások>Frissítések és biztonság->Windows-biztonság lehetŇĎséget, majd kattintsunk a 'Windows biztonság indítása' parancsra. 

Telepítésvédelmi mód és szülŇĎi felügyelet

Egy érdekes funkció az úgynevezett Windows Sandbox, amely lehetŇĎvé teszi a nem megbízható forrásból származó programok és gyanús weboldalak biztonságos kipróbálását úgy, hogy nem tesszük ki veszélynek a számítógépünket. A Windows Sandbox segítségével új Windows-példányt készíthetünk, amiben mindent biztonságosan kipróbálhatunk. Amikor bezárjuk, minden automatikusan törlŇĎdik, és ha az alkalmazás problémás, nem fenyeget az a veszély, hogy behatoljon az operációs rendszerbe és hozzáférjen a tényleges adatokhoz.

 

A gyerekek nagyobb biztonsága érdekében a szülŇĎknek javasolt használni a SzülŇĎi felügyelet funkciót. Miután minden családtaghoz külön fiókot hoztunk létre, beállíthatjuk a jogosultságaikat is. A lehetŇĎségek tárháza meglehetŇĎsen széles, a nem megfelelŇĎ online tartalom letiltásától a Microsoft Store-ban történŇĎ vásárlásokig. A vizsgált tartalom meglátogatásakor a gyermek hozzáférési kérelmet küldhet, és játékok esetén a rendszer nem indítja el azokat, amelyek nem felelnek meg a koruknak. Az egyéb funkciók közé tartozik a nyomkövetŇĎ, a használat idŇĎkorlátainak beállítása, vagy a családtagokkal való kapcsolatfelvétel lehetŇĎsége a Skype-on keresztül bármikor.

 

Dinamikus zárolás mobilon és az eszköz megkeresése

A Dinamikus zár (Dynamic Lock) funkció ügyesen kihasználja azt a tényt, hogy okostelefonunk mindig nálunk van. Ha társítjuk androidos mobiltelefonunkat a számítógéppel a Bluetooth-on keresztül, a számítógép tudni fogja, ha eltávolodott tŇĎle a készülék, és automatikusan zárolódik. Mostantól nem áll fenn annak a veszélye, hogy távollétünkben a gyerekek vagy kollégák ügyködnek valamit a számítógépen. 

 

Emellett, ha az eszközt egy Microsoft-fiókhoz kapcsoltuk, könnyen nyomon követhetjük. Az sem számít, hogy iOS-es vagy androidos telefonnal rendelkezünk-e, csak lépjünk be a Microsoft-fiókunkba, kattintsunk az Eszközök fülre, és a 'keresd meg az eszközömet' lehetŇĎségre. Itt megtaláljuk nemcsak a mobiltelefon, hanem a laptop utolsó helyét is.

 

MindettŇĎl függetlenül érdemes mindig ébernek maradni. A kiberbŇĪnözŇĎk folyamatosan egy lépéssel elŇĎrébb járnak, módszereik egyre kifinomultabbak és a kulcsfontosságú adatok megszerzése érdekében nem riadnak vissza olyan válsághelyzetek kihasználástól sem, mint a koronavírus terjedése.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció