Lányok ötleteit várja a Microsoft az MI felhasználására

Elindult a Microsoft DigiGirlz AI Challenge 2020 verseny, amely kifejezetten a digitális világ és a mesterséges intelligencia iránt érdeklŇĎdŇĎ lányoknak szól. A kvíz-kihívás már elérhetŇĎ a Logiscool honlapján. Az elsŇĎ akadályt teljesítŇĎk 2021 májusáig adhatják be ötleteiket arról, hogy a mesterséges intelligencia miként segítheti a gyermekek életét. A legjobbak díja egy fantasztikus online élménynap a Microsoft Magyarország szervezésében és egyéb értékes nyeremények is gazdára várnak.

Ki mondta, hogy a digitális fejlesztés a fiúk privilégiuma? Az értékteremtés e modern formája éppúgy lehetséges a kreatív lányok számára is, ugyanúgy van helyük az informatika, a kódolás és a mesterséges intelligencia izgalmas világában, mint a fiúknak. Ez már nem a kockák hobbija, hanem egy nagyon izgalmas terület, amelyben a legjobb ötletek akár világmegváltók is lehetnek! A hangsúly az ötleten van, ehhez kell hozzátenni a megvalósításhoz szükséges eszközt, a mesterséges intelligenciára (magyarul: MI, angolul: artificial intelligence, AI) alapuló megoldást. A kérdés, amit az idei Microsoft DigiGirlz AI Challenge versenyen meg kell válaszolni az, hogy a mesterséges intelligencia miként tudja segíteni a gyermekek életét.

 

A lányok már tavaly is bizonyítottak: több mint kétszázan fogadták el a Microsoft és a Logiscool alapítványa, a Digitális Tudásért Alapítvány közös kihívását. A díjazottak között volt a 12 éves FenyŇĎházi Panna is, aki olyan robotot készített 3D nyomtatóval, amely mesterséges intelligencia segítségével képes vicceket mesélni.

 

Most itt a lehetŇĎség újra, hogy a lányok megmutassák, milyen változatos módokon képesek felhasználni a mesterséges intelligenciát!

 

 

A versenyen a lányok két korcsoportban indulhatnak: 8-11 évesek és 12-18 évesek. A megmérettetés elsŇĎ körében három, korcsoportonként eltérŇĎ nehézségŇĪ kvízt kell kitölteniük, amelyek témakörei a digitális világ, a programozás, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság.  Az elsŇĎ kvíz október 16. óta érhetŇĎ el a Logiscool honlapján, a második 2020 decemberében, a harmadik pedig 2021 februárjában kerül fel a honlapra. A kvízek visszamenŇĎleg is elérhetŇĎek lesznek, így a késŇĎbb csatlakozók is ki tudják majd tölteni ŇĎket.

 

Aki az elsŇĎ akadályt sikerrel vette, vagyis mindhárom kvízt kitöltötte és átlagosan a kérdések legalább harmadára (15 kérdés a 45-bŇĎl) helyesen válaszolt, továbbjut a második fordulóba, ahol már a mesterséges intelligenciáról szóló projektet kell benyújtani 2021 áprilisában. A feladat témája az „AI for Good” azaz „Ötletek arról, hogy a mesterséges intelligencia miként tudja segíteni a gyermekek életét”.

 

A verseny zárásaként a kihívást legjobban teljesítŇĎ lányok egy fantasztikus online élménynapon vehetnek részt a Microsoft Magyarország szervezésében 2021 májusában és értékes nyereményeket is nyerhetnek.

 

A kihíváson a verseny oldalán található linkeken keresztül indulhatnak az érdeklŇĎdŇĎk.

 

„A DigiGirlz globális program célja, hogy közelebb hozza a lányokhoz az informatikai szakmában rejlŇĎ lehetŇĎségeket, saját élményeken keresztül nyújtson betekintést a digitális szakma és a programozás izgalmas világába, és lebontsa azokat az elŇĎítéleteket, amelyek ma még kirekesztik a lányokat ebbŇĎl a világból. Cél továbbá olyan példaképek bemutatása, akik kedvet csinálhatnak a lányoknak a digitális szakmákban való elhelyezkedéshez. A DigiGirlz AI Challenge olyan kihívás, ahol a részvétel egyéni és társadalmi szempontból egyaránt maga a gyŇĎzelem: minden más – a találkozás, a barátkozás, a tudás és a siker – már csak ráadás.” – mondta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

 

„A lányok ugyanolyan ügyesek a programozásban, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó területeken, és szerencsére egyre többen választják ezt a tevékenységet, késŇĎbb pedig ezt a szakmát. Nagyon hangsúlyos nálunk, hogy egyre több, témába vágó programmal tudjuk megszólítani a lányokat, minél fiatalabb korban, hogy megismerhessék és megszerethessék ezt az izgalmas tudomány területet. Örülünk, hogy Digitális Tudásért Alapítvány szervezésében ismét elindul a Microsoft DigiGirlz AI Challenge, melynek keretében sokaknak bemutathatjuk, hogy a programozás a lányok számára is élmény és valódi jövŇĎbeli életpálya perspektíva.”  – tette hozzá dr. Breuer Anita, a Digitális Tudásért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció