Hamarosan √ļjra p√°ly√°zhat√≥ a budapesti 98,0 MHz k√∂rzeti r√°di√≥frekvencia

Hír-, közéleti és kulturális magazinmŇĪsorok gyártására összesen 127 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A grémium elfogadta egy zalaegerszegi, egy mosonmagyaróvári és egy nyíregyházi frekvenciapályázat felhívásainak tervezetét és felkérte az NMHH-t a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós lehetŇĎség frekvenciatervének kidolgozására. A testület bírságot rótt ki egy szombathelyi rádióra, szerzŇĎdéses vállalásainak mulasztása miatt, valamint egy répcei televízióra engedély nélküli hálózatba kapcsolódásért.

Huszonnégy televíziós mŇĪsor készülhet több mint 127 millió forintból

Nyerteseket hirdetett a Médiatanács a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírmŇĪsorok, közéleti és kulturális magazinmŇĪsorok készítését támogató pályázat második fordulójában. Huszonhárom televízió huszonnégy pályázata összesen 127 millió forint támogatást kap. A csurgói és a mohácsi Városi Televízió, a Móra-Net TV, a Gotthárd TV, a Szentgál Televízió, a Ladány Televízió, valamint a fŇĎvárosi City TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. HírmŇĪsorokat a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a soproni és a karcagi Televízió, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a gyöngyösi és az ózdi Városi Televízió, a szarvasi Körös Televízió, továbbá a békéscsabai Csaba TV és a 7.Tv gyárthat. Kulturális magazinmŇĪsorokat készíthet a zalaegerszegi, a keszthelyi és a fehérvári Televízió, a Pápa Városi Televízió, a TV Budakalász, a sátoraljaújhelyi Zemplén TV, a százhalombattai Halom Televízió, valamint a budapesti hatoscsatorna.

 

Rádiós pályázatok és médiafelügyeleti döntések

A tanács elfogadta a Zalaegerszeg 104,4 MHz és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi, valamint a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegŇĪ használatra.

 

A testület felkérte az NMHH-t a Budapest 98,0 MHz körzeti rádiós médiaszolgáltatási lehetŇĎség frekvenciatervének kidolgozására, mely döntés értelmében a frekvencia hamarosan újra pályázhatóvá válik. Mint az ismeretes, 2019 októberében a Médiatanács nem hosszabbította meg a 98,0 MHz-en akkoriban mŇĪködŇĎ Civil Rádió hét év után lejáró médiajogosultságát, tekintettel arra, hogy a szolgáltató ismételt jogsértései miatt a médiatörvény nem tette lehetŇĎvé a hosszabbítást. A Médiatanács e heti döntésével a Civil Rádió tulajdonosai elŇĎtt ismét megnyílik a lehetŇĎség a 98,0 MHz frekvencián közösségi jellegŇĪ rádió üzemeltetésére pályázatot benyújtani. 

 

A Szombathelyen is hallható Mária Rádió Savaria szolgáltatóját százezer forintra bírságolta a grémium, amiért egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb saját, nemzetiségi, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítŇĎ mŇĪsort tett közzé szerzŇĎdéses vállalásaihoz képest. A Répce TV egy vizsgált júniusi adásnapon a képújság alatti rádiózáskor engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a Rádió 1-gyel, ezért a televízió szolgáltatójára húszezer forint bírságot rótt ki a testület, és megtiltotta a jogsértŇĎ magatartást. A rádió szolgáltatója nem tudott a hálózatba kapcsolódásról.

 

A Médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg azok adott formáját, mértékét.

 

A Médiatanács heti üléseinek  teljes napirendje  megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekrŇĎl készült jegyzŇĎkönyvek, illetve valamennyi határozat  is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idŇĎ után lesznek nyilvánosak. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció