√öjabb frekvencia√°rver√©st k√©sz√≠t elŇĎ az NMHH

Szeptember 15-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nyilvánossá tette véleményezésre honlapján  a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét. A frekvenciákon három mobilszolgáltató nyújt jelenleg is szolgáltatást. 

Az NMHH a tervezett eljárásban olyan, szélessávú szolgáltatások nyújtására is alkalmas frekvenciákat értékesít, amelyekkel a hazai mobilszolgáltatók annak idején megkezdték a mobilszolgáltatást: a 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60 MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. Az értékesítés a ma közzétett dokumentációtervezetre érkezŇĎ vélemények ismeretében, azok feldolgozása és a tervezet véglegesítése után, várhatóan októberben indul, és a tervek szerint 2021 elsŇĎ negyedévében zárulhat le.

 

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három szolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le, ezeket – a tavasszal lezárt 5G-s frekvenciák eljárásához hasonlóan – az NMHH árverésen értékesíti. A jogosultságok 2022. április 8-tól és 9-tŇĎl számítva tizenöt évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók. A tervezett árverésrŇĎl, a frekvenciakészlet jellemzŇĎirŇĎl, a dokumentációtervezetrŇĎl és az eljárás részleteirŇĎl a piaci szereplŇĎk szakmai konzultáción  is kérdezhetnek majd online és személyesen is szeptember 29-én.

 

Az árverés idŇĎzítésével az NMHH célja az, hogy idŇĎben biztosítsa a frekvenciák használhatóságát, és a jogosultságok 2022 tavaszi lejárata, az esetleges átállás a szolgáltatások nyújtásában ne okozzon fennakadást. 

 

A sávok jelentŇĎsége 

Az elmúlt évtizedekben a mobilszolgáltatások a társadalom és a gazdaság elválaszthatatlan részévé váltak, a koronavírus-járvány pedig még inkább elŇĎtérbe helyezte a technológiát. Jelenleg az új generációs mobilhálózatok fejlŇĎdésének célkeresztjében az adatátviteli sebesség jelentŇĎs növelése, a valós idejŇĪ vezérlést és kommunikációt lehetŇĎvé tévŇĎ alacsony késleltetés, a hálózatra kapcsolható eszközök (szenzorok és egyéb más okos eszközök) számának drasztikus növelése és a biztonságosabb szolgáltatásnyújtás áll. 

 

A 900 és az 1800 MHz-es frekvenciasávok európai harmonizációja még a 90-es években kezdŇĎdött, ami világviszonylatban is sikert hozott az európai mobilkommunikációs ipar szereplŇĎinek.  Az új használati jogosultságokkal Magyarország a világ élvonalába kerül a legmodernebb szabályozási elvárásoknak megfelelŇĎen a szélessávra alkalmas, de egyébként technológiasemlegesen felhasználható spektrum elosztott mennyiségét tekintve.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció