A hírmegosztásban int óvatosságra az NMHH szeptemberi kampánya

Nem mindegy, hogy B. Károly megölte vagy megölelte rég nem látott szerelmét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló kampánya az álhírek felismeréséhez nyújt segítséget – elsŇĎsorban az idŇĎsebb generációknak. Az nmhh.hu/alhirek oldalán három rövid kampányvideó figyelmeztet a sietŇĎs hírolvasás csapdáira, és egy magyarázatokkal ellátott infografika jelzi a hírellenŇĎrzés kritikus pontjait.

Az NMHH tavalyi kutatása rámutatott, hogy a 15 évnél idŇĎsebb hazai internetezŇĎk 53 százaléka – saját bevallása szerint – találkozott már álhírekkel, mégpedig leggyakrabban a közösségi médiában. Mivel az álhírek gyakran az érzelmekre hatva próbálnak manipulálni, még az általában körültekintŇĎ, felkészült olvasóval is elŇĎfordulhat, hogy hirtelen felindulásból megoszt egy-egy ilyen hírt. A tudatos és a kritikus hírfogyasztás fontosságára ezért érdemes újra és újra felhívni a figyelmet.

 

A kampány rövid, 15 másodperces videókban sietŇĎsen olvasott, félreértett hírek példáival érzékelteti, miért érdemes lassítani, és feltenni néhány önellenŇĎrzŇĎ kérdést a hírek megosztása elŇĎtt. Az nmhh.hu/alhirek aloldalon található infografika pedig azokat a pontokat magyarázza el, amelyeket hasznos ellenŇĎrizni egy hír olvasásakor, de megosztása elŇĎtt mindenképp. Ilyenek például: az oldal neve, a poszt szövege, a kép forrása, a szerzŇĎ vagy maga a hatásvadász cím is. Az aloldal három további infografikát is ajánl az álhírkérdés alapvetŇĎ tudnivalóival, és kapcsolódó cikkeket, például az ál-dokumentumfilmekrŇĎl vagy az ún. clickbait-jelenségrŇĎl, melyeket az NMHH BŇĪvösvölgy nevŇĪ médiaértés-oktató központjainak munkatársai készítettek.

 

A kampány szeptemberben, elsŇĎsorban közösségi felületeken zajlik, ahol és ahonnan maguk az álhírek is terjednek.

 

Az álhírekkel szembeni védekezés nem hatósági kérdés

A megtévesztŇĎ online hírforrások ellenŇĎrzésére vagy szankcionálására nem terjed ki az NMHH hatásköre. Az álhírekkel szemben a leghatásosabb ellenszert a hírfogyasztók óvatossága és hírellenŇĎrzŇĎ képességei jelentik, melyek népszerŇĪsítését a most induló kampány is szolgálja. Az olyan álhírekrŇĎl szóló bejelentéseket, amelyek az NMHH internetes tájékoztató és segítségnyújtó szolgálatához, az Internet Hotline-hoz érkeznek, és a rémhírterjesztés gyanúját keltŇĎ álhírekre vonatkoznak, a szolgálat ezután is a rendŇĎrséghez továbbítja.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció