Az EU rendk√≠v√ľli forr√°sokat biztos√≠t a SZTAKI vezet√©sŇĪ nemzetk√∂zi COVID-projektre

A SZTAKI vezetésével 21 tagú EU-s projekt indul, melynek célja az európai gyártórendszerek és beszállítói láncok rugalmasabbá tétele, illetve az átállás megkönnyítése orvosi eszközökre, ha ezt egy világjárvány vagy akár a COVID-19 további hullámai szükségessé teszik.

Az ELKH tagintézménye, a SZTAKI „CO-VERSATILE” elnevezésŇĪ pályázata nyert az Európai Unió Horizont 2020-as keretprogramban a COVID elleni küzdelemre kiírt rendkívüli felhívásán. Az EU még májusban öt altémában hirdetett meg pályázati lehetŇĎséget, végül összesen 23 projekt kapott támogatást a 454 benyújtott kezdeményezésbŇĎl.  A téma sürgŇĎssége miatt mindössze egyetlen hónap állt rendelkezésre az elŇĎkészítésre és konzorciumépítésre, az eredményeket is soron kívül hirdették ki.

 

A CO-VERSATILE projekt célja az európai gyártóipar alkalmazkodási képességének,  rugalmasságának növelése, kifejezetten a létfontosságú orvosi eszközökre és védŇĎfelszerelésekre összpontosítva. Az eredmények elŇĎsegíthetik, hogy világjárvány esetén Európa felkészült legyen, és gyorsan tudjon reagálni a hirtelen megjelenŇĎ igényekre.

 

A projekt vezetŇĎje Dr. Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese. A SZTAKI koordinálásával a CO-VERSATILE kutatás-fejlesztési projektben olyan digitális környezetet és folyamatokat alakítunk ki a partnerek segítségével, amivel rugalmasan, akár 48 óra alatt átállíthatók, átcsoportosíthatók – az egyébként más termékeket elŇĎállító – gyártási kapacitások, ha rendkívül nagy mennyiségŇĪ orvosi berendezésre, védŇĎeszközre lenne szükség. A cél az is, hogy olyan, úgynevezett Digitális Technopole jöjjön létre, amivel nemcsak kiszolgálhatók a sürgŇĎs igények, hanem az ott alkalmazott fejlesztéseket, megoldásokat Európa-szerte is át tudják venni más gyártók. 

 

A 24 hónapos futamidejŇĪ nemzetközi projektre 5,4 millió euró támogatást ítélt meg az EU. A projektet a SZTAKI koordinálja – ilyen szerepet a COVID-19 elleni küzdelemben egyedüliként kapott az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott tagországok (EU13) közül. A 21 résztvevŇĎs konzorciumnak tagja többek között a német Fraunhofer IGD (Institute for Computer Graphics Research) és IML (Institute for Material Flow and Logistics) kutatóközpont, az EIT Manufacturing, illetve a Leibniz Universität és a University of Westminster, valamint több európai gyártó és Digitális Innovációs Központ. 

 

A SZTAKI a koordináció mellett felhŇĎalapú megoldásokkal, valamint szimulációs modellek kidolgozásával és adaptálásával járul hozzá a Digitális Technopole kialakításához. Így a COVID elleni küzdelemben az intézet nem csak a hazai tudományos közösség és víruskutató csapatok számára biztosít K+F hátteret, informatikai szakértelmet és erŇĎforrásokat, hanem az európai ipari szektor számára is.

 

Fontos hazai tagja még a konzorciumnak az Innomine, amely Digitális Innovációs Központként a terület különbözŇĎ szereplŇĎit – többek között – a beszállítókat, az egyetemeket és kutatóintézeteket, a kis- és középvállalatokat és a befektetŇĎket fogja össze, hogy elŇĎmozdítsa a digitális ökorendszer további fejlŇĎdését és erŇĎsödését. Az Innomine egyik fŇĎ feladata a kifejlesztett megoldások piaci népszerŇĪsítése és elterjesztése lesz, ennek keretében többek között egy egész Európára kiterjedŇĎ networking eseményt (matchaton) fog szervezni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció