H√°ny liter benzint lehet v√°s√°rolni egy √°tlagfizet√©sbŇĎl Magyarorsz√°gon √©s a vil√°gban?

A Picodi.com analízis csapata megvizsgálta a benzinárak változását néhány országban és kiszámolta hány liter benzint engedhet meg magának egy átlagos Magyar 2020-ban.

Olcsóbb benzin

A benzinárak ingadozása miatt, ahogy elŇĎzŇĎ évben is, az év elsŇĎ felébŇĎl gyŇĪjtöttünk adatokat.A 42 vizsgált Európai ország közül 39-ben 2020 elsŇĎ felében alacsonyabbak voltak a benzinárak, mint 2019.ben. A legnagyobb árcsökkenés Bosznia Hercegovinában (−17,8%), Ukrajnában (−15,4%) és Romániában volt (−14%).

 

 

 

 

Magyarországon a benzinárak 8,6%-kal csökkentek az elmúlt év elejéhez képest. Szintén csökkenés vehetŇĎ észre más Európai országokban is, mint Szlovákiában (−9,2%), Csehországban (−8,7%), Németországban (−8,1%) és Litvániában (−7,5%).

 

Érdekes módon, Oroszországban a benzinárak enyhén emelkedtek (0,8%) és Belorussziában 12,4%-kal lett magasabb, mint tavaly.

 

Benzin mutató 2020: ki töltheti a legtöbb benzint a tankba Európában?

(klikkelj a nyilakra a további 41 ország adataiért)

 

 

 

Európában az oroszok élvezhetik a legolcsóbb üzemanyag elŇĎnyeit – az átlagos benzinár itt, átszámítva 58 euro cent (205 Ft) . A hollandoknál pedig a legdrágább – 1,58 € (556 Ft).

 

Összehasonlítottuk az átlagos benzinárakat 2020 elsŇĎ felébŇĎl a legutolsó aktuális átlagfizetésekkel.Svájc és Luxemburg már második éve büszkélkedhet a legjobb benzinár és átlagfizetés arányával. Az átlagfizetés ezen országok polgárainak lehetŇĎvé teszi, hogy 3795 és 3320 liter benzint vásároljanak fejenként. Dánia 2484 literrel egészíti ki a dobogó 3. helyét.

 

Magyarországon a KSH adatai alapján az átlagfizetés 388.000 Ft (258.000 nettó). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 745 liter benzint vásárolhat a fizetésébŇĎl. A magyaroknál sok Európai ország lakosai több benzint engedhetnek meg maguknak, a csehek például 881 litert, a németek pedig 1938 litert. A rangsorban mögöttünk áll többek között Szlovákia (694 liter), Törökország (484 liter) és Szerbia (429 liter) is.

 

Az utolsó 3 helyet Moldova, Ukrajna és Albánia foglalja el. Az átlagos fizetés itt csak 352, 345 és 239 liter benzinre elég fejenként.

 

Benzin világranglista

(További információkért menj az egérrel a kiválasztott ország nevére)

 

 

 

A legjobb pozíciókat a világranglistán a Perzsa-öböl országai uralják. Szaúd- Arábiában, Katarban és Kuvaitban átlagosan 5112 és 8210 liter benzint lehetett vásárolni az év elején az átlagfizetésbŇĎl. Érdemes megemlíteni, hogy Kuvait 139 literrel kevesebbet engedhet meg magának az idén, mint a tavalyi évben, másfelŇĎl a Szaúdiak és a Katarban élŇĎk mintegy 4933 és 1603 liternél több benzint tölthetnek a tankba, mint az elmúlt évben.

 

A legrosszabb helyzetet Kubában tapasztalták, itt mindössze 28 liter benzin ára az átlagfizetés (2 liter növekedés idén). Annak ellenére, hogy Tádzsikisztán és Zambia követi Kubát a rangsor alján, ŇĎk még így is hétszer annyi benzint engedhetnek meg maguknak (151 és 219 liter fejenként).

 

Kiderült az is, hogy olajmágnásnak lenni nem mindig jelent olcsó üzemanyagot az ország polgárainak. Vegyük például Nigériát, aki a legtöbb benzint termeli egész Afrikában és a benzin ára itt a legalacsonyabb (0,31 euró), mégis az alacsony átlagbér miatt a nigériaiak viszonylag kevés – 539 liter benzint tudnak venni ebbŇĎl. Hasonló a helyzet Európa olajmennyországában, Oroszországban. Egy olyan országban, amely a világ második legnagyobb olajtermelŇĎje az átlagfizetésért csak 919 liter benzint engedhetnek meg maguknak az itt lakók.

 

Venezuelában szintén érdekes a helyzet. A Dél-Amerikai országban korlátozások vannak érvényben, melyek szerint havonta egy fŇĎ 120 liter benzint vásárolhat körülbelül 0,025 dollár/liter áron. A határérték túllépése után a benzint csak dollár/liter „piaci” áron lehet megvásárolni és csak 200 benzinkút ad erre lehetŇĎséget az országban. Számításaink szerint az átlagfizetés itt 148 liter benzinre korlátozódik (120 liter támogatott és 28 liter teljes áron), ami drasztikus különbség az elmúlt év 14 milliárd literjéhez képest.

 

A keresés módszertana

Ez a jelentés az átlagos nettó bért használja a nemzeti statisztikai hivatalok vagy az illetékes minisztériumok által rendelkezésre bocsátott legfrissebb adatok szerint. Több, mint 100 országban vizsgált 2020 elsŇĎ felébŇĎl vett adatok a globalpetrolprices.com-tól és más helyi forrásokból. Annak érdekében, hogy megkapjuk a liter-számot, elosztottuk az átlagbért a benzin árával. A valuta átváltásához az elmúlt 90 nap átlagárával számoltunk.

 

Picodi.com

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció