Magyar oktatórobottal gyakoroltak a gyerekek Szegeden

A Neumann Társaság szegedi informatikai múzeumában zajlott Robotika Napon a Revolution Robotics alapítvány elnökével együtt mintegy nyolcvan gyerek próbálhatta ki a robotprogramozást. Az elmúlt hétvégén a  Szent-Györgyi Albert Agorában lévŇĎ tárlat az egykori ÚttörŇĎházban mŇĪködŇĎ Szegedi Robotemberrel és egy gyerekek által, a WRO keretében épített VakvezetŇĎ Robotkutyával is kibŇĎvült.

Mintegy nyolcvan, a robotika iránt érdeklŇĎdŇĎ gyerek vett részt július 25-én, a Neumann Társaság által szervezett Robotika Napon a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora épületében mŇĪködŇĎ informatikai múzeumban. A múzeumban elsŇĎként a társaság nyári táborán részt vevŇĎ diákok mutatták be vonalkövetŇĎ és más mutatványokra képes LEGO-robotjaikat Györe Mihály tanár vezetésével.

 

 

Ezt követŇĎen fiaival együtt Jared Schrieber, a Revolution Robotics non-profit alapítvány társalapítója tartott egy interaktív bemutatót magyar fejlesztésŇĪ, Kínában gyártott, oktatási célra szánt robotkészletük használatáról. A nyílt forráskódú robotokat okostelefonnal lehet távvezérelni, ezen kívül egy vizuális programozási nyelven keresztül kisebb gyerekek is könnyen megtanulhatják a programozásukat. A Robotika Napon viszonylag hamar kiderült, hogy a 2010 után született, alfa-generációs gyerekek nagyon gyorsan megértik az elveit.

 

Az eseményt a Neumann Társaság szervezte, melynek nemrég újult meg Robotika Szakosztálya, amely klasztert tervez létrehozni a hazai robotikai versenyek számára és oktató-módszertani anyagokat tanárok, szakkörvezetŇĎk részére. A Robotika Napon a múltról sem feledkeztek meg a szervezŇĎk: a budapesti MŇĪszaki Tanulmánytárból az informatikatörténeti múzeumba érkezett – és várhatóan év végéig az Informatikai Múzeumban látható az 1962-es Szegedi Robotember másolata. Az eredetileg a szegedi ÚttörŇĎház látogatóinak eligazítására tervezett, korai humanoid robotot a magyar robotika úttörŇĎje, dr. Muszka Dániel tervezte, aki a múzeum alapítója is. A munkásságával kapcsolatos emlékeket, dokumentumokat a múzeum folyamatosan várja egy Muszka Dániel emléksarok létesítése céljából.

 

 

A szegedi informatikai múzeum már évek óta a hazai robotikai oktatás fontos helyszíne, tavaly itt készítették fel például a World Robot Olympiad robotikai olimpiára a magyar diákcsapatot, akik szintén jelen voltak a Robotika Napon felkészítŇĎ tanárukkal, Özvegy Judittal. A szegedi SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium csapata a 12 év alattiak Open Elementary kategóriájában aranyérmet kapott a dániai WRO barátságos versenyen. Az általuk épített, aranyérmet nyert vakvezetŇĎ robotkutyát már 2019-ben is bemutatták a múzeumban, most viszont átkerült az állandó tárlatba.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció