A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felmérésébŇĎl. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerŇĪbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illŇĎ fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

Aki látott már sci-fit (például Elveszve az Ňįrben), annak nem lesz újdonság a Microsoft Teams Together Mode nevŇĪ, legújabb funkciója. Ez – mesterséges intelligenciára épülŇĎ technológiát alkalmazva – a beszélgetés résztvevŇĎit egy közös virtuális térbe helyezi, olyan érzést keltve, mintha együtt ülnének ugyanabban tárgyalóban vagy osztályteremben – a digitális oktatásban részt vevŇĎkre is gondolva. Hiába választják el ŇĎket kilométerek vagy akár óceánok, a beszélgetŇĎk ebben a térben egymás felé fordulhatnak, szemkontaktust tudnak kialakítani egymással és figyelhetik egymás gesztusait.

 

A Teams leglátványosabb, új funkciója augusztusban épül be az alkalmazásba. Vele együtt érkezik a Dynamic View, amely több lehetŇĎséget ad majd az értekezletek közben a megosztott tartalmak és a beszélgetŇĎk egyidejŇĪ megjelenítésére, a beszédek feliratozására, fordítására és mentésére. Akár 49 résztvevŇĎ egyidejŇĪ, élŇĎ videós bejelentkezésére és újabb, kreatív kamerafilterek alkalmazására is képesek az új funkciók. A nonverbális gesztusok, emojik a jövŇĎben a Power Point prezentációkat is interaktívabbá teszik a Teamsben.

 

Az új funkciók kifejlesztését az a felismerés motiválta, hogy a járványhelyzet utáni világunk végleg és visszafordíthatatlanul megváltozik. A Microsoft erre a következtetésre azután jutott, hogy átfogó, globális kérdŇĎíves kutatásban mérte fel a távmunkának és távoktatásnak az emberek mindennapjaira gyakorolt hatását. A kutatásba bevonták házon belül saját VR és AI szakértŇĎiket és ügyfeleiket is.

 

Többek között az derült ki, hogy a munkaadók és munkavállalók nagy többsége (71%) egyaránt a távoli és rugalmas munkavégzésre szeretne berendezkedni a jövŇĎben. A Microsoft szerint egy új, „hibrid világ” küszöbén állunk, amelyben sokan továbbra is a munkahelyükrŇĎl fognak dolgozni, de náluk is többen lesznek azok, akik a távolból fognak bekapcsolódni a közös tevékenységekbe. A kutatások szerint az elŇĎnyök mellett hátrányai is vannak a távoli munkavégzésnek: ilyen az online értekezletek okozta stressz és fáradság, valamint a személyes interakciók hiánya. A Microsoft az új igényekre tekintettel fejleszteti tovább eszközeit, hogy mérsékelje a hátrányokat és növelje a csoportmunka hatékonyságát. A fejlesztések célja az, hogy minél életszerŇĪbbé tegyék a virtuális térben való munkát, hiszen a Microsoft tudtában van annak, hogy a személyes találkozásokat semmi nem pótolhatja.

 

További információ angol nyelven a kutatásról és az új funkciókról ezen a linken érhetŇĎ el.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció