Az ABB Energetika divíziója segítségével intelligens ipari parkot létesítettek Sanghajban

Az ABB befejezte azt a 6 hónapos projektet, amely keretében a sanghaji Waigaoqiao szabadkereskedelmi zónában (Free Trade Zone = FTZ) kiépítették a villamosenergia-elosztás vezérlését biztosító ABB Ability Electrical Distribution Control Systemet (EDCS). A projektnek köszönhetŇĎen a több mint 1400 futballpálya nagyságú fejlesztési terület ma intelligens ipari parknak tekinthetŇĎ. Az ABB rendszerével javították a villamosenergia-ellátás stabilitását és digitalizálták az ipari park energiagazdálkodását.

A sanghaji Waigaoqiao FTZ a maga nemében az elsŇĎ ilyen létesítmény Kínában. A 30 éve alapított zóna Sanghaj Pudong New Area nevŇĪ részén található, amely Sanghaj nemzetközi hajózási és kereskedelemi központja. Itt található az országos import kereskedelmi promóciós és innovációs kiállítási terület is. 

 

Az ipari park decentralizált projekthelyszínei olyan nagy területen oszlanak el, hogy az a villamosenergiaelosztó berendezések egységes irányítása szempontjából jelentŇĎs gondot jelentett. A fejlesztés azért is fontos volt, mert az ipari parkban üzemelŇĎ cégek számára biztosítani kellett a villamosenergiaelosztás biztonságát és megbízhatóságát is.

 

 

Az ABB segítségével a park teljes területén az ABB Ability EDCS rendszert telepítettek, és kiépítettek egy távvezérelt villamosenergia-irányítási platformot is, amely az alábbiakat biztosítja:

  • több helyszínre kiterjedŇĎ, szinkron, valós idejŇĪ felügyelet a berendezések teljesítményének, valamint a projektterületeken lévŇĎ villamos rendszerek átfogó irányítására;  
  • részletes áramköltségek és a veszélyek gyors azonosítása;
  • a villamosenergia-elosztó fŇĎberendezések állapotfüggŇĎ (prediktív) karbantartása az áramellátás garantált megbízhatósága és folyamatossága érdekében;  
  • valós idejŇĪ riasztások az üzemeltetŇĎ és karbantartó személyzet számára a vizsgálatok hatékonyságának növelésére, valamint a hibaelhárítási válaszidŇĎk lerövidítésére. 

 

James Zhao, az ABB China Energetika üzletágának Lead Business Managere így nyilatkozott: „Az ABB Ability EDCS alkalmazásával javítható az elektromos rendszerek teljesítménye, és biztosítható az áramellátás magas fokú biztonsága és megbízhatósága is.”       

 

„Az intelligens ipari parkok iránti kereslet növekedésével együtt erŇĎsödik az igény az energia optimalizálása, a villamos energia minŇĎségének javítása, valamint az intelligens üzemeltetési és karbantartási módok iránt is. Az ABB támogatásával a sanghaji Waigaoqiao FTZ-hez hasonló ipari parkok elŇĎtt megnyílik a lehetŇĎség az intelligens áramhasználatot és tudatos rendszerirányítást biztosító digitális fejlesztések bevezetésére.”

 

Növekedési lehetŇĎségek 

Az e havi jelentések szerint Sanghaj a következŇĎ három évben várhatóan mintegy 270 milliárd jüant (közel 38,1 milliárd USD) kíván beruházni a 48, "új infrastruktúrát" fejlesztŇĎ projektbŇĎl álló programja elsŇĎ ütemében. A sanghaji önkormányzat 2020-tól 2022-ig érvényes, hároméves cselekvési terve szerint a világváros a következŇĎ három évben 34 000 új 5G bázisállomást, illetve a villamos hajtású jármŇĪvek számára 100 000 intelligens töltŇĎoszlopot fog telepíteni.  

 

Ebben az idŇĎszakban több mint 100 teljesen automatizált, személyzet nélküli gyárat, gyártósort és üzemet terveznek létrehozni Sanghajban, 15 000 vállalkozásnál pedig bevezetik a felhŇĎplatformot. A terv szerint Sanghaj felgyorsítja a fotontechnológiai kutatási létesítmények építését is.  

 

 

A sanghaji Waigaoqiao FTZ projekt keretében telepített Emax 2 megszakító  

A sanghaji Waigaoqiao FTZ speciális igényeinek kielégítése érdekében az ABB AbilityTM EDCS rendszerbe integrálták az iVD4 középfeszültségŇĪ, vákuumos megszakítókat és az Emax 2 kisfeszültségŇĪ, légszigetelésŇĪ megszakítókat is, amivel biztosítják az intelligens hŇĎmérsékletméréseket a kritikus területeken, valamint az intelligens villamosenergia-elosztó rendszerek csatlakozását.  

 

A betáplálás megszakítási feladatainak ellátására a 6-pontos érintkezŇĎkaros hŇĎmérsékletmérést biztosító ABB iVD4-t választották, amely képes pontosan mérni a fŇĎáramkör hŇĎmérsékletét, meghatározni a lehetséges biztonsági problémákat, idŇĎben figyelmeztetni az esetleges eseményekre, jelentŇĎsen csökkenteni a váratlan áramszüneteket és hatékonyan mérsékelni az üzemeltetési költségeket.  

 

A digitális kommunikációs módszerrel csatlakoztatott Emax 2 légszigetelésŇĪ megszakítók jelentŇĎs szerepet játszanak a valós idejŇĪ berendezés-felügyelet megvalósításában, a korai figyelmeztetések generálásában, a mobil üzemeltetés és karbantartás biztosításában, az elektromos rendszerek megbízhatóságának garantálásban, valamint a villamos energia költségek rugalmas szabályozásában. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció