Kutat√°s: az enyh√≠t√©s ut√°n is vel√ľnk marad a t√°vmunka

Óvatosan állnak hozzá a magyar cégek az irodáik újranyitásához, a vezetŇĎk többsége hosszútávon is be akarja építeni a járványhelyzet alatt bevezetett, és azóta bevált távmunka megoldásokat – derült ki a felhŇĎ alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.cloud friss villámkutatásából. Az országosan több mint 500 viszonteladó partnert kiszolgáló cég által gyŇĪjtött visszajelzések alapján a vezetŇĎk többsége úgy véli, hogy egyes eszközöket a veszélyhelyzet után is megtartanak, és több munkakört továbbra is távmunkában töltenek majd be.

Sokan maradnak otthon az enyhítés után is

A távmunkáról való visszaállás témakörét vizsgáló kutatásban a résztvevŇĎ cégvezetŇĎk egy 1-10-es skálán értékelték az egyes állításokat attól függŇĎen, hogy azok mennyire igazak az ŇĎ vállalkozásukra. Az elsŇĎ kérdésben átlagosan - 6,1-es szinten - tartották helytállónak azt, hogy a munkatársaik többsége az enyhítések hatására visszatér a megszokott irodai környezetbe. A válaszadók jelentŇĎs többsége (7,5-ös érték) értett egyet azzal, hogy bizonyos munkaköröket hosszútávon is távmunkában fognak végezni a dolgozóik. Ennél is magasabb átlagot, 8,3-as mutatót ért el az az állítás, hogy a távmunka eszközök a járványhelyzet alatt már szervesen beépültek a cégek mindennapi mŇĪködésébe. Így nem meglepŇĎ, hogy a cégvezetŇĎk túlnyomó részben (8,8-as érték) egyetértenek azzal, hogy számos felhŇĎ alapú, távmunka megoldás „jól vizsgázott”, és ezért a jövŇĎben is alkalmazni fogják azokat.

 

 

A szükség nagy úr: a „szkeptikus magyarokat” is meggyŇĎzte a távmunka

A pandémia kirobbanása elŇĎtt a Gallup Globális Munkahelyi Felmérése arra mutatott rá, hogy a magyar munkavállalók mindössze 2,5%-a dolgozott távmunkában, a JobsGarden kutatása alapján pedig a magyar cégek 70%-a eredetileg egyáltalán nem tervezte a home office bevezetését. A koronavírus ebben globális áttörést hozott, és olyan kapukat nyitott meg, amelyek nélküle még évekig zárva maradtak volna. A távmunka tömeges elindítása számos olyan, mindennaposnak számító tevékenységet helyezett át az online térbe, mint a meetingek szervezése, az információk gyors átadása vagy a dokumentumok tárolása és megosztása. A Kvazar.cloud villámkutatásának eredményei rámutattak, hogy a szkeptikus magyar cégvezetŇĎk is kezdenek hozzászokni például a chatprogramokhoz, vagy a nyomtatott dokumentumtárat felváltó felhŇĎ alapú fájlmegosztó rendszerekhez. „A veszélyhelyzet pozitív következménye, hogy a most bevezetett megoldások magasabb szintre emelik a vállalkozások informatikai fejlettségi szintjét. A partnereink visszajelzése alapján jelentŇĎsen megnŇĎtt az igény a gyorsan beépíthetŇĎ és jól használható informatikai szoftverek iránt. A vészhelyzetben bizonyított eszközök rengeteg cégnél hosszabbtávon is beépülnek az üzletmenetbe.” – mondta Iván László, a Kvazar.cloud cégvezetŇĎje.

 

A megtanult leckéket a lecsengés alatt se feledjük

Ahogy a járványügyi szakemberek figyelmeztetése alapján a személyes érintkezésekkel továbbra is óvatosan kell bánni, úgy a céges üzletmenet sem áll vissza egyik napról a másikra a rendes kerékvágásba. A távmunkásokra hosszútávon is számító továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az otthonról dolgozók teljesítményének követésére és munkatársaik motiválására. A vállalkozások akkor tudják hosszútávon sikeresen megtartani a távmunkát vagy a rugalmas munkaidŇĎt, ha megtalálják azokat az informatikai megoldásokat, amelyek segítségével objektívan mérhetŇĎ az otthonról dolgozók teljesítménye. „Nem mindenki alkalmas rá, hogy hónapokon keresztül ugyanazt a teljesítményt nyújtsa otthonról, mint a nagy erŇĎket mozgósító veszélyhelyzetben, vagy általában a munkahelyén. A cégeknek segíteniük kell a távolról dolgozókat abban, hogy elkötelezettebbek legyenek. Ehhez megfelelŇĎ képzést, fájlmegosztási lehetŇĎséget nyújtó szoftvert és adatbiztonságot kell biztosítania a mobileszközökön, hogy mindehhez otthonról is hozzáférjenek.” – mondta Iván László. Hozzátette: „Sokat jelenthet emellett a rendszeres videókonferencia, csapatmeeting megtartása is. Ha a távolról dolgozók továbbra is a team részének érzik magukat, valószínŇĪbb, hogy megŇĎrzik elégedettségüket és motiváltságukat, ezzel pedig mindenki jól járhat.”

 

 

Alapszükségletté vált a helytŇĎl független biztonságos munkavégzés

A fokozatos enyhítéssel nemcsak a lakosság általános veszélyérzete csökken, hanem a cégek is hajlamosak alábecsülni az ingázás biztonsági kockázatát. A nem megfelelŇĎ körültekintéssel végzett távmunka rengeteg olyan veszélyt rejt magában, amelyekkel a munkavállaló milliós károkat okozhat a cégnek. A dolgozó egy-egy illetéktelen program telepítésével vagy kétes eredetŇĪ e-mail megnyitásával is beengedhet olyan zsarolóvírusokat és kártevŇĎket, amelyek érzékeny adatok (szerzŇĎdések, kimutatások, üzleti titkok) elvesztéséhez vezethetnek. A tŇĪzoltás után tehát most a finomhangolás idŇĎszaka következik, és a hosszútávú távmunkához még biztonságosabb és hatékonyabb rendszert szükséges bevezetni. „A kutatásunkban is visszaigazolódott a forgalmi adataink alapján már tapasztalt fordulópont, miszerint a felhŇĎszolgáltatások iránt jelentŇĎsen megnŇĎtt a bizalom. A széleskörŇĪ kipróbálás után most már sokkal nagyobb a nyitottság a vezetŇĎk részérŇĎl. A közeljövŇĎben a trend további erŇĎsödését várjuk, hiszen a helytŇĎl független biztonságos munkavégzés villámgyorsan alapszükségletté vált.” – zárta Iván László.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció