A SZTAKI seg√≠ts√©g√©vel elsŇĎk√©nt siker√ľlt genetikai alapon modellezni a j√°rv√°ny magyarorsz√°gi terjed√©s√©t

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont kutatói a COVID-19 járvány kezdete óta vizsgálják a kórokozó SARS-COV-2 vírus genetikai változásait. Az adatok elemzésével és a SZTAKI informatikai támogatásával megfejthetŇĎvé vált a vírus evolúciója, és kimutathatóvá, hogyan terjedt Magyarországon.

A pécsi kutatók a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szakértŇĎinek segítségével kevesebb mint egy nap alatt átállították a kutatásaikhoz szükséges feladatokat (bonyolult filogenetikai algoritmusokat rengeteg adattal) a magyar kutatói felhŇĎ, az MTA Cloud  szervereire. A feladatokat a SZTAKI platformján az eredeti terveknél ötvenszer gyorsabban tudták végrehajni, ennek köszönhetŇĎen a víruskutatók a részeredményeket az elŇĎzetesen becsült több mint 1 hét helyett pár óra alatt kézhez vehették.

 

A közös munka során több mint 100 különbözŇĎ helyen és idŇĎpontban vett vírusminta genomadatait dolgozták fel 500 millió lépésben: ezek az információk hozzájárultak ahhoz, hogy feltérképezhetŇĎ legyen a vírus törzsfája, ezzel a járvány magyarországi terjedésérŇĎl pontosabb képet kaphassunk. 

 

Az eredmények szerint a vírust több országból hozták be Magyarországra, fŇĎleg Nyugat-Európából. A kutatás megerŇĎsítette azt is, hogy szükség volt a kijárási korlátozásokra: március közepén, a korlátozások bevezetésekor már az ország több pontján is megfigyelhetŇĎ volt helyi terjedés.

 

Fotó: SZTAKI szerverek a kutatók szolgálatában

 

Nemzetközi projektben is számol a felhŇĎ

A SZTAKI a Wigner Fizikai kutatóközponttal közösen még márciusban ajánlotta fel a hazai kutatási felhŇĎ, az MTA Cloud több ezer processzort és több terabájt memóriát számláló kapacitásait magyar víruskutatóknak (Már indultak hazai projektek, de még többet várunk). 

 

A hazai kutatásokkal párhuzamosan, szabad kapacitásaival a felhŇĎ bekapcsolódott a nemzetközi Folding@home projektbe, ahol a több, járvánnyal és vírussal kapcsolatos számítást is végeznek. A SZTAKI gépei az elmúlt pár hétben több mint 8000, úgynevezett work unitot (számítási feladatot) végeztek el. Összehasonlításképp: egy átlagos, otthoni számítógépnek ugyanennyi feladat elvégzése nagyjából 4-5 évbe telt volna.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció