Az otthoni internetezést segíti tanácsaival az NMHH

Április 14-étŇĎl érhetŇĎ el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lakosságnak szóló, az otthoni internethasználatot támogató információs honlapja. Az nmhh.hu/gyorsabbnet oldalon a hatóság azokat a megoldásokat gyŇĪjtötte össze, amelyek segíthetnek, hogy stabil és gyors házi internetünk legyen. 

Az elmúlt hetekben jelentŇĎsen átalakult az életünk: otthonról dolgozunk, tanulunk, vásárolunk, szórakozunk, és mindehhez szélessávú internetet veszünk igénybe. A videohívások és videós konferenciabeszélgetések, az online tanórák, a filmletöltés és videojáték pedig fokozott terhelést jelentenek a hálózatnak. Az NMHH új oldala azokat a lehetŇĎségeket veszi számba, amelyeket bárki megtehet otthon is azért, hogy a meglévŇĎ elŇĎfizetése mellett a legbiztosabb és leggyorsabb internet álljon rendelkezésére.

 

Elhelyezés, frekvenciasáv, újraindítás: mire figyeljünk a wifirouter kapcsán? 

A kilenc tanácsot részletezŇĎ Gyorsabbnet honlap gerincét a wifirouterrel kapcsolatos információk adják: annak típusa, a kommunikációra használt frekvencia beállítása, az eszköz lakáson belüli elhelyezése, a kapcsolódó kábelek csatlakozásának ellenŇĎrzése, esetenként a felmelegedett berendezés újraindítása mind segíthet abban, hogy gyorsabb és biztosabb internetkapcsolatunk legyen. Akadozó internetelérés esetén elŇĎször célszerŇĪ újraindítani a felmelegedett wifiroutert és ellenŇĎrizni a kábelek csatlakozásait. A wifirouter megfelelŇĎ elhelyezése pedig alapvetŇĎen fontos, ugyanis a készülék a jelet gömb alakban sugározza, és a falaknak árnyékoló hatása van. A wifirouter így a lakás középpontjából mŇĪködik a leghatékonyabban: ott, ahol a lehetŇĎ legjobban „rálát" az ajtónyílásokra. Figyeljünk arra, hogy az eszköz szabadon legyen: ne rejtsük el szekrénybe, és tartsuk távol a nagyobb háztartási gépektŇĎl, a nagy méretŇĪ fémtárgyaktól is. Érdemes ellenŇĎrizni a wifirouter tulajdonságait is: az újabbak többnyire képesek a 2,4 gigahertz mellett 5 gigahertzen is kommunikálni: ez gyorsabb netet ad, de jó tudni, hogy nem „hord” olyan messzire. 

 

Ami még segíthet: alkalmazkodó napirend és mérés

A szŇĪken értelmezett hírközlési megoldásokon túl átgondolandó az is, hogy valójában a családtagoknak milyen hírközlési eszközökre van szüksége egyszerre, hogy feleslegesen ne haladjuk meg a wifirouter kapacitását. A munkavégzés és a tanulás idejére érdemes korlátozni a tévé, a táblagépek, az Xbox, a vezeték nélküli hangszórók használatát, és hasznos az idŇĎpont-egyeztetés is, hogy ne akadjon össze például a munkahelyi konferenciabeszélgetés az online tanrenddel. 

 

A Gyorsabbnet oldal ajánlja: az akadozó internetszolgáltatást érdemes mérni is több napon át, különbözŇĎ idŇĎpontban, ehhez az NMHH szelessav.net fejlesztése független és szakmailag megbízható eszközt kínál. Aki díjcsomagot váltana vagy a témában további cikkekre kíváncsi, ehhez is kap segítséget, ajánlást az információs felületen: www.nmhh.hu/gyorsabbnet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció