A v√©szhelyzet alatt az interneten kereszt√ľl is le lehet tenni az ECDL-vizsg√°t

A személyes kontaktusok elkerülése érdekében koronavírus-vészhelyzet alatt webkamerával, mikrofonnal felszerelt saját számítógépükrŇĎl is teljesíthetik az ECDL-vizsgát a képzés résztvevŇĎi - jelentette be a nemzetközi számítógép-használói jogosítvány képzési programjának hazai mŇĪködését felügyelŇĎ Neumann Társaság. Az elmúlt hétvégén a szokásosnál is nagyobb érdeklŇĎdés mellett lezajlott a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny is, amelyre három régióbeli országból is bejelentkeztek versenyzŇĎk.

A március eleje óta tartó koronavírus-vészhelyzet ráirányította a figyelmet a digitális készségek fontosságára, hiszen azóta százezrek dolgoznak az irodáik helyett otthonaikból. Annak érdekében, hogy a számítógép haladó szintŇĪ kezelésének elsajátítására a járvány alatt is lehetŇĎség legyen, a Neumann Társaság lehetŇĎvé teszi a hazai ECDL-képzésben részt vevŇĎk számára, hogy az interneten keresztül távvizsgázzanak anélkül, hogy személyesen kellene más diákokkal vagy az oktatóval találkozniuk. Az online vizsgázás bevezetésére azért volt szükség, mert a tavaszi hónapokra az ECDL vizsgaközpontok a különbözŇĎ modulokból mintegy hatszáz vizsgát írtak ki, és a vizsgák elmaradása több ezer magyar vizsgázót érintett volna.

 

Az interneten keresztül történŇĎ ECDL-vizsgázásra akkor van lehetŇĎség, ha a vizsgázó rendelkezik stabil internetkapcsolattal, számítógépe pedig alkalmas arra, hogy webkamerán és mikrofonon keresztül kommunikáljon a vizsgáztatóval. További feltétel, hogy a vizsgázó számítógépén telepítve kell legyenek a vizsgához használt szoftverek, és a vizsga idŇĎtartama alatt a lakás adott helyiségében más nem tartódkodjon. Az internetes vizsgákat a hagyományos, tantermi vizsgákhoz hasonlóan a kétszáz akkreditált ECDL-vizsgaközpont szervezi.

 

A Neumann Társaság szervezésében az elmúlt hétvégén sikeresen lezajlott a teljes egészében a neten zajló Nemes Tihamér Online Programozási Verseny is. Mivel a koronavírus miatt a hagyományos versengésre nincs lehetŇĎség, az online megmérettetésen másfélszer annyi diák vett részt, mint tavaly ŇĎsszel, és a hazai általános és középiskolások mellett erdélyi, szlovákiai és németországi diákok is csatlakoztak, és huszonhat diák ért el maximális pontszámot. Az internetes programozási versenyen a három korcsoportban induló versenyzŇĎknek négy programozási feladatot kellett megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven. A verseny következŇĎ fordulója május 9-én, szombaton zajlik majd, részletek a honlapon olvashatók.

 

A Neumann Társaság a járvány elsŇĎ napjaiban csatlakozott a Digitális Jólét Program Digitális Összefogás akciójához, amelynek keretében egyéb módszerekkel is segíti a lakosságot a koronavírus-fertŇĎzés alatt. A tanárok számára a társaság távoktatásban használható ötleteket tartalmazó digitális tananyagot kínál: ezt a járvány alatt másfélszer annyian töltötték le, mint a hétköznapokban. A társaság összes digitális segédanyaga ezen a linken, érhetŇĎ el, ezek közül a jelen helyzetben az ingyenesen letölthetŇĎ kiberbiztonsági tananyagot érdemes átolvasnia egy tipikus felhasználónak, mivel a koronavírus-pánik nyomán az interneten is egyre gyakoribbak a csaló e-mailek és álhírek.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció